Ήπειρος: Μαθήματα κινητικότητας με λευκό μπαστούνι και στην Ήπειρο

Ένα κενό της πολιτείας έρχεται να καλύψει η Σχολή Σκύλων Οδηγών Τυφλών «Λάρα», με στόχο να χαρίσει αυτονομία σε τυφλά άτομα στην Ήπειρο, μέσα από μαθήματα κινητικότητας με λευκό μπαστούνι που γίνονται εντελώς δωρεάν χάρη στην εξασφάλιση χορηγιών.

Το πρόγραμμα που ξεκίνησε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία στην Άρτα στις 21 Μαΐου, περιλαμβάνει έναν κύκλο 15 ατομικών μαθημάτων, τα οποία προσφέρονται δωρεάν σε ανθρώπους με οπτική βλάβη. 

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στην Άρτα, ενώ μερικές συναντήσεις θα γίνουν και στα Γιάννενα, με εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού τη Λίνα Καλλέ, συνεργάτη της Σχολής Λάρα.

Η ανάγκη εκμάθησης κινητικότητας και προσανατολισμού με λευκό μπαστούνι είναι αυξημένη στην περιφέρεια, καθώς η πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι μέχρι και σήμερα «αστικοκεντρική». 

Μάλιστα, μόλις οκτώ εκπαιδευτές, συγκεντρωμένοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Πάτρα, καλούνται να εξυπηρετήσουν 16.000 χιλιάδες άτομα περίπου.

Αποτέλεσμα είναι αρκετοί τυφλοί να ενηλικιώνονται και να συνεχίζουν τη ζωή τους εξαρτημένοι από έναν συνοδό. Τα μαθήματα κινητικότητας τους προσφέρουν την πολυπόθητη αυτονομία, με σκοπό να καταργήσουν την απομόνωση και τον αποκλεισμό που υφίστανται.

«Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων με λευκό μπαστούνι, ένας άνθρωπος με οπτική βλάβη μαθαίνει να κάνει αποδοχή της κατάστασής του, να προσανατολίζεται στο περιβάλλον, διδάσκεται τεχνικές λευκού μπαστουνιού, εξερεύνηση γνωστού και άγνωστου χώρου, εντοπισμό βλεπόντων στο δρόμο και επικοινωνία μαζί τους, εξοικείωση με γνωστές διαδρομές κ.ά. 

Η εκπαίδευση στην κινητικότητα και τον προσανατολισμό αφορά και παιδιά όλων των ηλικιών με την μορφή της πρώιμης παρέμβασης από την διάγνωση της οπτικής βλάβης και έπειτα, με γνώμονα και την εκπαίδευση της οικογένειας», αναφέρει η Σχολή «Λάρα».

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος εντοπίστηκαν μέσω επικοινωνίας της Σχολής με τον Σύλλογο Τυφλών και Φίλων Ηπείρου «Ελπίδα», που εδρεύει στην Άρτα και τα μέλη του είναι στην πλειονότητά τους παιδιά.

Ωστόσο, συμμετέχουν και ενήλικες. Συνολικά πρόκειται για οκτώ άτομα, που διαμένουν στην Άρτα, τα Γιάννενα και τη Λευκάδα και τα οποία θα λάβουν γνώσεις πάνω στον σωστό χειρισμό του λευκού μπαστουνιού σε γνωστό και άγνωστο χώρο, καθώς και δεξιότητες ανεξάρτητης διαβίωσης. 

Η γνώση χειρισμού του λευκού μπαστουνιού είναι μάλιστα προϋπόθεση και για την απόκτηση σκύλου-οδηγού, εφόσον κάποιος το επιθυμεί.

«Το έλλειμμα εκπαίδευσης και υποστήριξης των τυφλών της επαρχίας είναι τεράστιο και ήταν ένα μεγάλο όραμα μου να τους βοηθήσουμε. 

Αφορμή για να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα εκπαίδευσης στάθηκε η διαπίστωσή μας ότι αρκετοί τυφλοί, που κάνουν αίτηση για σκύλο οδηγό, απορρίπτονται, ελλείψει καλού προσανατολισμού και χειρισμού του λευκού μπαστουνιού. 

Άλλοι που επικοινωνούν μαζί μας από διάφορα μέρη της Ελλάδας, μας λένε ότι τους είναι δύσκολο να ταξιδέψουν στους φορείς που τους παραπέμπουμε. 

Αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα που προβλέπει το καταστατικό μας από την ίδρυσή μας, γιατί η κινητικότητα είναι το άλφα και το ωμέγα για έναν άνθρωπο με οπτική βλάβη», αναφέρει η πρόεδρος της Σχολής «Λάρα»Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου.

Εταίροι στην προσπάθεια της Σχολής «Λάρα»είναι ο Σύλλογος τυφλών και φίλων Ηπείρου «Ελπίδα», που παραχωρεί τον χώρο για την εσωτερική εκπαίδευση, και το Κέντρο Εργοθεραπείας Χριστίνας Μάλλιου για τη φιλοξενία της εκπαίδευσης σε εσωτερικό χώρο στα Γιάννενα.

Ευγενικοί χορηγοί του προγράμματος Κινητικότητας και προσανατολισμού στην Ήπειρο είναι η Αιγέας ΑΜΚΕ, η Τράπεζα Ηπείρου, η εταιρεία οπτικών Νέα Οπτική και το ινστιτούτο Ophthalmica, χωρίς την οικονομική στήριξη των οποίων δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί.

«Είμαστε χαρούμενοι που συμβάλαμε στην υλοποίηση ενός τόσο ιδιαίτερου προγράμματος, το οποίο θέτει τις βάσεις για την αυτονομία και την ανεξαρτητοποίηση ατόμων με οπτική βλάβη στην Ήπειρο. 

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου θα συνεχίσει να υποστηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες αναβαθμίζουν τη ποιότητα ζωής των κατοίκων του τόπου μας», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου Ιωάννης Βουγιούκας.


«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, η οποία μας βοήθησε να υλοποιήσουμε δωρεάν αυτό το πρόγραμμα στην Ήπειρο. 

Η κινητικότητα και ο προσανατολισμός είναι βασικά στοιχεία που προάγουν την αυτονομία ενός ανθρώπου με οπτική βλάβη», αναφέρει από την πλευρά της η κ. Γκέρτσου.

Πηγή: agon.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Μαθήματα κινητικότητας με λευκό μπαστούνι και στην Ήπειρο
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3739348325131517468
item