Γιάννενα: Ηλέκτρα του Ευριπίδη, με τη Μαρία Κίτσου και τον Δημήτρη Γκοτσόπουλο

Από τα πλατό του τηλεοπτικού Διαφανίου στα ανοιχτά θέατρα όλης της Ελλάδας θα βρεθούν η Μαρία Κίτσου και ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος. 

Το δημοφιλές τηλεοπτικό ζευγάρι των «Άγριων Μελισσών» πρωταγωνιστεί στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή που θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα, και και με την ερμηνευτική σύμπραξη του Γιώργου Κωνσταντίνου. 

Η πρεμιέρα της παράστασης θα γίνει στις 25 Ιουνίου στο Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας.

Η Ηλέκτρα του Ευριπίδη είναι ένα πρωτοποριακό και αμφιλεγόμενο έργο, γέννημα μιας εποχής όπου όλες οι βεβαιότητες έχουν γίνει αβεβαιότητες. 

Ο ποιητής δεν διστάζει να παρουσιάσει επί σκηνής τη δική του εκδοχή του μύθου, με τους ήρωές του σε έναν κόσμο ρεαλιστικής καθημερινότητας να θέτουν επιτακτικά ζητήματα πάνω στις έννοιες της εκδίκησης, της δικαιοσύνης, της ηθικής σύγκρουσης, του πάθους. 

Μια noir εκδοχή του μύθου, μια τραγωδία εκδίκησης αλλά ταυτόχρονα ένα έργο βαθιά, συγκλονιστικά ανθρώπινο.

Όταν η Ηλέκτρα παρουσιάζεται το 413 π.Χ. η Αθήνα είναι κλονισμένη από τον μακρόχρονο Πόλεμο· σε λίγους μήνες θα έρθει και η οδυνηρή και ταπεινωτική ήττα στη Σικελική Εκστρατεία. 

Η Ηλέκτρα του Ευριπίδη, πρόδρομος των μεγάλων κειμένων του ελισαβετιανού θεάτρου και απαρχή του ψυχολογικού θεάτρου, βρίσκεται σε ένα επισφαλές σημείο σύγκλισης: εκεί που θεοί και άνθρωποι πρέπει να αναθεωρήσουν τον κόσμο τους σε μια εποχή αμφιβολίας και απομυθοποίησης.

Η Ηλέκτρα ζει στο περιθώριο της πόλης και της ζωής, σε έναν ταπεινωτικό γάμο που της επέβαλαν. 

Ο Ορέστης, επικηρυγμένος από το Παλάτι, έρχεται για να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του και τα δεινά του ίδιου και της αδελφής του, οδηγημένος από τον χρησμό του Απόλλωνα. Τα δύο αδέλφια βάζουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους για να αποκαταστήσουν την τάξη και να αποδώσουν, όπως πιστεύουν, δικαιοσύνη. 

Η σκοτεινή προσμονή της εκδίκησης και το χρέος που οδηγεί στη μητροκτονία θα γεννήσουν τη φρίκη και όχι τη λύτρωση. Για πρώτη φορά στον Ευριπίδη, ο φόνος διερευνάται σε σχέση με τις ψυχολογικές του συνέπειες. 

Η αναμέτρηση με το παράδοξο της ύπαρξης, τα θυελλώδη συναισθήματα, η ανατομία του ψυχισμού των ηρώων και τα καίρια και διαχρονικά διλήμματα καθιστούν την Ηλέκτρα έργο μοναδικά ανατρεπτικό και σύγχρονο.

Στην παράσταση συμμετέχουν επίσης οι ηθοποιοί Γιώργος Δεπάστας, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Νίκος Λεκάκης, Ιωάννα Μαυρέα, Ιάσονας Παπαματθαίου και Αντώνης Σταμόπουλος.

6 Ιουλίου | Ανοιχτό Θέατρο ΕΗΜ Φρόντζος Ιωάννινα στις 21.30

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Ηλέκτρα του Ευριπίδη, με τη Μαρία Κίτσου και τον Δημήτρη Γκοτσόπουλο
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8085487410882070360
item