Ο Μπάιντεν ανέβαλε για τον Ιούλιο το πιθανό ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ

Ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να αναβάλει για τον Ιούλιο αντί του τρέχοντος μήνα το πιθανό ταξίδι του στο Ισραήλ και στη Σαουδική Αραβία, προοπτική ήδη αμφιλεγόμενη.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανός πρόεδρος προέβλεπε να ταξιδέψει στις δύο χώρες περί τα τέλη Ιουνίου, όταν θα επισκεφθεί την Ισπανία και τη Γερμανία για διεθνή διπλωματικά ραντεβού, θύμισαν, επικαλούμενα διπλωματικές πηγές. Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο όταν του ζητήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Κατά τη διάρκεια του ενδεχόμενου ταξιδιού ο κ. Μπάιντεν ίσως συμμετάσχει σε σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), διπλωματικού φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν διάφορα βασίλεια της περιοχής, ανέφεραν τα δύο αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα. Το ταξίδι, ήδη προτού οργανωθεί επισήμως, είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο.

O Mπάιντεν είχε επιβεβαιώσει το ταξίδι στην Σαουδική Αραβία

Ο Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε προχθές Παρασκευή πως σκοπεύει να πάει στη Σαουδική Αραβία -παρότι είχε δεσμευτεί να αντιμετωπίζει το ουαχαμπιτικό βασίλειο σαν «παρία»-, όμως είπε πως είναι πρόωρο να γίνει λόγος περί συνάντησης με τον πρίγκιπα διάδοχο.

Ωστόσο ήδη οι εφημερίδες New York Times και Washington Post ανέφεραν πως σκοπεύει να δει τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον οποίο ως τώρα ο αμερικανός πρόεδρος αποφεύγει επιδεικτικά, λέγοντας πως ο συνομιλητής του στο Ριάντ είναι ο βασιλιάς Σαλμάν.

Έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που δόθηκε στην δημοσιότητα από τον Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωνε ότι ο πρίγκιπας «ενέκρινε» τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη τον Φεβρουάριο του 2021.

Ο Μπάιντεν θέλει μέσω του Ριάντ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου

Ο Δημοκρατικός, που υπερηφανεύεται ότι πρωταγωνιστεί στον αγώνα των δημοκρατιών εναντίον των αυταρχικών καθεστώτων, είχε πει πως θα «αναπροσάρμοζε» τις σχέσεις με το σουνιτικό βασίλειο, δίνοντας την έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όμως στη διπλωματική εξίσωση προστέθηκε στο μεταξύ νέα μεταβλητή, η εκτόξευση των τιμών των καυσίμων, εν μέρει εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, που απελπίζει την αμερικανική κοινή γνώμη σε εκλογική χρονιά. 

Η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν θέλει το Ριάντ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, ελπίζοντας ότι έτσι θα μειωθούν οι τιμές στα πρατήρια.


epirusblog.gr
5 of 5
Ο Μπάιντεν ανέβαλε για τον Ιούλιο το πιθανό ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 8676165201879866615
item