Θεσπρωτία: Λείπουν εργατικά χέρια στη Θεσπρωτία και για τον τουρισμό και για τους αγρότες!

Σε μεγάλο πρόβλημα έχει αναδειχθεί για αγρότες και επιχειρηματίες, κυρίως του τουρισμού, στη Θεπρωτία η έλλειψη εργατικού και βοηθητικού προσωπικού. 

Οι κτηνοτρόφοι δεν βρίσκουν βοσκούς, καθώς οι Αλβανοί,  που έρχονταν στη Θεσπρωτία για τέτοιες εργασίες, είτε για ένα μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια φεύγουν για άλλες περιοχές, είτε προτιμούν άλλες εργασίες μακριά όμως από τα χωριά, που κατά βάση έχουν τις μικρές και μετακινούμενες κτηνοτροφικές μονάδες. 

Η έλλειψη εργατικών χεριών είναι αισθητή και στις  καλλιέργειες, με τους γεωργούς να αναζητούν και να μη βρίσκουν εργάτες γης. 

Ο κλάδος του τουρισμού αντιμετωπίζει φέτος τη μεγαλύτερη έλλειψη σε προσωπικό από κάθε άλλη φορά. Στις τουριστικές περιοχές υπάρχουν μεγάλα ζητήματα. Σύμφωνα μάλιστα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει μείνει κενή μία στις πέντε προβλεπόμενες θέσεις, ήτοι σε σύνολο χώρας λείπουν άνω των 50.000 εργαζόμενοι. 

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί αυτή η απροθυμία, όταν η επίσημη ανεργία στην Ελλάδα είναι σταθερά άνω του 10%, με ένα μεγάλο ποσοστό από αυτό να αφορά νέους που κατά βάση κάλυπταν πολλές εποχιακές θέσεις εργασίας στον τουρισμό. 

Υπάρχουν πολλές εκδοχές για τα αίτια. Εκείνο στο οποίο συμφωνούν οι περισσότεροι επαγγελματίες τουρισμού, είναι ότι η πανδημία του κορωνοϊού έφερε τα «πάνω-κάτω». Στο διάστημα αυτό πολλοί εργαζόμενοι αναζήτησαν άλλες επαγγελματικές διεξόδους. 

epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Λείπουν εργατικά χέρια στη Θεσπρωτία και για τον τουρισμό και για τους αγρότες!
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 1743158892797819833
item