Αλβανία: Φωτιά κοντά σε βορειοηπειρώτικα χωριά, έσπευσαν 2 ελληνικά Canadair

Στο χωριό Γοράνξη της περιοχής της Δερόπολης, της πνευματικής πρωτεύουσας της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, εκδηλώθηκε από χθες φωτιά σε περιοχή με βότανα και δέντρα ύψους 3-4 μέτρων. Με τη βοήθεια του ανέμου, η φωτιά πήρε άμεσες διαστάσεις.

Στην περιοχή επενέβησαν πυροσβεστικά οχήματα από τους δήμους Λιμπόχοβο, Αργυρόκαστρο, Këlcyre, Permet, Memaliaj, Αγίους Σαράντα  Finiq και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Επιστρατεύτηκαν 144 πυροσβέστες και 12 πυροσβεστικά οχήματα.

Το σύστημα του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ERCC) έχει ενεργοποιηθεί στον δήμο της Δερόπολης και  η Ελλάδα έχει παράσχει βοήθεια με δύο αεροπλάνα.  Μέχρι στιγμής, είναι εκτός κινδύνου τα σπίτια και οι κάτοικοι.

Σήμερα τα ξημερώματα ξεκίνησε η από αέρος επέμβαση με αλβανικό ελικόπτερο  και δύο ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το τοπικό μέσο, Albanian Daily News, έχουν ξεσπάσει 11 φωτιές, εκ των οποίων ενεργές είναι πλέον οι τρεις. 

Στο ορεινό χωριό Bogë στο Κόσοβο, στο Malësi e Madhe στη βορειοδυτική Αλβανία, εκεί όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν για να περιορίσουν τα μέτωπα.

Η κατάσταση είναι δύσκολη και στο χωριό  Rehovë, με τις δυνάμεις από νωρίς το πρωί να έχουν ενισχυθεί. 

Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, δύο ελληνικά κάναντερ και ένα ελικόπτερο του αλβανικού στρατού επιχειρούν στην φλεγόμενη πλαγιά του όρους Σοπότι στον δήμο Φοινικαίων, καταφέρνοντας να ελέγξουν και περιορίσουν τη φωτιά, το μέτωπο της οποίας μαίνεται σε πάνω από τρία χιλιόμετρα.

Απώτερος στόχος είναι να μη επιτραπεί η απειλητική επέκταση της πυρκαγιάς στα χωριά Μουζίνα, Πετσά και Γαρδικάκι και να προστατευτεί το μεγάλο φυσικό πάρκο στο Γαλάζιο Μάτι και η ευρύτερη περιοχή με πυκνή βλάστηση και δύσβατα μέρη, αλλά και με περισσότερα ελληνικά μειονοτικά χωριά.

Ευτυχώς, με την άμεση συνδρομή της πυροσβεστικής, εθελοντών και της διεθνούς βοήθειας  δεν κάηκαν σπίτια, ούτε κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές. 

epirusblog.gr
5 of 5
Αλβανία: Φωτιά κοντά σε βορειοηπειρώτικα χωριά, έσπευσαν 2 ελληνικά Canadair
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6638466706421770934

Τα καλύτερα

item