Γαλλία: «Καυτή» πολιτική αναμέτρηση στις βουλευτικές εκλογές - Οι προβλέψεις, τα σενάρια και ο ρόλος της αποχής

Καίγεται η Γαλλία, με τις θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφηκαν χθες σε πολλά μέρη της χώρας. 

Πρόκειται για ένα τόσο πρώιμο, όσο και πρωτοφανές για την εποχή κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα, με τον υδράργυρο να ξεπερνάει τους 38 βαθμούς Κελσίου. «Καυτό», όμως είναι και το πολιτικό τοπίο, καθώς σήμερα διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών.

Στον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν σε κάθε εκλογική περιφέρεια έναν από τους δυο υποψήφιους βουλευτές που ήλθαν στον πρώτο γύρο, πρώτοι σε ψήφους. 

Υπάρχουν όμως και οκτώ εκλογικές περιφέρειες όπου οι υποψήφιοι είναι τρεις, ενώ σε πέντε άλλες οι βουλευτές εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο.

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών εμφανίζουν την παράταξη του προέδρου Μακρόν να τείνει προς την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Παρόλα αυτά, αυτή δεν είναι εξασφαλισμένη. Υπάρχει η πιθανότητα να μην εκλέξει 289 βουλευτές στο σύνολο των 577 της Εθνοσυνέλευσης.

Ένας ακόμα πονοκέφαλος για τον Γάλλο πρόεδρο είναι το τι μέλλει γενέσθαι με κάποιους από τους στενότερους συνεργάτες του και υπουργούς κλειδιά της κυβέρνησής του. Τουλάχιστον, 15 εξ αυτών, κινδυνεύουν να μην εκλεγούν. 

Κάτι τέτοιο θα έπληττε το πολιτικό προφίλ και του ίδιου του Μακρόν. Σε περίπτωση που εκλεγούν δεν μπορούν να παραμείνουν υπουργοί. Στη Γαλλία δεν μπορεί κανείς να είναι βουλευτής και υπουργός ταυτόχρονα.

Πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για μετωπική σύγκρουση μεταξύ της παράταξης Ensemble του Εμανουέλ Μακρόν και της αριστερής συμμαχίας Nupes, με επικεφαλής τον Ζαν-Λικ Μελανσόν. Αξίζει να θυμίσουμε ότι στον πρώτο γύρο ο Μακρόν εξασφάλισε το 25,75% των ψήφων, επιτυγχάνοντας ένα οριακό προβάδισμα έναντι του 25,66% του Μελανσόν.

Τρίτη και καταϊδρωμένη έφτασε το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, το οποίο σημείωσε άνοδο και ελπίζει πως θα κερδίσει σήμερα πάνω από 15 έδρες. Αυτό είναι το ελάχιστο για να αναγνωριστεί ως κοινοβουλευτική ομάδα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, με όλα τα θεσμικά προνόμια που συνεπάγεται και επιπλέον οικονομικούς πόρους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στη σημερινή αναμέτρηση η συμμαχία των κομμάτων της αριστεράς θα φτάσει τις 200 έδρες. Αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, είναι λιγότερες από τις 289 που θα επέτρεπαν στον αρχηγό της Ζαν-Λικ Μελανσόν να αναδειχθεί ως ο νέος πρωθυπουργός.

Τα βλέμματα όλων των παρατάξεων είναι πάντως στραμμένα στην αποχή, καθώς και στον πρώτο γύρο αυτή έσπασε κάθε ρεκόρ. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Ζαν-Λικ Μελανσόν πραγματοποίησε έκκληση προς τους νέους ψηφοφόρους να «ξυπνήσουν διότι διακυβεύεται το μέλλον τους» και να πάνε να ψηφίσουν.

epirusblog.gr
5 of 5
Γαλλία: «Καυτή» πολιτική αναμέτρηση στις βουλευτικές εκλογές - Οι προβλέψεις, τα σενάρια και ο ρόλος της αποχής
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 5689816138112771320
item