Συνάντηση Τσαβούσογλου-Λαβρόφ: Στο τραπέζι η εξαγωγή σιτηρών και η αποναρκοθέτηση των ουκρανικών λιμανιών

Στο τραπέζι της συνάντησης στην Άγκυρα, μεταξύ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Σεργκέι Λαβρόφ, η εξαγωγή σιτηρών και η αποναρκοθέτηση των ουκρανικών λιμανιών.

Συγκεκριμένα, η Αγκυρα θεωρεί «εύλογο» το αίτημα της Ρωσίας για την άρση των κυρώσεων που εφαρμόζονται επί των ρωσικών αγροτικών εξαγωγών ώστε να διευκολυνθούν οι ουκρανικές εξαγωγές, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Να γίνει άρση των κυρώσεων στις ρωσικές εξαγωγές, λέει ο Τσαβούσογλου

«Αν είναι να ανοίξουμε την διεθνή ουκρανική αγορά, θεωρούμε ότι η άρση των εμποδίων για τις ρωσικές εξαγωγές είναι νόμιμο αίτημα», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου που συναντήθηκε στην Αγκυρα με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι το σχέδιο του ΟΗΕ για το άνοιγμα διαδρόμου με στόχο την επανάληψη των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών είναι «λογικό» και απαιτεί περαιτέρω συνομιλίες με όλες τις πλευρές για να διαμορφωθούν οι απαραίτητες συνθήκες για την ασφάλεια των πλοίων.

Για τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η συνάντησή του με τον Λαβρόφ στην Αγκυρα υπήρξε «εποικοδομητική» και διαπιστώθηκε η επιθυμία επανάληψης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Μόσχα και το Κίεβο σχετικά με μία κατάπαυση του πυρός.

Το θερμό καλωσόρισμα του Τσαβούσογλου στον Λαβρόφ

Στο τραπέζι η αποναρκοθέτηση των ουκρανικών λιμανιών

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι αποτελεί ευθύνη της Ουκρανίας η επίλυση του προβλήματος της επανάληψης των εξαγωγών σιτηρών μέσω της αποναρκοθέτησης των ουκρανικών λιμανιών και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να γίνει από την πλευρά της Ρωσίας, διότι έχει αναλάβει τις αναγκαίες δεσμεύσεις.

«Δηλώνουμε καθημερινά ότι είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πλοίων που θα αποπλέουν από τα ουκρανικά λιμάνια και θα κατευθύνονται προς τον Βόσπορο, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε σε συνεργασία τους τούρκους εταίρους μας», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

«Για την επίλυση του προβλήματος, το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι Ουκρανοί είναι να επιτρέψουν στα πλοία να αποπλεύσουν από τα λιμάνια τους, είτε αποναρκοθετώντας τα είτε ορίζοντας ασφαλείς διαδρόμους».

«Αν τώρα άλλαζαν την στάση τους, τότε στην δική μας πλευρά δεν υπάρχουν περιπλοκές», είπε προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει «κατηγορηματικά αρνηθεί» να επιλύσει το πρόβλημα των ναρκοθετημένων λιμανιών.

Η Ουκρανία έχει ναρκοθετήσει τα λιμάνια σε όσες ακτές απομένουν υπό ουκρανικό έλεγχο για να αποτρέψει αποβατικές επιχειρήσεις της Ρωσίας και φοβάται ότι με την αποναρκοθέτηση τους θα περιέλθει σε ασθενή θέση, ό,τι προφορική δέσμευση και αν αναλάβει η Μόσχα.

Η Ρωσία αρνείται ότι φέρει ευθύνη για την επισιτιστική κρίση

Η Μόσχα αρνείται την ευθύνη για την διεθνή επισιτιστική κρίση, επιρρίπτοντας την ευθύνη στις δυτικές κυρώσεις. 

Οποιαδήποτε συμφωνία θα ενέπλεκε τουρκική ναυτική συνοδεία των τάνκερ που θα αποπλέουν από την Οδησσό και άλλα ουκρανικά λιμάνια, τα οποία βρίσκονται υπό ρωσικό ναυτικό αποκλεισμό.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι υπάρχουν στο τραπέζι πολλές ιδέες για την εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών στην αγορά και το πιο πρόσφατο είναι το σχέδιο του ΟΗΕ για την δημιουργία μηχανισμού ανάμεσα στα Ηνωμένα Έθνη, την Ουκρανία, την Ρωσία και την Τουρκία. «Το θεωρούμε λογικό. Φυσικά τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία πρέπει να το αποδεχθούν», είπε.


epirusblog.gr
5 of 5
Συνάντηση Τσαβούσογλου-Λαβρόφ: Στο τραπέζι η εξαγωγή σιτηρών και η αποναρκοθέτηση των ουκρανικών λιμανιών
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 5592990800169456590
item