Οι Ένοπλες Δυνάμεις «σκανάρουν» το Ανατολικό Αιγαίο και τις Τουρκικές ακτές - Στο «μικροσκόπιο» οι ροές μεταναστών, οι κινήσεις του Τουρκικού ναυτικού και των Ειδικών Μονάδων

Η εικόνα παραπέμπει σε μαζική προετοιμασία απόβασης προς της Ελληνικές ακτές με κατασκευή λέμβων και οργάνωση με τη βοήθεια των δουλεμπορικών κυκλωμάτων.

Όσο η Τουρκική προκλητικότητα και οι απειλές των γειτόνων κορυφώνονται με τον Ερντογάν να δίνει καθημερινά το στίγμα, τόσο τα Ελληνικά μάτια στο Ανατολικό Αιγαίο καρφώνονται και «σαρώνουν» τις Τουρκικές ακτές παρακολουθώντας κάθε κίνηση. 

Είτε σε ότι αφορά τις συγκεντρώσεις μεταναστών απέναντι από τα Ελληνικά ακριτικά νησιά, είτε ακόμη σε κάθε κίνηση του Τουρκικού ναυτικού αλλά και επίλεκτων Μονάδων που βρίσκονται σε απόσταση παρατήρησης από τις ακτές μας.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις αρχές Ιουνίου και όσο οι γείτονες ανεβάζουν τους τόνους έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι συγκεντρώσεις μεταναστών κυρίως απέναντι από τη Λέσβο σε Ayvalik και Bahram όπως και από τη Χίο στο Cesme αλλά και στο Kucukbahce ανατολικά των Οινουσσών. 

Η εικόνα παραπέμπει σε μαζική προετοιμασία απόβασης προς της Ελληνικές ακτές με κατασκευή λέμβων και οργάνωση με τη βοήθεια των δουλεμπορικών κυκλωμάτων. 

Και όλα αυτά σε πλήρη γνώση των Τουρκικών αρχών γεγονός που καταδεικνύει ένα νέο σχέδιο μαζικής μετακίνησης προς τα δυτικά στη γνωστή λογική εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού που χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα προκειμένου να πιέσει και να αποσταθεροποιήσει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ανασταλτικά λειτούργησε η άσκηση EFES 2022 κατά τη διάρκεια της οποίας η δραστηριότητα στις Τουρκικές ακτές περιορίστηκε όπως και οι κακές καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών με τους ισχυρούς ανέμους. 

Όμως από τα μέσα της εβδομάδας έρχεται μπουνάτσα γεγονός που ανεβάζει κατακόρυφα την ετοιμότητα  των Ελληνικών αρχών και κυρίως των πληρωμάτων του Λιμενικού τα οποία σηκώνουν το κύριο βάρος της αποτροπής.

Στην επιτήρηση η οποία αποτελεί το πρώτο και πλέον ουσιαστικό βήμα αποτροπής συμβάλουν όλοι οι Κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναγνώριση, διευκρίνηση, ταυτοποίηση και εν τέλει σύνθεση της επιχειρησιακής εικόνας είναι η διαδικασία που ακολουθείται από τα εκπαιδευμένα  Στελέχη. 

Με εμπειρία στη χρήση όλων των μέσων τόσο σε επίπεδο ακρόασης όσο και εξ όψεως παρατήρησης.

Επιτηρητικά Φυλάκια του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού πάνω στα ακριτικά νησιά, συνεχείς περιπολίες πλωτών μέσων με αιχμή του δόρατος τους Αμφίβιους Καταδρομείς 24 ώρες το 24ωρο βρίσκονται σε απόλυτη εγρήγορση. 

Η εικόνα μεταφέρεται άμεσα σε πραγματικό χρόνο στα κέντρα Επιχειρήσεων από τα οποία κατευθύνονται άμεσα οι δυνάμεις αποτροπής. 

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε μικρονήσους και βραχονησίδες  με στόχο να εντοπιστεί άμεσα οποιαδήποτε κίνηση προς αυτά από τις Τουρκικές ακτές είτε πρόκειται για μετανάστες, είτε για πολίτες με πλωτά μέσα, είτε ακόμα και για στρατιώτες ή για λιμενικούς με στόχο ενέργειες οι οποίες θα αμφισβητήσουν την Εθνική Κυριαρχία

Τυχόν προσπάθεια προβοκάτσιας βρίσκεται ψηλά στη προσοχή των άγρυπνων παρατηρητών πάνω στα θαλάσσια σύνορα της χώρας ενώ υπάρχει σχεδιασμός για άμεση αντίδραση σε κάθε πιθανό σενάριο.

Με ηλεκτροπτικούς αισθητήρες, ραντάρ, κάμερες, θερμικές διόπτρες και διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης αλλά και με την συνδρομή τόσο των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού όσο και μη επανδρωμένων UAV και Drones έχει στηθεί ένα μεγάλο δίκτυο επιτήρησης το οποίο καλύπτει όλες τις καυτές περιοχές.

Η άμεση αντίληψη κάθε ύποπτης κίνησης και η ταχύτατη μεταφορά της πληροφορίας θα δώσουν τον απαραίτητο χρόνο για γρήγορη αντίδραση η οποία θα σταματήσει εν τη γενέσει της οποιαδήποτε κακόβουλη προσπάθεια πριν τη δημιουργία τετελεσμένων και αυτό είναι το ζητούμενο.

epirusblog.gr
5 of 5
Οι Ένοπλες Δυνάμεις «σκανάρουν» το Ανατολικό Αιγαίο και τις Τουρκικές ακτές - Στο «μικροσκόπιο» οι ροές μεταναστών, οι κινήσεις του Τουρκικού ναυτικού και των Ειδικών Μονάδων
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 3932135563129208772
item