Στο στόχαστρο της «Le Figaro» οι μέθοδοι Ερντογάν στην Τουρκία -«Νέα εποχή εκφοβισμού και τρομοκράτησης»

Στο στόχαστρο της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro» μπαίνουν οι τακτικές που ακολουθούνται στην Τουρκία για τους πολιτικούς αντιπάλους τού Ταγίπ Ερντογάν.

Στα φαινόμενα καταστολής και τρομοκράτησης στην Τουρκία, που, όπως επισημαίνεται, εντείνονται ενόψει των εκλογών του 2023, αναφέρεται η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, με αφορμή τη σημερινή δίκη της Τουρκάλας φεμινίστριας Φιντάμ Ατασελίμ, η οποία κατηγορείται για «δραστηριότητες  αντίθετες με το νόμο και τα χρηστά ήθη» και ότι επιδιώκει «να καταστρέψει την οικογενειακή δομή, με πρόσχημα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών».

Ατασελίμ: «Χρησιμοποιούν νέες μεθόδους καταστολής»

Σε δηλώσεις της προς τη γαλλική εφημερίδα, η Ατασελίμ αναφέρει ότι η τουρκική πολιτική ηγεσία κάνει ένα νέο βήμα στην καταστολή της κοινωνίας των πολιτών, η οποία απέχει πολύ από το να περιορίζεται στο φεμινιστικό κίνημα. 

Κατά την ίδια, υπάρχει ξεκάθαρα η αίσθηση της πίεσης που αυξάνεται, καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2023. Φέρνει δε ως παράδειγμα τις δίκες και καταδίκες των τελευταίων δύο μηνών.

Στην ίδια εφημερίδα, ο Τάρεκ Μπεγιάν, υπεύθυνος εκστρατείας στη Διεθνή Αμνηστία, καταγγέλλει μια στρατηγική «ποινικοποίησης», στο επίκεντρο της οποίας υπάρχει η Δικαιοσύνη και οι δικαστές, ιδίως μετά την υιοθέτηση το 2017 του «υπερπροεδρικού» καθεστώτος, ενώ ο Ερέν Εσκίν, δικηγόρος και αντιπρόεδρος της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σημειώνει ότι «η Δικαιοσύνη δεν ήταν ποτέ ανεξάρτητη στην Τουρκία».

Προσπάθειες αποκλεισμού του φιλοκουρδικού κόμματος

Ο Γκαρό Μπαϊλάν, βουλευτής του κόμματος HDP, τονίζει επίσης τις προσπάθειες της τουρκικής ηγεσίας να αποκλείσει το κόμμα του, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη λύπη του για την έλλειψη αντίδρασης εκ μέρους της αντιπολίτευσης.


epirusblog.gr
5 of 5
Στο στόχαστρο της «Le Figaro» οι μέθοδοι Ερντογάν στην Τουρκία -«Νέα εποχή εκφοβισμού και τρομοκράτησης»
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3327890039265139701
item