Χριστοφιλοπούλου: Κρούση για την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα - Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Κρούση για τη θέση του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα φέρεται να δέχτηκε η πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ και ακαδημαϊκός, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου βρίσκεται εκτός πολιτικής δράσης τα τελευταία τρία χρόνια, έχοντας επιστρέψει στα ακαδημαϊκά της καθήκοντα στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. 

Ωστόσο, κατά πληροφορίες, της προτάθηκε από πλευράς του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη να αναλάβει επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μιας συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξάρτητης δημόσιας Αρχής, αντικαθιστώντας τον σημερινό επικεφαλής, Κωνσταντίνο Μενουδάκο, Επίτιμο Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι οι κ. Μητσοτάκης και Χριστοφιλοπούλου είχαν συνυπάρξει αρμονικά στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατά την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου και υπό την έντονη πίεση της τρόικας για το δημόσιο τομέα, περίοδος η οποία φαίνεται πως σφυρηλάτησε τη μεταξύ τους σχέση αμοιβαίας εκτίμησης.

Έτσι, όταν η κ. Χριστοφιλοπούλου έγινε αποδέκτης της πρότασης να αναλάβει τα ηνία της Ανεξάρτητης Επιτροπής, εμφανίστηκε θετική σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς εκτίμησε πως πρόκειται για μια εξόχως «τιμητική και προκλητική» θέση, αφού αυτή συνδέεται με το ευαίσθητο, αλλά και σύγχρονο θέμα της προστασίας των δεδομένων των πολιτών, σε μια καθαρά ψηφιακή εποχή. 

Καταρχήν θετική άποψη φέρεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, να διατύπωσε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, στη διάρκεια επικοινωνίας του με την πρώην Υπουργό, όταν εκείνη φέρεται να τον ενημέρωσε για την πρόταση που δέχτηκε.

Μεσολαβούν, ωστόσο, το «πράσινο φως» από τη Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή και μαζί η αυξημένη πλειοψηφία 3/5, προκειμένου η πρώην Υπουργός και Βουλευτής στην Περιφέρεια Αττικής να αναλάβει καθήκοντα στην Ανεξάρτητη Αρχή. 

Δηλαδή, απαιτούνται και οι θετικές ψήφοι του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην κοινοβουλευτική διαδικασία, εκτός αν υπερψηφίσει τη σχετική πρόταση κάποιο άλλο κόμμα, από πλευράς της αντιπολίτευσης.

Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα «πράσινο» στέλεχος που φέρεται να αναλαμβάνει μια θέση ευθύνης μετά από πρόταση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το ενδιαφέρον στρέφεται στην αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη, ως προς την αξιοποίηση προβεβλημένων της στελεχών.

Η στάση της Χαριλάου Τρικούπη

Πάντως, σύμφωνα με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το ποιος θα είναι ο επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και εξαιτίας αυτού του λόγου, όταν θα γίνει αυτό (σ.σ. δηλαδή η κυβέρνηση θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις), τότε θα δρομολογηθούν και οι υπόλοιπες διαδικασίες, δηλαδή θα τοποθετηθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επ’ αυτού.

«Πράσινος» πάγκος

Σε κάθε περίπτωση, η σχετική συζήτηση περί δυνητικής αξιοποίησης πρώην «πράσινων» στελεχών σε διακεκριμένες θέσεις ή θέσεις ευθύνης από την παρούσα κυβέρνηση προκαλεί κύματα αμηχανίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ιδίως σε μια περίοδο που η απλή αναλογική φέρνει τα πολιτικά κόμματα αντιμέτωπα με το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών.

Εκτός από τα υπουργικά στελέχη με καταβολές ΠΑΣΟΚ, που μετέχουν στο τρέχον κυβερνητικό σχήμα, υπενθυμίζεται ότι επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Εύβοιας έχει αναλάβει ο πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Σταύρος Μπένοςενώ πολύ πρόσφατα ο πρώην Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος τοποθετήθηκε στην επταμελή Επιτροπή των Σοφών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe’s High-level Reflection Group), μετά από σχετική πρόταση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

epirusblog.gr
5 of 5
Χριστοφιλοπούλου: Κρούση για την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα - Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1900217026070090874

Τα καλύτερα

item