Γιάννενα: Προγραμματισμός έργων με πράσινες προσαρμογές

Ο Δήμος Ιωαννιτών προετοιμάζεται για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ, με το βλέμμα και στο πρόγραμμα των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων της Ευρώπης.

Κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό του Δήμου Ιωαννιτών για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της επόμενης περιόδου, παίζει ο προγραμματισμός έργων και δράσεων για τη συμμετοχή στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης.

Ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ κατά την διάρκεια συνέντευξης την Πέμπτη, ρωτήθηκε για την προετοιμασία της νέας προγραμματικής περιόδου και όπως έκανε γνωστό, από την Ενδιάμεση Αρχή ζητήθηκαν οι κατευθυντήριοι άξονες για το νέο ΕΣΠΑ.

«Ο Δήμος προετοιμάζεται και προσαρμόζει τον σχεδιασμό και στο νέο εγχείρημα των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων. 

Πιστεύουμε ότι θα έχουμε όλα τα εργαλεία για να αξιοποιήσουμε και επιπλέον πόρους στην κατεύθυνση αυτή» τόνισε ενώ καυτηρίασε τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στην υλοποίηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

«Οι άξονες είναι η αστική αναζωογόνηση, η προστασία του περιβάλλοντος, η βιώσιμη κινητικότητα. Βασικοί άξονες είναι αυτοί πάνω  στους οποίους πρέπει να κινείται μια προοπτική και οι οποίοι τώρα, θα πρέπει ενόψει της προοπτικής των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων, να μορφοποιηθούν σε δράσεις που θα κατατείνουν ακριβώς προς αυτή τη πλεύση. 

Αυτό σημαίνει, περισσότερη προσπάθεια στην βιώσιμη αστική κινητικότητα, στην εξοικονόμηση ενέργειας και την διαχείριση των απορριμμάτων» ανέφερε ο κ. Ελισάφ.

Προβληματισμός για πρόγραμμα «Τρίτση»

Ειδικότερα για την πορεία του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» σημείωσε: «Δυστυχώς δεν έχουμε ολοκληρώσει την έγκριση των προτάσεων που πρέπει, ώστε να κλείσει ο κύκλος της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα. Ευελπιστώ πως μέχρι τέλος του χρόνου θα εγκριθούν και τα υπόλοιπα έργα. 

Ήδη έχουμε ενημερωθεί πως έχει πάρει έγκριση το έργο για τις επισκευές των σχολικών μονάδων, το οποίο είναι ένα ζωτικής σημασίας για εμάς έργο και περιμένουμε εντός του καλοκαιριού για την μεταστέγαση των πειραματικών σχολείων, με κάθε επιφύλαξη γιατί το καθυστερούν πάρα πολύ» ανέφερε.

Ενεργειακή αναβάθμιση

Για τη σχέση με το πρόγραμμα των 100 πόλεων πρόσθεσε:

«Οι δήμοι, όπως ο δικός μας, θα έχει μια προνομιακή μεταχείριση σε πολλά επίπεδα και είναι κάτι που διεκδικούμε οι έξι δήμοι που έχουν επιλεγεί στη χώρα, με τη βοήθεια του Υπουργείου, έτσι ώστε να έχουν κάποια προνόμια στην διαχείριση των προγραμμάτων, για να προσπαθήσουν να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους στη κατεύθυνση της κλιματικής αλλαγής.

Για παράδειγμα, υπάρχει το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή εξοικονόμηση το οποίο εμείς μελετάμε ήδη και θέλουμε να εντάξουμε κτίρια δομών του Πνευματικού Κέντρου, όπως είναι η Πινακοθήκη, που είναι πολύ ενεργοβόρα.

Θα μπορούσαμε να έχουμε προνομιακούς όρους, γιατί αυτό δεν γίνεται με 100% χρηματοδότηση από την Πολιτεία, να έχουμε ευνοϊκούς όρους στη χρηματοδότηση τέτοιων προσπαθειών για την ενεργειακή αναβάθμιση. 

Επομένως, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά χρηματοδοτικά εργαλεία, εκμεταλλευόμενοι το πλεονέκτημα που έχουμε, λόγω της ένταξης των Ιωαννίνων στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις, οπότε θα υπάρξει μια επιπλέον χρηματοδότηση που έρχεται και από εθνικούς και από κοινοτικούς πόρους» κατέληξε.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Προγραμματισμός έργων με πράσινες προσαρμογές
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1475064816728235787
item