Θεσπρωτία: Αμέτρητες πεταλούδες στη Θεσπρωτία...

Αμέτρητες πεταλούδες το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη Θεσπρωτία, όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. 

Σε τόση έκταση και ένταση δεν έχει ξανασυμβεί αυτό.

Και υπάρχει η απορία, γιατί φέτος κυκλοφορούν τόσες πεταλούδες, που, εκτός από τα μπαλκόνια, μόλις τους δοθεί η ευκαιρία, "εισβάλλουν" σε σπίτια και καταστήματα και ξενοδοχειακές μονάδες. 

Μια πρώτη απάντηση δίνει ο Χρήστος Τακλής, διαχειριστής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας τονίζοντας ότι  "αυτή η περίοδος είναι κατ’ εξοχήν εποχή για τις πεταλούδες. 

Οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει και η εμφάνιση των πεταλούδων, αλλά και η μετακίνηση τους είναι πιο έντονη. Επίσης, σε σημεία με άφθονο πράσινο γύρω τους ή σε μπαλκόνια και αυλές με πολλά λουλούδια και φυτά, οι πεταλούδες κάνουν συχνά πιο αισθητή την παρουσία τους".

Ωστόσο η αιτία του φετινού "φαινομένου", σύμφωνα με ερευνητές, οφείλεται σ΄ ένα    τεράστιο μεταναστευτικό κύμα πεταλούδων του είδους Vanessa cardui (Painted Lady), ενός από τα πιο γνωστά μεταναστευτικά είδη στην Ευρώπη.

Βέβαια αυτή η μετανάστευση συμβαίνει κάθε χρόνο.

Το 2022, όμως,  λόγω του βροχερού χειμώνα στη Δυτική Ασία, αναπτύχθηκαν φυτά, που επέτρεψαν την επιβίωση των καμπιών και αύξησαν σημαντικά τον πληθυσμό του είδους. 

Μπορεί να είναι όμορφο το θέαμα με τις πεταλούδες, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου, μέσα σε κατοικήσιμες περιοχές και σε κτίρια συσσωρεύονται πολλές, δημιουργούνται διάφορα προβλήματα.   

epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Αμέτρητες πεταλούδες στη Θεσπρωτία...
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 3455139836080882133
item