Η 48η δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας - Η προσέλευση των πολιτικών και τα πηγαδάκια - Δείτε φωτογραφίες

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο με αφορμή τη συμπλήρωση 48 ετών από την πτώση της χούντας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. 

Η φετινή δεξίωση που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου περιλαμβάνει διευρυμένη λίστα προσκεκλημένων και έντονη εκπροσώπηση από την Κοινωνία των Πολιτών.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχεται, όπως κάθε χρόνο, τους πολιτικούς αρχηγούς, μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής, τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, αντιστασιακούς, δικαστικούς, δημοσιογράφους, αλλά και εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών και φορέων με ιδιαίτερη κοινωνική δράση και προσφορά.

Σημειώνεται πως μεταξύ των καλεσμένων που ξεχώρισαν είναι ο Κούρος Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί, νεαρός πρόσφυγας από το Ιράν που αρίστευσε στις Πανελλήνιες εξετάσεις, ο Σαϊντού Καμαρά, αριστούχος μαθητής από τη Γουινέα, αλλά και οι γονείς του αδικοχαμένου φιλάθλου του Άρη Άλκη Καμπανού.

5650013
H Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομιλεί με τον Κούρο Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί, τον νεαρό πρόσφυγα από το Ιράν που αρίστευσε στις Πανελλήνιες εξετάσεις
5650014
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας σε τετ α τετ με τον νεαρό πρόσφυγα από την Γουϊνέα Σαϊντού Καμαρά
5650018
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνομιλεί με τους γονείς του αδικοχαμένου φιλάθλου του Άρη, Άλκη Καμπανού

Η δεξίωση ξεκίνησε με ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου ενώ η κυρία Σακελλαροπούλου στην ομιλία της έκανε μία συγκινητική αναφορά στην Φώφη Γεννηματά που έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβριο του 2021. Στη συνέχεια   αναφέρθηκε στο κυπριακό, καθώς και σε «μια άλλη βάναυση παραβίαση του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου» όπως χαρακτήρισε, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επιπλέον, μίλησε για τις φωτιές που κατακαίνε την Ελλάδα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ενώ ευχαρίστησε και τα «στελέχη του κρατικού μηχανισμού, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή και επέδειξαν ηρωισμό και αυταπάρνηση». Παράλληλα έκανε εκτενή αναφορά και στην ενεργειακή κρίση, η οποία «εντείνει την ανασφάλεια και καθιστά αναγκαία τη στήριξη των πολλών τον χειμώνα που ακολουθεί».

IMG_6447-a
Η διευθύντρια της ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού» Αναστασία Κοτανίδου, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η εντατικολόγος Πόπη Παπαδήμα και ο διευθυντής ΜΕΘ του «Υγεία» Ηλίας Ανδριανάκης
IMG_6445-b
H εντατικολόγος Πόπη Παπαδήμα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ο διευθυντής της ΜΕΘ του «Υγεία» Ηλίας Ανδριανάκης και η διευθύντρια της ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού» Αναστασία Κοτανίδου
mag
Αναστασία Κοτανίδου, Μαίρη Ντάγανου, Παγώνα Λάγιου, Γκίκας Μαγιορκίνης - εκπρόσωποι του ιατρικού χώρου

Από την ομιλία της δεν έλειψαν και τα μηνύματα προς την Τουρκία, διαμηνύοντας μάλιστα πως «καμία υποχώρηση δεν χωρεί στην τουρκική επιθετικότητα και αδιαλλαξία, καθώς και σε κάθε απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

5650036
Στιγμιότυπο από την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου
«Κάθε τέτοια επέτειο, η μνήμη μας επιστρέφει στην κυπριακή τραγωδία και σημείωσε ότι «βιώνουμε ξανά την αποτρόπαιη τουρκική εισβολή και τη βαθιά πληγή της εθνικής απώλειας», τόνισε ακόμη η κυρία Σακελλαροπούλου. 

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «η λύση του κυπριακού ζητήματος, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, συνιστά την απόλυτη προτεραιότητά μας. 

Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν αταλάντευτα προσηλωμένες στην κατεύθυνση της επανένωσης της νήσου και της απομάκρυνσης των δυνάμεων κατοχής».

5649997
Στιγμιότυπο από τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ

Σύμφωνα με την κυρία Σακελλαροπούλου η σημερινή ημέρα έχει ιδιαίτερο συμβολικό αποτύπωμα και βάρος για τη δημοκρατία μας και σημείωσε ότι «είμαστε ευγνώμονες στους αγωνιστές κατά της δικτατορίας, σε αυτούς που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους για την ελευθερία όλων μας. 

Πολλοί βρίσκονται εδώ, ανάμεσά μας, ως ελάχιστη ένδειξη χρέους και ευχαριστίας εκ μέρους της Πολιτείας. 

Η τιμή που τους αποδίδεται δεν έχει μόνον ιστορική αξία, αλλά και παιδαγωγική λειτουργία: μας υπενθυμίζει ότι η υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι διαρκής και αποτελεί το πιο υψηλό μας καθήκον».

Αναφορικά με τις πυρκαγίες η πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «η σκέψη μας είναι αυτές τις στιγμές στους πυρόπληκτους συνανθρώπους μας και στην αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν, καθώς και στα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή και επέδειξαν ηρωισμό και αυταπάρνηση».

5649988
Γιάνης Βαρουφάκης και Νίκος Ανδρουλάκης στο στέγαστρο του Προεδρικού Μεγάρου
5650012
Στιγμιότυπο με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας
5649980
Οι πολιτικοί αρχηγοί συνομιλούν στο σκέπαστρο του προεδρικού Μεγάρου
5649983
Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Κουτσούμπας συνομιλούν στο περιθώριο της δεξίωσης στο προεδρικό Μέγαρο
5649985
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα
25995818
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρετάει έναν έναν τους πολιτικούς αρχηγούς
25995781
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας
25995780
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης συνοδευόμενος από την Ευαγγελία Λιακούλη και τον Μιχάλη Κατρίνη
25995775
Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και η σύζυγός του Σία Κοσσιώνη
25995760
Χειραψία Κυριάκου Μητσοτάκη με Αλέξη Τσίπρας υπό το βλέμμα του Κωνσταντίνου Τασούλα
25995758
Ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στη δεξίωση συνοδευόμενος από την Ράνια Σβίγκου και τον Μιχάλη Καλογήρου

Τέλος θέλησε να υψώσει  ασπίδα στους δικαστές, με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη, λέγοντας πως δεν απονέμεται με βάση το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους. 

Οι δικαστές, είπε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, «κρίνονται για τις αποφάσεις τους, δεν στοχοποιούνται. Ο διχαστικός λόγος αδικεί τη δημόσια σφαίρα και δεν υπηρετεί τη δημοκρατία μας».

«Η Ελλάδα διατηρεί τις κατακτήσεις της μεταπολίτευσης, ενώ, την ίδια στιγμή, μεταρρυθμίζεται, συντονίζεται με τις εξελίξεις και τις απαιτήσεις της εποχής.

Είναι ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και σχεδιάζει, από κοινού με τους εταίρους της, τις πολιτικές του μέλλοντος», κατέληξε η πρόεδρος της Δημοκρατίας.

5650025
Συνομιλία Δημήτρη Κουτσούμπα με τον Σπύρο Χαλβατζή
5650017
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνομιλεί με αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων
epirusblog.gr
5 of 5
Η 48η δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας - Η προσέλευση των πολιτικών και τα πηγαδάκια - Δείτε φωτογραφίες
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3318701406183920437
item