Παγώνη: Ανεμοβλογιά τα δύο ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων

Ανεμοβλογιά φαίνεται ότι είναι τα δύο ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων που υπάρχουν, σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη.

Η Ματίνα Παγώνη μίλησε σήμερα στην εκπομπή ΕΡΤ Σαββατοκύριακο και αναφέρθηκε και στα δύο ύποπτα ευλογιάς των πιθήκων που υπάρχουν, ένα στην Αθήνα και ένα στην Κρήτη. Σε ότι αφορά αυτό στην Αθήνα η κυρία Παγώνη είπε ότι «αναμένεται απάντηση αλλά από τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται για ανεμοβλογιά», ενώ όσο για το δεύτερο στην Κρήτη «δόθηκε απάντηση ότι είναι ανεμοβλογιά».

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, όπως ενημέρωσε, «είναι σε απομόνωση και η πορεία της νόσου είναι καλή, καθώς έχει ήπια συμπτώματα».

Συνέστησε στον κόσμο να μην πανικοβάλεται όταν δει κάποιο εξάνθημα και εξήγησε ότι όσο αφορά στο πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων είχε λόγο να ανησυχήσει καθώς είχε επισκεφθεί την Πορτογαλία που έχει αρκετά κρούσματα.

Παγώνη: Πώς κολλάει η ευλογιά των πιθήκων

Οπως εξήγησε δεν χρειάζεται πανικός και ανησυχία καθώς «η ευλογιά των πιθήκων είναι αντιμετωπίσημη, είναι ενδημική νόσος στην κεντρική Αφρική, ιδιαίτερα στο Κογκό, όπου υπήρχαν πολλά κρούσματα και κάποιοι θάνατοι, επειδή όμως δεν είχαν τα ιατρικά μέσα για να αντιμετωπίσουν την ασθένεια».

«Όλα τα υπόλοιπα κρούσματα που φτάνουν στα 1.000 περίπου σε Ευρώπη και Αμερική, έχουν αντιμετωπιστεί χωρίς κανένα θάνατο, δεν χρειάστηκε να γίνει εμβολιασμός μέχρι την 4η μέρα και τα περισσότερα αντιμετωπίστηκαν στο νοσοκομείο ή στο σπίτι». Όπως ενημέρωσε η θεραπεία απαιτεί τρεις με τέσσερις εβδομάδες.

Δεν είναι τόσο εύκολη η μετάδοση της «ευλογιάς των πιθήκων» σημείωσε και έφερε ως παράδειγμα πως «εάν κάθομαι στο αεροπλάνο δίπλα σε ένα κρούσμα, δεν υπάρχει περίπτωση να μου μεταδοθεί η νόσος εάν δεν ακουμπήσω κάποιο εξάνθημά του. 

Αντίθετα εάν κοιμηθώ σε σεντόνια που έχει κοιμηθεί ένα κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης».

Δεν έχει φύγει ο κορωνοϊός, πότε πρέπει να φοράμε μάσκα

Όσο για τον κορονοϊό επισήμανε πως «δεν έχει φύγει ακόμη, είναι λανθασμένη η άποψη του κόσμου ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα πρόβλημα» άλλωστε υπάρχει ανοδική τάση των μολύνσεων από κορονοϊό στην Ιταλία, μετά από εβδομάδες υποχώρησης, καθώς και στην Πορτογαλία.

«Εμείς θα αρχίσουμε να ανησυχούμε όταν αρχίσουν να πιέζονται τα νοσοκομεία με αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων και των θανάτων», σημείωσε.

Όπως συνέστησε «είμαστε τόσο έμπειροι μετά από 2,5 χρόνια που ο καθένας μας θα χρειαστεί να βγάλει την μάσκα από την τσάντα όταν βρεθεί σε μέρη με συνωστισμό” και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα “τα πανηγύρια, που τα είχαμε στερηθεί δύο χρόνια».

«Μεγάλη επιτυχία για στο σύστημα Υγείας θα είναι εάν η κυβέρνηση πετύχει το στοίχημα της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, είπε η κα Ματίνα Παγώνη. Η ενίσχυση και οργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα αποσυμφορήσει την κίνηση στα νοσοκομεία» επισήμανε.

«Λόγω της Covid-19 που όλο το ιατρικό προσωπικό επικεντρώθηκε στην αντιμετώπισή της, δεν εκπαιδεύτηκαν οι ειδικευόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας», σημείωσε. 

«Πρέπει να εστιάσουμε εκεί και να εξυπηρετήσουμε τους μη Covid ασθενείς, που όλους αυτούς τους μήνες, περίμεναν υπομονετικά και δεν μπορούσαν να προχωρήσουν τα τακτικά τους χειρουργεία, ούτε τα χρόνια νοσήματα που είχαν γιατί φοβόταν ο κόσμος να πάει στα νοσοκομεία”»επισήμανε.

epirusblog.gr
5 of 5
Παγώνη: Ανεμοβλογιά τα δύο ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 7190604351079811236
item