Δημοσκόπηση Marc για το «ΘΕΜΑ»: Οι πολίτες στηρίζουν τις αλλαγές στην Παιδεία

Την ευρύτατη κοινωνική αποδοχή συναντούν οι βασικές νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας για την Tριτοβάθμια Eκπαίδευση, που όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσoυν την κορωνίδα των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης στη διάρκεια του καλοκαιριού και θα νομοθετηθούν λίγο πριν από την προκήρυξη των εκλογών.

Παρά το γεγονός ότι το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο συνέταξε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις τόσο δυνάμεων της αντιπολίτευσης όσο και συνδικαλιστικών φορέων, προτού καν κατατεθεί στη Βουλή, έρευνα την οποία πραγματοποίησε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος» δείχνει ότι η πλειονότητα της κοινωνίας τάσσεται αναφανδόν υπέρ των αλλαγών που έχουν εξαγγελθεί και αναμένεται να ψηφιστούν τον επόμενο μήνα από την Ολομέλεια της Βουλής.

Πανελλαδικη__ΠΑΙΔΕΙΑ_ΙΟΥΝΙΟΥ_2022_Page_3
Πανελλαδικη__ΠΑΙΔΕΙΑ_ΙΟΥΝΙΟΥ_2022_Page_4
Πανελλαδικη__ΠΑΙΔΕΙΑ_ΙΟΥΝΙΟΥ_2022_Page_5

Με βάση τις απαντήσεις τις οποίες έδωσαν οι συμμετέχοντες στη μέτρηση που έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 1.003 νοικοκυριών, τη μεγαλύτερη αποδοχή βρίσκουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν στη θέσπιση Κέντρου Ψυχολογικής Υποστήριξης σε φοιτητές και διδάσκοντες των ΑΕΙ, την ενίσχυση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών, το νέο σύστημα επιλογής καθηγητών καθώς και τη δυνατότητα απόκτησης διπλού πτυχίου σε δύο συναφείς επιστήμες.

Στον αντίποδα, μικρότερη είναι η ανταπόκριση που βρίσκουν στην κοινή γνώμη ορισμένες άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, με πιο χαρακτηριστική τη θέσπιση κοινού ψηφοδελτίου στις φοιτητικές εκλογές, διάταξη που έχει μεν τα μεγαλύτερα αρνητικά ποσοστά, αλλά γίνεται αποδεκτή από την πλειονότητα των ερωτηθέντων. 

Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι, πάντως, ότι η θετική απήχηση των αλλαγών είναι διακομματική, αφού σχεδόν για όλες τις ρυθμίσεις έχειθετική διάθεση, εκτός από τους ψηφοφόρους της κυβερνητικής παράταξης και του ΠΑΣΟΚ, μια πολύ μεγάλη μερίδα όσων ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ ή άλλο κόμμα. 

Η αποδοχή, εξάλλου, διατρέχει οριζόντια το κοινωνικό σώμα, ενώ πιο ένθερμοι θιασώτες εμφανίζονται οι ανήκοντες στις νεότερες ηλικίες. Με εξαίρεση το ενιαίο ψηφοδέλτιο, σε όλα τα άλλα ζητήματα οκτώ στους δέκα βλέπουν θετικά τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Πανελλαδικη__ΠΑΙΔΕΙΑ_ΙΟΥΝΙΟΥ_2022_Page_6
epirusblog.gr
5 of 5
Δημοσκόπηση Marc για το «ΘΕΜΑ»: Οι πολίτες στηρίζουν τις αλλαγές στην Παιδεία
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 700838038251254174
item