Επίδειξη ισχύος από την Κίνα: Καθέλκυσε το τρίτο της, νέας γενιάς, αεροπλανοφόρο

Ένα νέας γενιάς αεροπλανοφόρο καθέλκυσε σήμερα η Κίνα σε επίσημη τελετή σε ναυπηγείο της Σαγκάης σε μια κίνηση-ορόσημο καθώς επιδιώκει να αυξήσει την ισχύ και το εύρος των δυνατοτήτων του πολεμικού της Ναυτικού.

Το αεροπλανοφόρο Fujian, όπως ονομάστηκε – μια ονομασία που παραπέμπει στην ομώνυμη κινεζική επαρχία, όπως και εκείνη των δύο προηγούμενων, των Liaoning και Shandong -, είναι το πρώτο που σχεδιάστηκε και ναυπηγήθηκε στην Κίνα και θεωρείται τεχνολογικά πιο προηγμένο από τα δύο προηγούμενα. 

Αφού υποβληθεί σε διάφορες δοκιμές στη θάλασσα το αεροπλανοφόρο θα ενταχθεί σε υπηρεσία στο Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας, κάτι, ωστόσο, που δεν θα γίνει άμεσα, αντίθετα ενδέχεται να πάρει χρόνια.

Η καθέλκυση του αεροπλανοφόρου έρχεται σε μια περίοδο κλιμάκωσης των σινοαμερικανικών εντάσεων, ειδικά όσον αφορά στην Ταϊβάν, τη νήσο των 24 εκατομμυρίων κατοίκων που η Κίνα θεωρεί αποσχισμένη επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί.

Το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό, που βλέπει με κακό μάτι τη σύσφιγξη των σχέσεων ΗΠΑ-Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια, έχει στείλει επανειλημμένα τα αεροπλανοφόρα του στο στενό της Ταϊβάν, που χωρίζει τη νήσο από την ηπειρωτική Κίνα.

Τα χαρακτηριστικά του νέου αεροπλανοφόρου της Κίνας

Κυριότερη εξέλιξη σε αυτό το τρίτο κινεζικό αεροπλανοφόρο σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα, σοβιετικού σχεδιασμού: έχει πολύ μεγαλύτερο κατάστρωμα και ηλεκτρομαγνητικούς καταπέλτες για την απονήωση των αεροσκαφών, σύμφωνα με το Νέα Κίνα. 

Το σύστημα αυτό επιτρέπει πολύ ταχύτερη απονήωση περισσότερων μαχητικών σε σύγκριση με τα άλλα δύο, που έχουν απλώς επικλινείς ράμπες. Άλλο πλεονέκτημα των καταπελτών: τα αεροσκάφη θα μπορούν να φέρουν περισσότερα καύσιμα και όπλα.

Δορυφορική φωτογραφία του νέου αεροπλανοφόρου της Κίνας / Φωτογραφία: Planet Labs PBC via AP

Σύμφωνα με τον Janes, εκδοτικό οίκο αναφοράς σε ό,τι αφορά σε στρατιωτικά θέματα, οι ΗΠΑ έχουν μακράν τα περισσότερα αεροπλανοφόρα σε υπηρεσία (11), μπροστά από την Κίνα (2), το Ηνωμένο Βασίλειο (2), τη Ρωσία (1), τη Γαλλία (1), την Ιταλία (1), την Ινδία (1) και την Ταϊλάνδη (1).

Ναύτες μπροστά στο τρίτο αεροπλανοφόρο της Κίνας που καθελκύστηκε σήμερα στη Σαγκάη / Φωτογραφία: AP Photo

Το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο, το Λιαονίνγκ, τέθηκε σε υπηρεσία το 2012. Χρησίμευσε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ως πλατφόρμα εκπαίδευσης. Αγοράστηκε δεύτερο χέρι από την Ουκρανία το 1998.

Η γνώση που κατακτήθηκε αξιοποιήθηκε κατόπιν για την κατασκευή του Σαντόνγκ, του πρώτου αεροπλανοφόρου το οποίο κατασκευάστηκε στην Κίνα και τέθηκε σε υπηρεσία στα τέλη του 2019.

epirusblog.gr
5 of 5
Επίδειξη ισχύος από την Κίνα: Καθέλκυσε το τρίτο της, νέας γενιάς, αεροπλανοφόρο
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 4520161616784177512
item