«Τορπίλη» Βέμπερ: Να εξεταστεί το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία – Η Ευρώπη «ξυπνά»

Αφού για χρόνια ανέχτηκαν τις προκλήσεις, τις απειλές, τις ύβρεις και τους εκβιασμούς του Ταγίπ Ερντογάν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιλαμβάνονται πλέον πόσο αφερέγγυος και επικίνδυνος είναι για την ειρήνη και στην ασφάλεια.

Ο ένας μετά τον άλλον Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καταγγέλλουν τις πρακτικές του τουρκικού καθεστώτος, με ορισμένους μάλιστα να υιοθετούν πιο ενεργή στάση και να ζητούν άμεσα μέτρα εναντίον του, πριν γίνει ακόμα πιο επιθετικό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, σε ενημέρωση των Ευρωπαίων ανταποκριτών, ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο και προκλητικό η Άγκυρα να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο και να θέτει ζήτημα της κυριαρχίας της επί των νησιών της. 

Η στάση αυτή, είπε, θα έπρεπε να οδηγήσει τα κράτη-μέλη να συζητήσουν την επιλογή του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής» αυστηρή αναφορά στην Τουρκία περιλαμβάνεται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., που θα λάβει χώρα αύριο και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. 

Οι «27», βάσει του προσχεδίου, καλούν για μία ακόμα φορά την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να προχωρήσει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το σχετικό απόσπασμα του προσχεδίου αναφέρει συγκεκριμένα: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επαναλαμβανόμενες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. 

Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. Ανακαλώντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσδοκά από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις στην υπηρεσία της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Η Άγκυρα από την πλευρά διατηρεί τους υψηλούς τόνους και ακραία ρητορική κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, με τη χώρα μας να απαντά με διπλωματική κινητικότητα και ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο και τη Γαύδο.


epirusblog.gr
5 of 5
«Τορπίλη» Βέμπερ: Να εξεταστεί το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία – Η Ευρώπη «ξυπνά»
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 5596814720721154713
item