Πρώτη στην Ευρώπη η Ελλάδα στις επιδοτήσεις - «Εφιάλτης» το έλλειμμα καυσίμων

Με την τιμή των καυσίμων να σημειώνει άλμα σχεδόν 10% μέσα σε έναν μόλις μήνα πανελλαδικά (από 2,086 ευρώ την Πρωτομαγιά στα 2,284 στις 31/5) και την κυβέρνηση να … «ξεμένει από καύσιμα» στον αγώνα για να ρίξει τις τιμές στην αντλίες των πρατηρίων, στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό την ερχόμενη Πέμπτη για να διαπιστώσουν αν θα χρειαστεί και νέα αναθεώρηση των προβλέψεων για τιμάριθμο που θα είναι τελικά πάνω και από 5,6% εφέτος.

Και τίποτα απολύτως να μην είχε αυξηθεί το Μάιο εκτός από καύσιμα και ρεύμα, ο πληθωρισμός θα ξεπερνούσε το 5%!

Ωστόσο ο πληθωρισμός είναι μία πλευρά μόνο πλευράς της ακρίβειας στα καύσιμα. Η άλλη είναι ότι το εμπορικό έλλειμμα: τα καύσιμα εισάγονται σε υπερβολικά υψηλές διεθνείς τιμές και σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει στοιχεία που θα δείξουν τεράστια αιμορραγία της χώρας, με έλλειμμα ισοζυγίου καυσίμων το Μάιο ενδεχομένως 3 ή και 4 φορές υψηλότερο από το περσινό!

Ως εκ τούτου, κάθε επιδότηση αγοράς καυσίμων, επιδοτεί και διευρύνει ακόμα περισσότερο το εμπορικό έλλειμμα της χώρας.

Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως έχουν ρίξει το βάρος σε τρεις τομείς:

συγκράτηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης , επειδή επηρεάζει άμεσα τις τιμές σε όλα τα υπόλοιπα αγαθά και τις υπηρεσίες για τον καταναλωτή

στην επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος γιατί επηρεάζει άμεσα όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις

νέα έκτακτα μέτρα ανακούφισης από τις επιπτώσεις της ακρίβειας, στα οποία η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια Ευρώπης», υπερβαίνοντας το 1,64% αθροιστικά στη διετία 2021-2022 (βάσει στοιχείων ΕΕ έως 6/5/2022).

epirusblog.gr
5 of 5
Πρώτη στην Ευρώπη η Ελλάδα στις επιδοτήσεις - «Εφιάλτης» το έλλειμμα καυσίμων
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 5783918397122870826
item