Το Μυστήριο Γιγάντιο Μπλε Μάτι Της Αφρικής

Για χιλιετίες, το Μάτι της Σαχάρας κρυβόταν από την κοινή θέα. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτός ο τεράστιος και μυστήριος γεωλογικός σχηματισμός είναι δύσκολο να εντοπιστεί από το επίπεδο του εδάφους, με το περπάτημα γύρω από τη Γη.

H ιδιαίτερη αυτή κυκλική δομή στην έρημο Σαχάρα της Μαυριτανίας έχει προσελκύσει την προσοχή από τις πρώτες κιόλας διαστημικές αποστολές, γιατί μοιάζει πολύ με μάτι στην αχανή έκταση της ερήμου.

Ανακαλύφθηκε όταν η αποστολή Gemini IV, σε τροχιά γύρω από τη Γη, και ενώ ήταν στο στάδιο της προετοιμασίας για να προσγειωθούν το 1965, οι αστροναύτες κλήθηκαν να τραβήξουν φωτογραφίες το έδαφος της Γης. 

Το Μάτι της Σαχάρας, είναι πιο επίσημα γνωστό ως Richat, βρίσκεται στη δυτική έρημο Σαχάρα στη Μαυριτανία. Κάποια στιγμή κυκλοφόρησε μια θεωρία ότι θα μπορούσε να είναι η χαμένη η χαμένη Ατλαντίδα 

Ήδη από τις πρώτες αποστολές στο διάστημα, οι αστροναύτες εντυπωσιάστηκαν από το Μάτι της Σαχάρας, που για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτέλεσε αντικείμενο επιστημονικής έρευνας και μελέτης! 

H Δομή Richat, γνωστή και ως Μάτι της Σαχάρας ή Guelb er Richat, είναι ένας γιγαντιαίος κυκλικός, ελαφρώς ελλειπτικός, γεωλογικός σχηματισμός στην έρημο της Σαχάρας, στη δυτική- κεντρική Μαυριτανία, κοντά στο Quadene, και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους του πλανήτη, με διάμετρο πάνω από 40 χλμ.

Αρχικά ερμηνεύτηκε ως αποτέλεσμα της πτώσης μετεωρίτη, λόγω του υψηλού βαθμού της κυκλικότητας. Τώρα πιστεύεται ότι είναι απλώς μια συμμετρική ανύψωση που έχει απογυμνωθεί από τη διάβρωση. 

Οι Παλαιοζωικοί χαλαζίτες αποτελούν τα ανθεκτικά υποστρώματα, που βρίσκονται στο εξωτερικό μέρος της δομής. Δείτε το στο χάρτη του Google Maps ή/και στο βίντεο που ακολουθεί με τίτλο Mystery Eye of the SavaraQ

Aiolos Greko για το greek1.

epirusblog.gr
5 of 5
Το Μυστήριο Γιγάντιο Μπλε Μάτι Της Αφρικής
epirusblog.gr
5 of 5
περίεργα 5053260566990113293
item