Βουλή: Στις 19 Ιουλίου στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Την προσεχή Τρίτη (19/7) εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, κυρίαρχα ζητήματα αναδείχθηκαν:

Η αύξηση του ηλικιακού ορίου, στα 54 έτη, των γυναικών στις οποίες δύναται να εφαρμοστεί η μέθοδος ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Θα πρέπει να έχει προηγηθεί σχετική άδεια της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, για τις γυναίκες 50 ετών και μιας ημέρας έως 54 ετών.

Η δυνατότητα κρυοσυντήρησης ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς, αλλά και για κοινωνικούς λόγους.

Η κατάργηση της απαίτησης συναίνεσης του συζύγου για την κρυοσυντήρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί. Προβλέπεται μόνο η επίσημη ενημέρωση του συζύγου-συντρόφου από τη μονάδα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή την Τράπεζα Κρυοσυντήρησης. Επιτρέπεται στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των συγκεκριμένων ωαρίων της, χωρίς τη συναίνεση του συζύγου-συντρόφου.

Η κατάργηση του ανωτάτου ορίου παράτασης στη διάρκεια κρυοσυντήρησης. Πλέον η διάρκεια κρυοσυντήρησης μπορεί να παρατείνεται για 5 έτη κάθε φορά με έγγραφη αίτηση των δικαιούχων χωρίς ανώτατο όριο παράτασης.

Οι τρεις επιλογές που θα έχει ο δότης: την πλήρη ανωνυμία δότη/δότριας, την πλήρη επωνυμία, τη σχετική επωνυμία ώστε το τέκνο, όταν ενηλικιωθεί, θα μπορεί να λάβει γνώση των προσωπικών στοιχείων του/της δότη/δότριας γενετικού υλικού. Ο δότης προστατεύεται από κάθε αξίωση αναγνώρισης πατρότητας, καθώς και όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτή.

Η ίδρυση και λειτουργία μονάδας ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και Τράπεζας Κρυοσυντήρησης με ειδικό εργαστήριο, αποκλειστικά για τα άτομα με HIV. 

Διασφαλίζεται η δυνατότητα ατόμων που πάσχουν από HIV να υποβληθούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, πάντα όμως με τον έλεγχο και με την ειδική άδεια από την Αρχή για τεχνητή σπερματέγχυση ή εξωσωματική γονιμοποίηση, εφόσον πληρούν τα κριτήρια που ορίζονται από τον νόμο για θεραπεία.

Οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται για αλλαγή χαρακτηριστικών φύλου ανήλικων ίντερσεξ ατόμων.


epirusblog.gr
5 of 5
Βουλή: Στις 19 Ιουλίου στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2906413428344020889
item