Παγίδα στα τουρκικά UAV ! Η Αθήνα θα χτυπήσει σε διπλό ταμπλό

Τι είδε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος στο Ισραήλ - Πως η Ελλάδα απαντά στα Τουρκικά UAV

Στις αρχές του μήνα στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ αποκρυπτογραφήσαμε την επίσκεψη του Στρατηγού Φλώρου στο Ισραήλ. 

Τότε μεταξύ άλλων ο Α/ΓΕΕΘΑ είχε δηλώσει: "Ελλάδα-Ισραήλ εγκαινιάζουν συνεργασία στον κλάδο των Στρατιωτικών πληροφοριών εμβαθύνοντας τη στρατιωτική τους συνεργασία ακόμη περισσότερο".

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα-άρθρο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, η Αθήνα θα χτυπήσει σε διπλό ταμπλό, παγιδεύοντας τα τουρκικά UAV και αγοράζοντας εξελιγμένα μοντέλα ακόμα και με εξοπλισμό, αναφέροντας παράλληλα τι είδε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος στο Ισραήλ.

Ο Στρατηγός Φλώρος ξεναγήθηκε σε διάφορες βάσεις των IDF, συμπεριλαμβανομένης της  Μονάδας 9900 της Διεύθυνσης Πληροφοριών και της αεροπορικής βάσης Palmachim, της αεράμυνας που επιχειρεί το Iron Dome.

Ενημερώθηκε για την αποστολή , την οργάνωση, την ολοκλήρωση και τα επίπεδα της Ισραηλινής αεράμυνας, για τα χαρακτηριστικά των συστημάτων Iron Dome, David Sling  και Arrow 3, καθώς για την αποστολή και τις δυνατότητες της Μοίρας των οπλισμένων UAV HERON της Ισραηλινής αεροπορίας.

Στην Αθήνα τα τελευταία δύο χρόνια πραγματοποιούνται εντατικές συζητήσεις με διάφορες πλευρές για την προμήθεια UAV, την κατασκευή εγχώριου αλλά και συστημάτων που θα ακυρώνουν τη δράση των τουρκικών UAV.

Οι πιο προχωρημένες συζητήσεις αφορούν την ανάπτυξη ενός τύπου «Iron Dome», που θα είναι επικεντρωμένο αποκλειστικά στην αντιμετώπιση UAV. 

Πυρήνας αυτής της ισραηλινής τεχνολογίας λύσης είναι ο αποπροσανατολισμός των αντίπαλων UAV και η δυνατότητα παρεμβολής ακόμα και όταν αυτά, εκτελούν προγραμματισμένη αποστολή ή απλώς ελέγχονται από τους σταθμούς εδάφους.

Παράλληλα, υφίστανται συζητήσεις για το πώς θα μπορούσαν να ενισχυθούν οι Ε.Δ. με UAV, πέρα από τα ενοικιασμένα ισραηλινά HERON-1 που επιχειρούν από τη Σκύρο και τα παλαιάς τεχνολογίας Sperwer και Pegasus I-II. 

Και σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν συζητήσεις με το Ισραήλ αλλά και τις ΗΠΑ για την προμήθεια MQ-9 Reaper.

Στον τομέα της εγχώριας παραγωγής είναι σε εξέλιξη αρκετές φιλόδοξες προσπάθειες, ωστόσο η κατάσταση στην οποία βρίσκεται –προς το παρόν– η εγχώρια αεροναυτική βιομηχανία εκ των πραγμάτων κρατά χαμηλά τις προσδοκίες, καθώς οι πραγματικές κατασκευαστικές δυνατότητες είναι περιορισμένες.

Η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων για την ενίσχυση των Ε.Δ. σε UAV και συστήματα αντιμετώπισης των τουρκικών UAV, τα οποία πλέον είναι αρκούντως εξελιγμένα ώστε να εκτελούν επιχειρήσεις που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αδύνατες, συνδέεται με προτεραιότητες που είχαν τεθεί προ αρκετών ετών στον εξοπλιστικό σχεδιασμό της Αθήνας.

Προφανώς η ανάγκη για νέες κύριες μονάδες επιφανείας και μαχητικά αεροσκάφη προηγήθηκε, αφού οι δυνατότητες των τουρκικών UAV είχαν ξεκάθαρα υποτιμηθεί. 

Οι κρίσεις στον Έβρο και στην Ανατολική Μεσόγειο τον Φεβρουάριο και τον Αύγουστο του 2020, κατέδειξαν την απειλή που συνιστούν τα τουρκικά UAV, κάτι που επιβεβαιώνεται με διάφορους τρόπους και κατά τον  πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία.

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας: Η Ελλάδα με προηγμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου "τελειώνει" τα τουρκικά UAV, επισημαίναμε ότι  θα πρέπει  αμεσότατα να προβούμε στην απόκτηση Στρατηγικών και τακτικών όπλων αντιμετώπισης των τουρκικών drones.

Συγκεκριμένα εισηγούμασταν  ότι :

Θα πρέπει να δημιουργηθεί  ΑΜΕΣΑ στα νησιά μας και στον Έβρο, ένα ενοποιημένο  δίκτυο συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου με σκοπό την  παρεμβολή , την διακοπή της επικοινωνίας των τουρκικών UAV με τους σταθμούς ελέγχου τους και την καταστροφή τους ή τον έλεγχό τους από εμάς.

Παράλληλα, θα πρέπει να εφοδιαστούν οι  χερσαίες δυνάμεις μας από επίπεδο Λόχου και άνω με antidrone όπλα, τα οποία να προβαίνουν στην κατάρριψη των τουρκικών UAV. 

Η δημιουργία ΛΑΤ-ΦΑ (Λόχων αντιαρματικών-φορητών αντιαεροπορικών), θα πρέπει να επισπευσθεί έτσι ώστε να υπάρξει  ένα επιπλέον αμυντικό σύστημα σε συγκερασμό με τα παραπάνω.

Αποτελεσματικό μέτρο είναι  επίσης, η εφαρμογή εκτεταμένου σχεδίου παραπλανήσεως,  το οποίο  θα συμβάλλει πάρα πολύ στην μείωση των αποτελεσμάτων τυχόν τουρκικής ενέργειας σε βάρος μας στα νησιά μας στο Αιγαίο και στον Έβρο.epirusblog.gr
5 of 5
Παγίδα στα τουρκικά UAV ! Η Αθήνα θα χτυπήσει σε διπλό ταμπλό
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 516988324751883067
item