Γιάννενα: Το δημαρχιακό μέγαρο των Ιωαννίνων στη λαϊκή αγορά της Αγίας Μαρίνας

Τα εντυπωσιακά σχέδια από τη μελέτη που κέρδισε το Α’ Βραβείο του Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, για το Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο των Ιωαννίνων, επί δημαρχίας Νίκου Γκόντα, το Φεβρουάριο του 2006, επαναφέρουν οι δημιουργοί της με μια δημοσίευση στο www.archetype.gr, ανοίγοντας εκ νέου έτσι τη συζήτηση για τη σκοπιμότητα και τα ωφέλη της χωροθέτησης του νέου Δημαρχείου της πόλης, στο χώρο της λαϊκής αγοράς της Αγίας Μαρίνας.

Η συζήτηση για το νέο Δημαρχείο αλλά και για τον τρόπο αξιοποίησης του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη, δεν έχει τεθεί ποτέ μέχρι σήμερα σε σοβαρές διαστάσεις, ει μη μόνον όταν πριν από 16 χρόνια, έγινε ο συγκεκριμένος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που αφορούσε τη λαϊκή αγορά της Αγίας Μαρίνας.

Η δημοσίευση των σχεδίων της μελέτης που εκπόνησαν οι Αρχιτέκτονες: Γιώργος Αγγελής και Χρύσα Παπαδέλη (Σύμβουλος: Τάσος Μπίρης), μπορεί να προκαλέσει τώρα μια σοβαρή συζήτηση για το μεγάλο αυτό θέμα.

Εδώ ολόκληρο το άρθρο.

“Η πρότασή μας για το Νέο Δημαρχείο της πόλης των Ιωαννίνων εκφράζει συμβολικά την κεντρική σημασία του θεσμού τής Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως πολιτικής αξίας με νόημα ευρύ και γενικό, αλλά και ειδικό, εντοπισμένο στην ιδιόμορφη ιστορική, κοινωνική και πολιτισμική πραγματικότητα της πόλης των Ιωαννίνων” λένε οι δύο αρχιτέκτονες.

Το Δημαρχείο συγκροτείται από τρεις διακριτές ενότητες: το δυνατό και υψηλό κτίριο-πτέρυγα των Δημοτικών Υπηρεσιών (1), που σχετίζεται με την υφιστάμενη γειτονική υψηλή δόμηση, το οποίο βρίσκεται σε υποχώρηση από την κεντρική πλατεία. 

Λειτουργεί ως πλάτη-φόντο για το ήπιο και χαμηλό κτίριο των Δημοτικών Αρχών (2), το οποίο εκφράζει συμβολικά και συνολικά το Δημαρχείο ως φιλική αγκαλιά (4) που ανοίγεται στην πόλη. 

Η αγκαλιά αυτή είναι μία σύγχρονη αρχιτεκτονική εφαρμογή της τυπικής διατάξεως «Π», που ενσωματώνει μέσα της, ως αναπόσπαστα μέλη της νέας σύνθεσης, και τα δύο γειτονικά παραδοσιακά κτήρια (5). 

Το προτεινόμενο πυργοειδές κτίσμα του «ρολογιού» (6) λειτουργεί, λόγω θέσης, μορφής και λίθινης κατασκευής, ως μεταβατικό στοιχείο-κόμβος, αυτής της ένωσης «νέας» και «παλιάς» αρχιτεκτονικής. 

Ανάλογο συνθετικό-συνδετικό ρόλο, ανάμεσα στην πτέρυγα των Δημοτικών Υπηρεσιών και εκείνης των Δημοτικών Αρχών, επιτελεί η τριγωνική κτηριακή ενότητα της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων και των συναφών υπηρεσιών (3).

To νεό δημαρχείο

• Η σύγχρονη έκφραση της πρωτογενούς χωρικής διάταξης Π.
• Το πυργοειδές κτίσμα του “ρολογιού”
• Η χρήση των κεκλιμένων στεγών με σύγχρονο τρόπο

Αρχιτέκτονες: Γιώργος Αγγελής, Χρύσα Παπαδέλη
Σύμβουλος: Τάσος Μπίρης
Συνεργάτες: Λίνα Δήμα, Ειρήνη Οικονομοπούλου (Αρχιτέκτονες), Κίμων Αγγελόπουλος, Γιώργος Αναγνωστάκης, Δάφνη Καραϊσκάκη, Σοφία Κονδυλιά, Χρήστος Χόντος (φοιτ. Αρχιτεκτονικής)

Πηγή: pbnews.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Το δημαρχιακό μέγαρο των Ιωαννίνων στη λαϊκή αγορά της Αγίας Μαρίνας
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5713798249641916110
item