Η Δανία θα ενταχθεί στην κοινή αμυντική πολιτική της ΕΕ -Ενθουσιασμός για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της ΕΕ χαιρέτισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με το οποίο η Δανία εντάσσεται στην κοινή αμυντική πολιτική της Ένωσης.

Το δημοψήφισμα διεξήχθη χθες, Τετάρτη και όπως αναμενόταν, το αποτέλεσμα ήταν θετικό, στη Δανία, μια χώρα με παράδοση στον ευρωσκεπτικισμό. Τα δεδομένα όμως του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν αλλάξει τα πάντα γύρω από την αρχιτεκτονική πολιτική ασφαλείας στην Ευρώπη και συνολικά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. 

Ο φόβος γενίκευσης της σύγκρουσης και παραπέρα κλιμάκωσης οδηγεί όλο και περισσότερα κράτη πιο βαθειά στην αγκαλιά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η Δανία μετά και το χθεσινό δημοψήφισμα, δεν αποτελεί εξαίρεση.

Οι Βρυξέλλες υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό το θετικό αποτέλεσμα του 67% και οι θεσμική και πολιτική ηγεσία της ΕΕ χαιρέτισε το βήμα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Μετσόλα: Οι άνθρωποι θέλουν μια ισχυρότερη και πιο ενωμένη Ευρώπη

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , Ρομπέρτα Μετσόλα είπε χαρακτηριστικά: Οι άνθρωποι θέλουν μια ισχυρότερη και πιο ενωμένη Ευρώπη. Αυτό αντικατοπτρίζεται από την ψηφοφορία της Δανίας για στενότερη συνεργασία στην ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας. 

Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαιρετίζω την απόφαση», υπογράμμισε η Μετσόλα, καταλήγοντας: Έν όψει της ρωσικής εισβολή στην Ουκρανία, η κοινή ασφάλεια παραμένει προτεραιότητα».

People want a stronger & more united #Europe. This is reflected by the Danish vote for closer cooperation on European security & defence policy. On behalf of @Europarl_EN, I welcome the decision. In view of Russia's invasion of #Ukraine, common security remains a priority.

Share

Μισέλ: Ιστορική επιλογή του Δανέζικου λαού

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δημοσίευσε στον προσωπικό λογαριασμό στο Twitter τα εξής: «Ο λαός της Δανίας έκανε μια ιστορική επιλογή. Ο κόσμος έχει αλλάξει από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Αυτή η απόφαση θα ωφελήσει την Ευρώπη και θα κάνει τόσο την ΕΕ όσο και τον Δανέζικο λαό πιο ασφαλή και ισχυρότερο».

«Χαιρετίζω την αποφασιστική ηγεσία που έδειξε η Μέττε Φρεντέρικσεν», έγραψε ο Μισέλ, αναφερόμενος ειδικά στην Δανή πρωθυπουργό.

The people of Denmark have made a historic choice. The world has changed since Russia invaded #Ukraine This decision will benefit Europe and make both the EU and the Danish people safer and stronger. I welcome the determined leadership shown by @Statsmin Mette Frederiksen.
Image

Share

Φον ντερ Λάιεν: «Πιο δυνατοί μαζί»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η τεχνογνωσία και ειδίκευση της Δανίας στην άμυνα είναι σε υψηλή εκτίμηση και χαιρέτισε « το ισχυρό μήνυμα δέσμευσης, για την κοινή ασφάλεια, που έστειλε ο δανέζικος λαός. 

«Είμαι πεπεισμένη ότι τόσο η Δανία όσο και η ΕΕ θα ωφεληθούν από αυτήν την απόφαση», έγραψε και συμπλήρωσε: «Πιο δυνατοί μαζί».

I welcome the strong message of commitment to our common security sent by the Danish people today. Denmark’s expertise on defence is much valued. I am convinced that both Denmark and the EU will benefit from this decision.   We are #StrongerTogether

Share

Μπορέλ: «Ένα ακόμη σημαντικό και επίκαιρο βήμα»

«Η Δανία αποφάσισε να άρει την εξαίρεσή της από την ευρωπαϊκή άμυνα», ανήρτησε ο Ζοζέπ Μπορέλ, συγχαίροντας τον λαό και την κυβέρνηση της Δανίας.

«Ένα ακόμη σημαντικό και επίκαιρο βήμα προς μια ισχυρότερη ΕΕ με μια ακόμη ισχυρότερη Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας», σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Denmark has decided to lift its opt-out on #EUdefence In contact with @JeppeKofod on this historic decision, to congratulate the government and people of Denmark. Yet another important & timely step towards a stronger EU with an even stronger Common Security and Defence Policy

Share

Η απόφαση της Δανίας, με δημοψήφισμα, να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, στην οποία δεν λάμβανε μέρος μέχρι πρότινος αν και κράτος μέλος της Ένωσης, αποτελεί πολύ σημαντική εξέλιξη. Το αμέσως επόμενο διάστημα, η ένταξη της Δανίας στον τομέα της ευρωπαϊκής Άμυνας θα δώσει σημαντικό πλεονέκτημα στην ΕΕ.epirusblog.gr
5 of 5
Η Δανία θα ενταχθεί στην κοινή αμυντική πολιτική της ΕΕ -Ενθουσιασμός για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 4434503895111406484
item