Θεσπρωτία: Άγγλοι, Βούλγαροι και Αλβανοί δημοσιογράφοι εντυπωσιασμένοι από το αρχαίο θέατρο Γιτάνων Θεσπρωτίας

Ταξίδι εξοικείωσης Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων (από Αγγλία, Βουλγαρία, Αλβανία) στην πρώτη επώνυμη Πολιτιστική Διαδρομή των «Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου», οργάνωσε ο  Αναπτυξιακός Οργανισμός «ΉΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.» στο πλαίσιο του Έργου i-Thea (Interreg Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020), «Ολοκληρωμένες Προσεγγίσεις για την Προώθηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οι φιλοξενούμενοι δημοσιογράφοι  συνοδευόμενοι από τα στελέχη της Ήπειρος Α.Ε., Γεωργία Κιτσάκη και Αριστοτέλη Σταγκίκα, περιηγήθηκαν στα 5 Αρχαία Θέατρα που αποτελούν τον πυρήνα της Πολιτιστικής Διαδρομής και παράλληλα επισκέφθηκαν μέλη του Τοπικού Δικτύου Επιχειρήσεων της Διαδρομής. 

Οι εκπρόσωποι της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους σχετικά με το ρόλο και το έργο του Φορέα, για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της Διαδρομής, ως ενός ολιστικού τουριστικού προϊόντος  με ξεχωριστή και αυτόνομη ταυτότητα. 

Σε κάθε Αρχαίο Θέατρο (Δωδώνης, Γιτάνων, Κασσώπης, Νικόπολης και Μικρό Θέατρο Αμβρακίας), έγινε εκτενής ενημέρωση για την πορεία των έργων ανάδειξης που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στο πρόγραμμα της φιλοξενίας περιλαμβανόταν και  επίσκεψη   στο Δημοτικό- Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων – Ασλάν Πασά τζαμί, περιήγηση στα στενά του παραδοσιακού οικισμού εντός του Κάστρου των Ιωαννίνων, ξεναγήσεις  στην Ακρόπολη του Κάστρου (Ιτς Καλέ)  και  στον Ι.  Ν. Παναγίας της  Παρηγορήτισσας,  που αποτελεί  σπουδαίο  βυζαντινό μνημείο της Άρτας.  

Με επίκεντρο την Πολιτιστική Διαδρομή αναδεικνύεται επίσης  ο  ιδιαίτερος  φυσικός και γαστρονομικός πλούτος της Ηπείρου,  μέσα από συνέργειες με επιχειρήσεις που παράγουν τοπικά προϊόντα, προσφέροντας στους επισκέπτες ένα ολοκληρωμένο ολιστικό τουριστικό προϊόν Μια «γεύση» αυτού του «πλούτου» πήραν οι Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι επισκεπτόμενοι επιχειρήσεις- μέλη του τοπικού δικτύου (Ξενοδοχείο «Μυρτάλη»,Ταβέρνα «Μυρταριά», Ιππικό Πάρκο Πρέβεζας), βλέποντας από κοντά τον σπάνιο υδροβιότοπο του Αμβρακικού, γεύτηκαν παραδοσιακά φαγητά βασισμένα σε τοπικά προϊόντα, στα Ιωάννινα, την Άρτα και την Πρέβεζα, ενώ στη Δωδώνη η Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου, τους ετοίμασε ένα ξεχωριστό γεύμα με αρχαίες Ελληνικές και Βυζαντινές συνταγές.  

Στα Ιωάννινα τα μέλη της αποστολής καλωσόρισαν οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Οδυσσέας Πότσης και Παναγιώτα Ναυρόζογλου, στη δε Άρτα ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βασίλης Ψαθάς.

Από τις εντυπώσεις των φιλοξενηθέντων δημοσιογράφων, όπως τις κατέγραψαν και τις μετέφεραν οι ίδιοι, τόσο στους εκπροσώπους της «Ήπειρος Α.Ε.» που τους συνόδευαν, όσο και στις επιτόπιες συναντήσεις τους στους αρχαιολογικούς χώρους,  επιβεβαιώνεται η εκτίμηση της δυναμικής που προσδίνει στον τουρισμό της Ηπείρου, ο αρχαιολογικός   πλούτος της  Ηπείρου, μέσω και της «Πολιτιστικής Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων».

epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Άγγλοι, Βούλγαροι και Αλβανοί δημοσιογράφοι εντυπωσιασμένοι από το αρχαίο θέατρο Γιτάνων Θεσπρωτίας
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 638620453609822791
item