Γιατί κάνουμε άσχημες σκέψεις το βράδυ;

Όπως το υποστηρίζει το Ίδρυμα Ύπνου στην Αμερική, το 10%-30% των ενηλίκων αντιμετωπίζουν θέματα χρόνιας αϋπνίας ή προβλήματα με τον ύπνο τους γενικά.

Ένας συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο εκδηλώνονται τα παραπάνω, είναι η δυσκολία να αποκοιμηθείτε αρχικά, ειδικά λόγω των ανήσυχων σκέψεων που μπορεί να κάνετε.

Συμφωνά με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μια βασική διαφορά μεταξύ των ανθρώπων που έχουν αϋπνίες και εκείνων δεν έχουν, ήταν το περιεχόμενο των σκέψεών τους την ώρα του ύπνου, με τους πρώτους να επικεντρώνονται περισσότερο στις ανησυχίες τους και τους δεύτερους να τείνουν να μην σκέφτονται τίποτα.

Πολλοί από εμάς είχαμε την εμπειρία να αποκοιμιόμαστε βαθιά μπροστά στην τηλεόραση, μέχρι να καταλάβουμε ότι δεν βολευόμαστε και να πάμε στο κρεβάτι μας και ενώ φτάνουμε εκεί, ξαπλώνουμε και μένουμε ξάγρυπνοι με ανήσυχες σκέψεις να τρέχουν στο μυαλό μας.

Αυτό το γνωστό σενάριο περιγράφει έναν από τους κύριους λόγους για τους οποίους το κεφάλι μας γεμίζει με άγχος τη νύχτα, ο οποίος είναι η έλλειψη απόσπασης της προσοχής μας εκείνη την ώρα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο εγκέφαλός μας είναι απασχολημένος με κάθε είδους εργασίες και δραστηριότητες, είτε δουλεύουμε, είτε κάνουμε δουλειές στο σπίτι, ή ακόμα και όταν μιλάμε με άλλους ή διασκεδάζουμε.

Ωστόσο το βράδυ, τη στιγμή που ακουμπάτε το κεφάλι σας στο μαξιλάρι και σβήνετε τα φώτα, κάθε εξωτερική απόσπαση της προσοχής έχει φύγει. Το μυαλό σας είναι εντελώς ελεύθερο να στραφεί στον εαυτό του, είτε να ανησυχεί για όλα όσα συνέβησαν, είτε να ανησυχεί για την επόμενη μέρα, μιας και το παρελθόν και το μέλλον είναι οι δύο κύριες πηγές ανήσυχων σκέψεων.

Οι ψυχολόγοι συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο ότι ένας από τους λιγότερο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης των ενοχλητικών σκέψεων είναι να προσπαθήσετε να τις καταπολεμήσετε.
Κάτι τέτοιο αυξάνει μόνο την ένταση τους, κάνοντάς τις να περιφέρονται για περισσότερη ώρα στο μυαλό σας. Αντίθετα, είναι καλύτερο να αναγνωρίσετε και να αποδεχτείτε τις σκέψεις σας και μετά να τις αφήσετε να περάσουν.

Σχετικά με την αντιμετώπιση των ανήσυχων σκέψεων για την ημέρα που μόλις είχατε, ένας πρακτικός τρόπος είναι το να κρατάτε καθημερινό ημερολόγιο πριν τον ύπνο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, διαπίστωσαν ότι τα άτομα με αϋπνία που περνούσαν χρόνο πριν τον ύπνο γράφοντας ανοιχτά για τις ανησυχίες τους, στη συνέχεια χρειάστηκαν λιγότερο χρόνο για να αποκοιμηθούν.

Είναι λες και η άσκηση γραφής έβγαλε τις ανήσυχες σκέψεις από τα κεφάλια τους, καθιστώντας ευκολότερο το να απομακρυνθούν.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιατί κάνουμε άσχημες σκέψεις το βράδυ;
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 6875440710245286997
item