Άρτα: Ο «Δρόμος του Τυριού» ξεκινά από την Άρτα

Ακολουθώντας τον «Δρόμο του Τυριού» που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Έργου CheeseCult, οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης Γιάννης Σκούφος (Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, επιστημονικός υπεύθυνος του έργου CheeseCult) και Δρ. Αλεξάνδρα Μέγα (Διευθύντρια της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων), σας προσκαλούν σε ένα πιλοτικό ταξίδι που θα απευθύνεται σε δημοσιογράφους, chef και επαγγελματίες του χώρου της ιστορίας και γευσιγνωσίας των τροφίμων.

Το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Ιουλίου 2022 και θα ακολουθήσει μία πρωτόλεια διαδρομή του «Δρόμου του Τυριού», με αφετηρία την Άρτα και διαδρομή μέσω Ιωαννίνων και Πωγωνίου στο Αργυρόκαστρο στην Αλβανία, με ενδιάμεσες στάσεις σε τοπικές τυροκομικές μονάδες για γευσιγνωσία τυροκομικών προϊόντων και επίσκεψη στο νεοιδρυθέν από το έργο μουσείο τυροκομίας στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Θα ξεκινήσουμε τη διαδρομή «Δρόμος του Τυριού» από την Άρτα και το εργαστήριο Υγείας των ζώων, Υγιεινής και Ποιότητας Τροφίμων για να συζητήσουμε με βάση τις τεχνολογίες αιχμής την παρασκευή μονοποικιλιακών τυριών από εγχώριες φυλές προβάτων και γιδιών, μετά θα επισκεφτούμε το τυροκομείο ΣΚΑΡΦΙ στη Φιλιππιάδα, του κ. Παππά, για την ανάλυση του τρόπου παρασκευής των τυριών του με βάση το στοχασμό της παράδοσης, όπως και για γευσιγνωσία, κατόπι θα ροβολήσουμε στο τυροκομείο του κ. Τσουτσουπλίδη ΜΕΤΣΟΒΟ Α.Ε. ένα μικρό μάγο των κίτρινων τυριών που εδρεύει στα Γιάννενα για να μάθουμε για το πνεύμα και την ουσία της δουλειάς του, μετά θα επισκεφτούμε τη Γαλακτοκομική Σχολή του ΕΛΟΓ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Κατσικά Ιωαννίνων για να συναντήσουμε την ιστορία της τυροκόμησης στην Ελλάδα, για μια μικρή παρουσίαση των δράσεων του έργου με ομιλίες όλων των εταίρων και για ένα ελαφρύ γεύμα συνοδεία ειδικών και τοπικών τυριών που παρασκευάζονται στη Σχολή.

Μετά θα ανηφορήσουμε προς την αγροτουριστική επιχείρηση και το τυροκομείο του κ. Κωσταρά στο Δολό Πωγωνίου με στόχο τη πρακτική φιλοσοφία των μονοποικιλιακών τυριών, την αειφόρο παραγωγή και τα προϊόντα μηδέν χιλιομέτρων για να συναντήσουμε τη σύνδεση της προβατοτροφίας των αυτόχθονων φυλών με το τελικό προϊόν, αφού διατηρεί καθαρό κοπάδι προβάτων της Καραμάνικης φυλής, τυροκομεί παραδοσιακά μόνο με αυτό το γάλα και διατηρεί έναν όμορφο και παραδοσιακό ξενώνα κτίζοντας το μοντέλου του ήπιου και ανθρώπινου αγροτουρισμού. 

Εκεί θα δοκιμάσουμε για βραδινό τα τοπικά εδέσματα και το χαρακτήρα των τοπικών τροφίμων, τυριών, κρέατος και ειδικών μαρμελάδων. 

Κατόπιν, θα περάσουμε στην Αλβανία στο Αργυρόκαστρο, όπου θα διανυκτερεύσουμε εκεί και την άλλη ημέρα θα παρευρεθούμε σε ειδική εκδήλωση από το Δήμο Αργυρόκαστρου με bazaar τοπικών προϊόντων και κατόπιν θα επισκεφτούμε δύο παραγωγικές μονάδες που βρίσκονται στο ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΤΥΡΙΟΥ, μία παραδοσιακή και μία σύγχρονη για να δούμε τον τρόπο που σκέφτεται η Αλβανία την παραγωγή των δικών της τυριών, ώστε να ολοκληρώσουμε τη διαδρομή καταλήγοντας στην Άρτα την ίδια ημέρα το βραδάκι».


epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Ο «Δρόμος του Τυριού» ξεκινά από την Άρτα
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 5937062001600694121
item