Άρτα: Ψηλά η πληρότητα στην Άρτα και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Σε υψηλά ποσοστά κυρίως από Έλληνες ταξιδιώτες επιλέχθηκε η Άρτα για μια ανάσα δροσιάς και ξεκούρασης το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. 

Οι ξενώνες και τα τουριστικά καταλύματα σ’ όλη την έκταση σημείωσαν πληρότητα από 80 έως και 90% με επισκέπτες κυρίως από Θεσσαλονίκη, Αθήνα αλλά και αρκετούς Ισραηλινούς που δείχνουν προτίμηση στα ορεινά τοπία των Τζουμέρκων.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ξενώνων, Τουριστικών Καταλυμάτων και Ενοικιαζόμενων Δωματίων Άρτας Γεωργία Πατέντα, επισήμανε ότι καταγράφεται εντονότερη κίνηση μετά την ύφεση λόγω πανδημίας, η οποία μεταφέρεται και το επόμενο διάστημα με κρατήσεις που υπάρχουν ήδη από επισκέπτες του εξωτερικού. 

«Για όλο το νομό ήδη υπάρχουν κάποιες κρατήσεις για το διάστημα του καλοκαιριού από Γερμανούς, Ολλανδούς, Ισραηλινούς και άλλες χώρες», επισήμανε.

Η Γεωργία Πατέντα εκτιμά ότι «αυτό αποτελεί μια νότα αισιοδοξίας για τους επαγγελματίες του τουρισμού, καθώς δείχνει μια νέα κινητικότητα προς την περιοχή μας».

Ωστόσο, εξήγησε, ότι οι άνθρωποι το τουρισμού το παλεύουν πολύ, όμως το υψηλό κόστος της ενέργειας εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό “αγκάθι” για τις επιχειρήσεις αυτές. «Ακόμα δεν έχουν ληφθεί κάποια μέτρα γι’ αυτό το ζήτημα», είπε.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ίδια, η Άρτα αποτελεί επιλογή για μονοήμερες εκδρομές από επισκέπτες που έχουν ως τόπο διαμονής άλλα μέρη της Ηπείρου. «Κι αυτό είναι μια σημαντική παράμετρος. Φαίνεται ότι η ενιαία προβολή της Ηπείρου “των τεσσάρων εποχών” κερδίζει σιγά-σιγά έδαφος. 

Επισκέπτες από Πρέβεζα για παράδειγμα επιλέγουν και έρχονται στην Άρτα για να δουν μνημεία ή άλλες φυσικές ομορφιές. Όπως επισκέπτες που έρχονται στο νομό μας έχουμε συχνά και από τα Ιωάννινα. 

Η ενιαία προβολή της Ηπείρου και η Ιόνια οδός έχουν συμβάλει πολύ σ’ αυτό. Τώρα κατά πόσο κάθε επαγγελματίας θα καταφέρει με τις παροχές του να κρατήσει κάποιον κόσμο στο μαγαζί του και να εξασφαλίσει περισσότερα οφέλη από την παρουσία τους, είναι στο δικό του χέρι».

Σε κάθε περίπτωση η φετινή χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη σε σύγκριση με ό,τι συνέβη τα προηγούμενα δυο χρόνια, όμως το κέρδος της δραστηριότητας περιορίζεται από τα υψηλά κόστη σ’ όλα τα επίπεδα. 

Οπότε ανάμεσα στους βασικούς στόχους των επαγγελματιών τουρισμού είναι να διατηρήσουν όσο το δυνατόν υψηλής ποιότητας παροχές και φιλοξενίας, καλλιεργώντας έτσι το έδαφος για επιπ- λέον επισκέψεις στο μέλλον.

Μας προτιμούν

Εν τω μεταξύ οι Ισραηλινοί επισκέπτες, προτιμούν σταθερά τα Τζουμέρκα.
Αυτό επιβεβαίωσε μιλώντας στον «Τ» και ο δήμαρχος Κεντρ. Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος, ο οποίος επισήμανε ότι «είχαν λιγάκι υποχωρήσει στο διάστημα της πανδημίας, όμως τώρα παρατηρούμε ότι και πάλι μεταξύ των επισκεπτών ίσως να είναι εκείνοι με την μεγαλύτερη προσέλευση. 

Μας προτιμούν σταθερά. Τους αρέσει το φυσικό τοπίο, τα βουνά μας και γενικά η παρθένα φύση», εξήγησε ο ίδιος.

Ας προσέξουν οι αρμόδιοι

Με τον πληθωρισμό στο 11,3% και την βενζίνη στα 2,36 ευρώ δεν ήταν λίγοι οι Αρτινοί που επέλεξαν τις κοντινές ακτές του Αμβρακικού κόλπου για την πρώτη καλοκαιρινή βουτιά κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Το Σαββατοκύριακο αλλά και προχθές Δευτέρα πολύς ήταν ο κόσμος που επισκέφθηκε την Κορωνησία αλλά και το Μενίδι, συνδυάζοντας την βόλτα με καφέ, φαγητό ή και κολύμπι.

Ωστόσο, δεν ήταν λίγες οι αναφορές από πολίτες σχετικά με μια σαπουνάδα που κατακλύζει την θαλάσσια περιοχή λίγο μετά τις πρώτες πρωινές ώρες. 

Όσοι κολυμπούν για χρόνια επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για τον γνωστό ευτροφισμό ή την γύρη που συγκεντρώνεται στην επιφάνεια του Αμβρακικού αυτή την εποχή. Μήπως πρέπει να ελέγξουν το θέμα οι αρμόδιες προς τούτο αρχές; Όχι τίποτα άλλο, αλλά όπως τονίζεται θέλησαν να πάνε για θαλασσινό μπάνιο κι όχι για αφρόλουτρο…

Ζητούν καλύτερη φροντίδα

Από την πλευρά τους, εν τω μεταξύ, καλύτερη φροντίδα της περιοχής τους ζητούν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της Κορωνησίας.

Αυτή την εποχή οι λουόμενοι αρχίζουν σταδιακά να κάνουν την εμφάνισή τους στις ακτές της και γενικότερα ο πληθυσμός στην Κορωνησία αυξάνεται με αποτέλεσμα να μεγαλώνει και ο όγκος των απορριμμάτων.

Κάτοικοι αναφέρουν ότι ο Δήμος θα πρέπει, τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα, να κάνει αποκομιδή των απορριμμάτων ώστε να μην ξεχειλίζουν τα καλαθάκια κατά μήκος της παραλίας και μπροστά στο λιμάνι.

«Τα αφήνουν μεγάλο διάστημα», σημείωσε πολίτης και πρόσθεσε: «Αυτά, λοιπόν, ξεχειλίζουν και σκορπούν τα πλαστικά και τα κάθε λογής σκουπίδια στην περιοχή με αποτέλεσμα να παρασέρνονται στις ακτές και στην θάλασσα».

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Απόστολος Πατέντας, με τον οποίο επικοινώνησε ο «Τ», μετέφερε κάπως διαφορετικά την εικόνα, επισημαίνοντας: «Τώρα μαζεύουν τα σκουπίδια κάθε Πέμπτη. Όμως πράγματι έχουμε ζητήσει λόγω αύξησης της επισκεψιμότητας να τα μαζεύουν δυο φορές την εβδομάδα στο διάστημα του καλοκαιριού».

epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Ψηλά η πληρότητα στην Άρτα και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 4462777202991880474
item