Βρέθηκε «θησαυρός» σε γιοτ Ρώσου μεγιστάνα -Κατασχέθηκε σπάνιο αυγό Φαμπερζέ

Σε ρωσικό πολυτελές γιοτ ολιγάρχη -ο οποίος έχει μπει στη «μαύρη λίστα» των αμερικανικών κυρώσεων- εντοπίστηκε ένα από τα σπανιότερα και ιδιαίτερα αντικείμενα.

Πρόκειται για εύρημα αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων που απέπλευσε από τα Φίτζι για το Σαν Ντιέγκο και δεν είναι άλλο από ένα αυγό Φαμπερζέ.

Η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ, Λίζα Μονακό, δήλωσε χθες Τετάρτη ότι πρόκειται για ένα από τα πιο «ενδιαφέροντα» ευρήματα της ομάδας της.

Μιλώντας στο φόρουμ ασφαλείας του Άσπεν, είπε: «Ας περάσουμε στα ζουμερά πράγματα: τα γιοτ. Έχουμε βρει μερικά πραγματικά ενδιαφέροντα… ανακτήσαμε ένα αυγό Φαμπερζέ -ή υποτιθέμενο αυγό Φαμπερζέ- σε ένα από αυτά τα γιοτ, οπότε γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρον».

Σύμφωνα με τον Guardian, η Μονακό δεν διευκρίνισε σε ποια ακριβώς θαλαμηγό αναφερόταν, αλλά είπε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται αγκυροβολημένη στον κόλπο του Σαν Ντιέγκο, αφού είχε αποπλεύσει από τα Φίτζι τον περασμένο μήνα.

Πρόκειται για μια θαλαμηγό, αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων, με την ονομασία Amadea που εντοπίστηκε από αξιωματούχους των αμερικανικών αρχών μετά από εκτεταμένη νομική διαμάχη για το ποιος Ρώσος ολιγάρχης ήταν ο ιδιοκτήτης της.

«Συνεργαζόμαστε με τις αρχές επιβολής του νόμου σε όλο τον κόσμο για να διεξαγάγουμε έρευνες στα γιοτ και να έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε κατασχέσεις», είπε η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ.

Συμπλήρωσε, ακόμη, πως εάν το αυγό θεωρηθεί αυθεντικό, τότε θα σημαίνει ότι η αξία του ανέρχεται σε εκατομμύρια δολάρια.

«Aυγά Φαμπερζέ»: Σύμβολα του πλούτου του αυτοκρατορικού Οίκου της Ρωσίας

Ο Ρώσος χρυσοχόος Πέτρ Καρλ Φαμπερζέ είναι το πρόσωπο του καλλιτέχνη χρυσοχόου που με τις δημιουργίες του πλημμύρισε τους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης.

Ο Φαμπερζέ δημιούργησε μόνο 50 αυγά για την αυτοκρατορική οικογένεια της Ρωσίας, όμως δεν διασώθηκαν όλα.

Τα «Aυγά Φαμπερζέ» έγιναν στην ουσία το σύμβολο του πλούτου του αυτοκρατορικού Οίκου της Ρωσίας. Η ομορφιά, η μεγαλοπρέπεια και η κομψότητα είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τις δημιουργίες του Φαμπερζέ. 

Σ’ αυτά πρέπει να προστεθεί το ταλέντο και η τέχνη, οι παραδόσεις και οι τολμηρές τεχνοτροπίες, και οι εντυπωσιακές συλλογές, στις οποίες πολλά από τα εκθέματα του έχουν σχέση με μυστήρια και μύθους.

Ορισμένα από τα πολύτιμα κοσμήματα Φαμπερζέ χάθηκαν ή εκλάπησαν ενώ μέχρι σήμερα, είναι άγνωστο που βρίσκεται «Η Κότα με το ζαφειρένιο μενταγιόν», που ήταν το δεύτερο έκθεμα από την σειρά των αυτοκρατορικών Πασχαλινών Αυγών (σύμφωνα με την περιγραφή που υπάρχει στα Κρατικά Αρχεία της Σοβιετικής Ένωσης.

Το πρώτο αυγό το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει δώρο-έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.


epirusblog.gr
5 of 5
Βρέθηκε «θησαυρός» σε γιοτ Ρώσου μεγιστάνα -Κατασχέθηκε σπάνιο αυγό Φαμπερζέ
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6120428254975577403

Τα καλύτερα

item