Αναζωπύρωση της φωτιάς στη Λέσβο -Εκκενώνεται ξανά η Βρίσα

Νέα αναζωπύρωση σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στη δασική έκταση στην περιοχή «Λαγκάδα», που βρίσκεται πάνω από τη Βρίσα, στη Λέσβο.

Την άμεση εκ νέου εκκένωση του οικισμού της Βρίσας αποφάσισε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν απειλείται άμεσα το χωριό, αλλά δόθηκε προληπτικά μήνυμα του 112 για εκκένωση προς Πολύχνιτο. Σε ό,τι αφορά τα εναέρια στη Λέσβο επιχειρούν ένα Μι8, ένα PZL, ενώ φθάνουν στο νησί 2 CL415 και έχουν απογειωθεί από Βόλο 3 Air Tractors.

Μήνυμα του 112 για εκκένωση της Βρίσας Λέσβου λόγω της φωτιάς

«Αν βρίσκεστε στη Βρίσα Λέσβου εκκενώστε τώρα προς Πολιχνίτο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», αναφέρεται στο μήνυμα του 112 που εστάλη στους πολίτες της περιοχής.

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣ 🆘 Αν βρίσκεστε στη #Βρίσα #Λέσβος εκκενώστε τώρα προς #Πολιχνίτος ‼️ Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας Οδηγίες αυτοπροστασίας ℹ️ bit.ly/32VyYzm @pyrosvestiki

Share

Η αναζωπύρωση της δασικής πυρκαγιάς, που ξέσπασε το πρωί της περασμένης Κυριακής, καίει άκαυτες ως τα τώρα δασικές εκτάσεις στην περιοχή Λαγκάδα, που δεν είχαν πληγεί τις προηγούμενες ημέρες, μεταξύ της Βρίσας και του Πολιχνίτου. Η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή.

Ας σημειωθεί ότι η άρση της προηγούμενης εκκένωσης της Βρίσας που είχε εφαρμοσθεί την περασμένη Κυριακή αποφασίστηκε μόλις σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική, αυτή τη στιγμή επιχειρούν στο σημείο πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ οι επίγειες δυνάμεις παραμένουν ενισχυμένες, με 85 πυροσβέστες και 21 οχήματα.

Μεγάλη ανησυχία για τη φωτιά

Το aeolostv μεταδίδει πως η φωτιά βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή, χαρακτηρίζεται πολύ δύσκολη και ανησυχεί ιδιαίτερα, πολύ περισσότερο όταν για αύριο, Πέμπτη, ο δείκτης επικινδυνότητας λόγω της ενίσχυσης των ανέμων είναι πολύ αυξημένος για τη Λέσβο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα είχαν προγραμματίσει να αναχωρήσουν οι ενισχύσεις σε επίγεια μέσα (πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες) και ματαίωσαν την αναχώρησή τους μετά τη νέα αναζωπύρωση.

Ανησυχητικές εκτιμήσεις του meteo.gr για τη φωτιά

Στο μεταξύ, νέα πυρομετεωρολογική ενημέρωση για τη φωτιά στη Λέσβο εξέδωσε το meteo.gr του Αστεροσκοπείου.

Το meteo.gr αναφέρει αρχικά ότι «με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ / meteo.gr, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν αυτή την ώρα (27.07.2022, 15:30) ΒΑ άνεμοι στα 4 μποφόρ με ριπές έως 30 km/h, η θερμοκρασία είναι 34-36 ˚C και η υγρασία της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης εκτιμάται μεταξύ 6-8%».

Πηγή: meteo.gr

Το meteo.gr επισημαίνει:

Τα διαθέσιμα αυτή τη στιγμή στοιχεία υποδεικνύουν ότι η φωτιά στα Βατερά Λέσβου είναι καθοδηγούμενη από τον άνεμο.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία (Εικόνα 2), τις αμέσως επόμενες ώρες (27.07 16:00- 28.07 00:00/01:00) αναμένεται να διατηρηθούν οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες, κυρίως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, της διατήρησης των ανέμων στα 3-4 μποφόρ από ΒΑ διευθύνσεις και της χαμηλής περιεχόμενης υγρασίας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης (< 10 %). 

Κατα το χρονικό διάστημα μεταξύ 28.07 01:00/02:00 και 28.07 08:00/09:00 αναμένεται μικρή εξασθένηση των ανέμων στα 2-3 μποφόρ από ΒΑ διευθύνσεις και η υγρασία της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης θα ανακάμψει ελαφρώς (σε επίπεδα μεταξύ 10-15 %), βελτιώνοντας έτσι πρόσκαιρα τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες.

Από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 28.07 (09:00/10:00) αναμένεται εκ νέου επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών καθώς αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες, πτώση της υγρασίας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης (6-8 %) και ενίσχυση των ανέμων στα 4 μποφόρ από ΒΑ διευθύνσεις. 



epirusblog.gr
5 of 5
Αναζωπύρωση της φωτιάς στη Λέσβο -Εκκενώνεται ξανά η Βρίσα
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 551904740330367280
item