ΕΕ: "Πράσινο φως" από την Κομισιόν στην υποψηφιότητα της Ουκρανίας για ένταξη

Ένα βήμα προς την επίσημη υποψηφιότητα της Ουκρανίας για  ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα έγινε σήμερα με την κομισιόν να γνωμοδοτεί θετικά, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το μεσημέρι της Παρασκευής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέτασε τις αιτήσεις της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας και αποφάσισε πως οι δύο πρώτες πληρούν τις προϋποθέσεις για το καθεστώς υπό ένταξη χωρών, ενώ για την Γεωργία η φον ντερ Λάιεν τονίζει ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις προκειμένου το αίτημά της να γίνει δεκτό.

Μετά την γνωμοδότηση της Κομισιόν, θα πρέπει το αίτημα να εγκριθεί και από τους ηγέτες στην Σύνοδο Κουρυφής της προσεχούς Πέμπτης.

Σε ό,τι αφορά στην Ουκρανία συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει πως έχει δείξει την δέσμευσή της στην ευρωπαϊκή προοπτική και πριν τον πόλεμο κινείτο ήδη σε αυτή την κατεύθυνση.

Όπως τονίζει, η χώρα έχει ήδη εφαρμόσει σχεδόν το 70% των ευρωπαϊκών οδηγιών και προϋποθέσεων χρειάζεται ωστόσο σημαντική δουλειά στους τομείς του Κράτους Δικαίου, των ολιγαρχών, της διαφθοράς και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. 

"Η πρόοδος της διαδικασίας εξαρτάται αποκλειστικά από την Ουκρανία", υπογραμμίζει η φον ντερ Λάιεν.


epirusblog.gr
5 of 5
ΕΕ: "Πράσινο φως" από την Κομισιόν στην υποψηφιότητα της Ουκρανίας για ένταξη
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1079679806512773203
item