Σχέση σημαίνει πως σέβομαι τη ζωή που είχα πριν…

Όταν μπαίνουμε σε μια σχέση αλλάζουν διάφορα στη ζωή μας και στην καθημερινότητά μας. Όμως, υπάρχουν και κάποια σημαντικά, που πρέπει να παραμείνουν ίδια. Για αυτά μας γράφει σήμερα η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα. Ο λόγος στην ειδικό…

Συνήθως η σχέση πάσχει από ανώριμες συμπεριφορές που μπορεί στην αρχή να φαίνονται “γοητευτικές και να κολακεύουν”, στην πορεία όμως κουράζουν και απομακρύνουν τους δύο συντρόφους. 

Ας δούμε μερικά παραδείγματα γύρω από το τι μπορούμε να αποφύγουμε, συμπεριφορές ανώριμες που εμείς εκδηλώνουμε χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τί πυροδοτούν στο άλλο μας μισό.

-Εξακολουθώ και βάζω στόχους, έχω όνειρα και πλάνο ζωής: Η σχέση δεν με απομακρύνει από τα όνειρά μου, αντίθετα, νιώθω πως έχω σύμμαχο δίπλα μου στην εκπλήρωσή τους…

-Εξακολουθώ και διατηρώ τις διαπροσωπικές μου σχέσεις: Πόσο ενοχλητικό είναι όταν κάποιος κάνει σχέση να “χάνεται” από φίλους και γνωστούς και να τους θυμάται και πάλι όταν …χωρίζει -αν είναι εκεί βέβαια να τον περιμένουν! Δεν ξεχνώ πως οι φίλοι και τα αγαπημένα μου συγγενικά πρόσωπα ήταν στη ζωή μου περισσότερο καιρό από τον σύντροφο. Απλά, φροντίζω να υπάρξει η σχετική ισορροπία ανάμεσά τους…

-Εξακολουθώ και σέβομαι τον εαυτό μου: “Μα γιατί θα πάψω να σέβομαι τον εαυτό μου επειδή έκανα σχέση;” είναι ο αντίλογος. Και όμως, όλοι αλλάζουμε μέσα στις σχέσεις μας, χωρίς μάλιστα να το αντιλαμβανόμαστε, τουλάχιστον όχι τόσο εύκολα και όχι όσο συμβαίνει, παρά μόνο όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με το αποτέλεσμά του. Από την αρχή λοιπόν δεν επιτρέπουμε στον σύντροφο να μας φέρεται άσχημα, να μας μιλάει υποτιμητικά. Αντίθετα, περιμένουμε να αναγνωρίζει τις ικανότητές μας και να μας ανεβάζει τη διάθεση.

-Εξακολουθώ και έχω τον προσωπικό μου χώρο και χρόνο: Πόσο σημαντικά και τα δύο για να μην “πνιγούμε” μέσα στη συγχώνευση. Άλλωστε, δεν μπορούμε να είμαστε διαρκώς μαζί, υπάρχει και η πολυάσχολη καθημερινότητα όπως και η ανάγκη να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας μέσα από ενδιαφέροντα που μας ανανεώνουν.

-Εξακολουθώ και διατηρώ την οικονομική ανεξαρτησία μου: Ανεξάρτητα από το πόσο καλά στέκεται οικονομικά ο σύντροφός σας, το να εγκαταλείψω τη δουλειά μου και να εξαρτιέμαι από τον σύντροφό μου –όσο εύπορος και να είναι– μπορεί από τη μία να είναι “ξεκούραστο”, από την άλλη όμως μου στερεί την ανεξαρτησία μου. 

Και αν κάτι δεν πάει καλά στην πορεία του χρόνου, τι θα κάνω τότε; Άλλωστε είναι πολύ όμορφο συναίσθημα να μπορώ να σταθώ στα πόδια μου.

epirusblog.gr
5 of 5
Σχέση σημαίνει πως σέβομαι τη ζωή που είχα πριν…
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 7357328012086104503
item