Capital Economics: Τι περιμένουμε από την έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ

«Η είδηση ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ πραγματοποιεί σήμερα έκτακτη συνεδρίαση δείχνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν την απειλή της αύξησης των αποδόσεων των περιφερειακών χωρών πιο σοβαρά από ό,τι την περασμένη Πέμπτη στην τακτική συνεδρίαση πολιτικής τους», εξηγεί η Capital Economics.

«Οι αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει από 4,3% στο κλείσιμο χθες σε λίγο κάτω από το 4,0% και θα αποτελούσε έκπληξη αν η Τράπεζα δεν είχε τίποτα να ανακοινώσει σήμερα, αλλά φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι η όποια δήλωση θα υπολείπεται ενός λεπτομερούς εργαλείου κατά του κατακερματισμού. 

Ως εκ τούτου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η συνεδρίαση να μην καταφέρει να ανακόψει τη διεύρυνση των spreads», εκτιμά το think tank.

Το Συμβούλιο έχει μια σειρά από επιλογές.

Πρώτον, και κατ’ ελάχιστον, είναι πιθανό να επαναλάβει με πιο έντονη γλώσσα από ό,τι έχει χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής ότι δεν θα επιτρέψει περαιτέρω κατακερματισμό της αγοράς ομολόγων, απηχώντας ίσως την ομιλία που εκφώνησε χθες το βράδυ η Isabel Schnabel.

Μια δεύτερη πιθανότητα είναι η ΕΚΤ να πει ότι θα δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο εργαλείο κατά του κατακερματισμού εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες. 

Κάτι τέτοιο θα κινδύνευε να απογοητεύσει τις αγορές, εκτός αν ήταν αξιόπιστο και αν φαινόταν να έχει την ισχυρή υποστήριξη της πλειοψηφίας του Συμβουλίου. 

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι με τον ίδιο τρόπο ανακοινώθηκαν οι Οριστικές Νομισματικές Συναλλαγές το 2012 – πρώτα με μια αόριστη δέσμευση τον Αύγουστο για τη διενέργεια πράξεων ανοικτής αγοράς, με τις λεπτομέρειες να έρχονται ένα μήνα αργότερα.

Τρίτον, η EKT θα μπορούσε να δεσμεύσει ένα κονδύλι χρημάτων το οποίο θα χρησιμοποιήσει για την αντιμετώπιση του κινδύνου κατακερματισμού. 

Αυτό θα μπορούσε να γίνει χωρίς να καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για το πώς θα χρησιμοποιηθεί και αν είναι αρκετά μεγάλο (ίσως 750 δισ. ευρώ ή περισσότερα) μπορεί να έχει μόνιμο αντίκτυπο στα spreads. 

Αλλά οι αμφιβολίες θα παραμείνουν σχετικά με το αν και πότε θα χρησιμοποιηθεί μέχρι να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες.

Τέταρτον, η Τράπεζα θα μπορούσε να αλλάξει τους κανόνες της ώστε να της επιτρέπει να επανεπενδύει με ευελιξία τίτλους εντός του PEPP για την αντιμετώπιση κινδύνων που δεν σχετίζονται με την πανδημία. 

Από μόνη της, αυτό θα ήταν πιθανώς επίσης απογοητευτικό για την αγορά, διότι το μέγεθος των περιουσιακών στοιχείων που λήγουν είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με την πιθανή ανάγκη σταθεροποίησης των αγορών. 

Το ίδιο θα ίσχυε πιθανότατα και για οποιεσδήποτε άλλες βελτιώσεις των υφιστάμενων εργαλείων πολιτικής.

Πέμπτον, και πιο αποτελεσματικό, η ΕΚΤ θα μπορούσε να ανακοινώσει ότι έχει ήδη ένα έτοιμο ένα εργαλείο κατά του κατακερματισμού, το οποίο θα αρχίσει να χρησιμοποιεί πολύ σύντομα. 

Ένα τέτοιο εργαλείο θα πρέπει να είναι μεγάλο και ευέλικτο. Θα μπορούσε να επιτρέψει στην ΕΚΤ να συνεχίσει τις μεγάλης κλίμακας αγορές περιουσιακών στοιχείων, ιδίως στις περιφερειακές χώρες, αυξάνοντας παράλληλα τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια.

«Δυστυχώς, αμφιβάλλουμε ότι η Τράπεζα έχει ένα τέτοιο εργαλείο στο μανίκι της, δεδομένου ότι η πρόεδρος Λαγκάρντ δήλωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν συζήτησε καν τον κατακερματισμό την περασμένη εβδομάδα. 

Επίσης, ενώ η ίδια άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να χρειαστούν νέα εργαλεία σε μια ομιλία της τον Μάρτιο και ξανά στη συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ τον Απρίλιο, έκτοτε δεν έχει δοθεί καμία περαιτέρω λεπτομέρεια, γεγονός που αφήνει την εντύπωση ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία υπέρ μιας τέτοιας κίνησης», καταλήγει η Capital Economics.

Όπως γράφαμε χθες, η ΕΚΤ θα αναλάβει δράση όταν το 10ετές spread BTP-Bund φτάσει περίπου στο 3,5%

Η απόφαση για έκτακτη συνεδρίαση σήμερα σημαίνει ότι θα κάνει κάτι νωρίτερα, αλλά δεν θα μας εξέπληττε αν το Διοικητικό Συμβούλιο διχαστεί σχετικά με το τι πρέπει να πράξει και απογοητεύσει τις αγορές, οπότε τα spreads είναι πιθανό να διευρυνθούν περαιτέρω πριν η ΕΚΤ αναγκαστεί τελικά να λάβει ομόφωνα κάποια απόφαση.

epirusblog.gr
5 of 5
Capital Economics: Τι περιμένουμε από την έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1391190633002585156
item