Στυλιανίδης στον πυρόπληκτο Άγιο Βασίλειο Ρεθύμνου: «1,8 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση των βασικών υποδομών»

Τον δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, ο οποίος επλήγη το προηγούμενο διάστημα από φωτιές, επισκέφθηκε ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα σταθεί αρωγός στα αιτήματα του δήμου Αγίου Βασιλείου, όπως υποστήριξε σχετικά ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον δήμαρχο της περιοχής, Γιάννη Ταταράκη, καθώς και την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή.

Στη συνάντηση στην οποία συμμετείχε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, συζητήθηκε η κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο μετά και τις τελευταίες πυρκαγιές και όπως ανέφερε ο κ. Ταταράκης: «Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας είχε πλήρη γνώση για τις τραγικές στιγμές που ζήσαμε καθώς και το μέγεθος της καταστροφής, αφού ήμασταν σε συνεχή επικοινωνία όλες αυτές μέρες», ήταν το μήνυμα που εστάλη.

Υπουργός και υφυπουργός ενημερώθηκαν με μία πρώτη εκτίμηση του μεγέθους της καταστροφής που άφησαν πίσω οι πρόσφατες πυρκαγιές στον δήμο Αγίου Βασιλείου, με ανυπολόγιστες κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες, όπως τόνισε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου ο δήμαρχος της περιοχής.

«Αναφέρθηκα στις ενέργειες που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, όπως το αίτημα για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των έξι τοπικών κοινοτήτων, καθώς και τις προσπάθειες για παροχή ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους και ελαιόλαδο στους κατοίκους, αφού η παραγωγή καταστράφηκε ολοσχερώς. 

Κατέθεσα επίσης έναν πλήρη φάκελο με το αίτημα μας για αποκατάσταση των βασικών υποδομών του δήμου, συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ, οι οποίες έχουν επίσης υποστεί τεράστιες ζημιές.

Συγκεκριμένα για αποκατάσταση του αγροτικού δικτύου, απομάκρυνση δέντρων και υλικών, καθαρισμούς, τσιμεντοστρώσεις και κατασκευή τεχνικών προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, αντιδιαβρωτικά έργα προϋπολογισμού 500.000 ευρώ και κτιριακές παρεμβάσεις στο πυροσβεστικό κλιμάκιο Σπηλίου με ενίσχυση του κτιρίου, κατασκευή νέου όροφο και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου με προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. 

Θα υποβάλουμε επίσης αίτημα για αποκατάσταση δικτύων ύδρευσης άρδευσης συνολικού προϋπολογισμού 250.000 ευρώ», επισημάνθηκε σε σχετική δήλωση.

Στυλιανίδης: Ενέκρινε αμέσως δύο σημαντικά έργα για την περιοχή

Επίσης, στη συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα ενίσχυσης και αναβάθμισης της πολιτικής προστασίας του δήμου Αγίου Βασιλείου και υπεβλήθη εκ νέου το διαχρονικό και πάγιο το αίτημα για την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σπηλίου σε Πυροσβεστικό Σταθμό Δ τάξης, την ενίσχυση των δύο εποχικών πυροσβεστικών κλιμακίων, Κρύας Βρύσης και Μύρθιου, και την επάνδρωση των τεσσάρων υφιστάμενων πυροφυλακίων όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 4 και 5.

Όπως επισήμανε ο δήμαρχος κ. Ταταράκης και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσουμε την πρόληψη, αλλά και την άμεση επέμβαση σε κάθε περιστατικό στην αρχή και όχι όταν εξελιχθεί σε μεγάλο μέτωπο, καθώς στον δήμο μας πνέουν δυνατοί άνεμοι, έχει δασώδεις εκτάσεις και δύσβατες περιοχές. 

Ο υπουργός κ. Στυλιανίδης και ο υφυπουργός κ. Τουρνάς αντιλαμβανόμενοι την αναγκαιότητα αναβάθμισης και στελέχωσης των πυροσβεστικών υπηρεσιών της περιοχής μας, ήταν ιδιαίτερα θετικοί στα αιτήματα μας και μας ενημέρωσαν ότι η εισήγηση τους θα είναι θετική στο Συμβούλιο του Πυροσβεστικού Σώματος ώστε να προχωρήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες».

Ο υπουργός, αντιλαμβανόμενος επίσης την καταστροφή που έχουν υποστεί οι δημότες, ενέκρινε αμέσως το έργο του κτιρίου της Κρύας Βρύσης με προϋπολογισμό 740.917 ευρώ καθώς και το «Σύστημα Πολιτικής Προστασίας του δήμου Αγίου Βασιλείου» με προϋπολογισμό 604.152,80 ευρώ ενώ την Δευτέρα θα συνεδριάσει η διυπουργική για τα αιτήματα που αφορούν τις πυρόπληκτες περιοχές ώστε και θα ενημερώσει για το ακριβές ποσό της χρηματοδότησης των έργων αποκατάστασης.


epirusblog.gr
5 of 5
Στυλιανίδης στον πυρόπληκτο Άγιο Βασίλειο Ρεθύμνου: «1,8 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση των βασικών υποδομών»
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 842342685074531007
item