Διώχνει το «κινητό στο αθόρυβο» το άγχος; Νέα έρευνα ανατρέπει όσα ξέραμε μέχρι στιγμής

Πολλοί από εμάς, έχουμε παρατηρήσει  ότι πολλές φορές περνάμε αρκετή ώρα πάνω από το κινητό μας τσεκάροντας τις εφαρμογές και τις ειδοποιήσεις.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι που για να μειώσουν το χρόνο που χρησιμοποιούν το κινητό τους, επιλέγουν να το βάλουν στο αθόρυβο, ώστε να μην το ανοίγουν με κάθε νέα ειδοποίηση που λαμβάνουν.

Ωστόσο αυτό δεν ωφελεί την υγεία τους καθώς, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μιας έρευνας, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο «Computers in Human Behavior», οι άνθρωποι τείνουν να κοιτούν περισσότερο το κινητό τους όταν είναι στο αθόρυβο, παρά όταν βρίσκεται σε λειτουργία ήχου, καθώς αντιμετωπίζουν το «φόβο της απώλειας», δηλαδή νιώθουν έντονο άγχος στο ενδεχόμενο να χάσουν κάτι που συνέβη.

«Όταν ξέρουν ότι δεν θα ακούσουν τον ήχο των ειδοποιήσεων, οι άνθρωποι κυριεύονται περισσότερο από τον φόβο ότι κάτι θα ”χάσουν”, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν τη συσκευή τους ακόμη περισσότερο», εξηγεί η Meng Qi Liao, συγγραφέας της μελέτης και υποψήφια διδάκτωρ Σπουδών Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Penn State.

Η έρευνα έδειξε πως όσοι είχαν το κινητό τους στο αθόρυβο, περνούσαν περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ άνοιγαν το κινητό τους με μεγαλύτερη συχνότητα συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν ενεργοποιήσει την αθόρυβη λειτουργία.

Τι να κάνετε:

«Αντί να απενεργοποιούν τις ειδοποιήσεις ή να βάζουν στο αθόρυβο το κινητό, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τον φόβο της απώλειας θα μπορούσαν να προσαρμόσουν τις ρυθμίσεις των ειδοποιήσεων, ώστε να λαμβάνουν επιλεκτικά κάποιες από αυτές», προτείνει η δρ. Liao και συστήνει στους χρήστες να ενεργοποιήσουν, για παράδειγμα, τις ειδοποιήσεις συγγενών και φίλων.


epirusblog.gr
5 of 5
Διώχνει το «κινητό στο αθόρυβο» το άγχος; Νέα έρευνα ανατρέπει όσα ξέραμε μέχρι στιγμής
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2943441742801687480
item