Γιάννενα: Προχωράει το σχέδιο για “διοικητικό κέντρο” στο παλιό Πανεπιστήμιο

Τέσσερις μήνες μετά την υποτιθέμενη έναρξη μιας δημόσιας διαβούλευσης για τον τρόπο αξιοποίησης του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη, η δημοτική αρχή Ελισάφ αποδεικνύει πόσο προσχηματικά λειτούργησε στο συγκεκριμένο θέμα, εμμένοντας σε μια λάθος στρατηγική που ακολουθήθηκε από το Δήμαρχο, από τη μέρα που εντελώς ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά στον Πρωθυπουργό και του ζήτησε την παραχώρηση του ιστορικού κτιρίου, για να γίνει Δημαρχείο…

Στη διαπαραταξιακή συνάντηση της 8ης Μαρτίου, ο γενικός γραμματέας του Δήμου έκανε μια παρουσίαση και δια της ατόπου απαγωγής, κατέληξε στην πρόταση ότι η περίπτωση του παλιού Πανεπιστημίου είναι η πλέον ενδεδειγμένη για τη χωροθέτηση του νέου Δημαρχείου, αποκλείοντας τη Λαϊκή της Αγίας Μαρίνας, το ΚΕΠΑΒΙ, το στρατόπεδο Βελισσαρίου, τη Λαχαναγορά Σταυρακίου, το χώρο στάθμευσης δίπλα στον Πολιτιστικό Πολυχώρο “Δ. Χατζή”, τις δημοτικές εκτάσεις Κιάφας και Βοτανικού και την έκταση του Κληροδοτήματος Φιλίππου στην περιοχή του Γηροκομείου και εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλεως, ιδιοκτησίας του Δήμου, όπως τα οικόπεδα δίπλα στο Πανηπειρωτικό και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής Ελισάφ για τη συνάντηση της 8ης Μαρτίου έλεγε: “…Οι παρατάξεις κατέθεσαν τις δικές τους αρχικές προτάσεις για την αξιοποίηση του ακινήτου. Η Δημοτική Αρχή θα μελετήσει τις προτάσεις αυτές και η συνάντηση θα επαναληφθεί το επόμενο διάστημα…”.

Νέες συναντήσεις με τις άλλες παρατάξεις δεν ακολούθησαν. Διαβούλευση με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν ανακοινώθηκε ποτέ, αν όντως έγινε.

Για να φτάσουμε τέσσερις μήνες μετά, να ακούσουμε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο το Μωυσή Ελισάφ να λέει για το παλιό Πανεπιστήμιο: “ετοιμάσαμε και την αντίστοιχη μελέτη και την έχουμε υποβάλλει για να προσπαθήσουμε να πάμε στην επόμενη ημέρα“… Η δημοτική αρχή άρα, προχώρησε ερήμην της πόλης, των πολιτών, της αντιπολίτευσης και των τοπικών φορέων.

Ti είπε ο αντιδήμαρχος

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση, ο αντιδήμαρχος υποδομών Γιώργος Αρλέτος επιβεβαίωσε πως έχει ολοκληρωθεί η προμελέτη και έχουν βγει οι αντίστοιχες άδειες άρα το έργο είναι σχετικά ώριμο, αναζητείται το χρηματοδοτικό εργαλείο για να μετατραπεί το παλιό Πανεπιστήμιο σε διοικητικό κέντρο, με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. 

Ο διακριτός ρόλος του Πανεπιστημίου για τον οποίο μιλούσε η ανακοίνωση της διοίκησης Ελισάφ τον περασμένο Μάρτιο, δεν είναι γνωστός σήμερα. 

Η δημοτική αρχή κάνει απλά το λογοπαίγνιο… να μιλά για διοικητικό κέντρο, για “μικτό διοικητικό κέντρο με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων” και όχι για Δημαρχείο, εξαιτίας της αντίδρασης που προκαλεί αυτό το σχέδιο, για πολλούς και διάφορους λόγους.

Σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την πόλη δηλαδή, που θα καθορίσει το χαρακτήρα της για τις επόμενες δεκαετίες, η δημοτική αρχή Ελισάφ λειτουργεί με το μοντέλο διοίκησης Καχριμάνη, συγκεντρωτικά και εντελώς αντιδημοκρατικά, επειδή λειτουργώντας ατομικά ο Δήμαρχος, τον Ιανουάριο του 2021, πήγε στον Πρωθυπουργό και του ζήτησε το ακίνητο της Δομπόλη για μια χρήση που καθόρισε ο ίδιος…

Ο αντιδήμαρχος υποδομών στην τηλεοπτική συνέντευξη την Πέμπτη, υποστήριξε πως έγινε διάλογος ενδοπαραταξιακά, στη δημοτική αρχή… Την ίδια μέρα, ο ένας εκ των τριών εταίρων της δημοτικής αρχής, Νίκος Γκόντας, εξέφραζε την θέση-άποψη της παράταξης “Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία” ότι το νέο δημαρχείο πρέπει να γίνει στην παλιά λαϊκή αγορά της Αγίας Μαρίνας…

Κανένας σχεδιασμός, κανένα όραμα, καμία διορατικότητα…

Πηγή: pbnews.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Προχωράει το σχέδιο για “διοικητικό κέντρο” στο παλιό Πανεπιστήμιο
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8985362149579667990
item