Βέμπερ: Δεν μπορεί να υπάρξει ενωμένη Ευρώπη με διαιρεμένη Κύπρο

Δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει μια ενωμένη Ευρώπη με μια διχοτομημένη Κύπρο, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφερντ Βέμπερ, λέγοντας ότι η λύση των δύο κρατών που προτείνεται από την τουρκική πλευρά είναι απαράδεκτη.

Σε ομιλία του στο πολιτικό-ιδεολογικό συνέδριο του ΔΗΣΥ, στη Λευκωσία, ο κ. Βέμπερ είπε ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου και εξέφρασε την στήριξη του ΕΛΚ στις θέσεις της Κύπρου. 

Εξήρε το έργο της διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ενώ εξέφρασε την σθεναρή στήριξη του ΕΛΚ στην υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στις προεδρικές εκλογές.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΚ είπε ότι το συνέδριο λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη και αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ως Κύπριοι», είπε, «ξέρετε από πρώτο χέρι, τι σημαίνει να δέχεσαι επίθεση, τι είναι να ζεις με την ανοιχτή πληγή μιας διαιρεμένης χώρας». Η Ουκρανία, συνέχισε, ήταν ένα κάλεσμα αφύπνισης.

«Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη Μεσόγειο και το Κυπριακό ιδιαίτερα. Στεκόμαστε ενωμένοι με την Κύπρο και αναμένουμε από την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου. 

Η λύση των δύο κρατών που προτείνεται από την τουρκική πλευρά είναι απαράδεκτη. Η θέση μας στο Κυπριακό ήταν πάντα ξεκάθαρη. Τα κυπριακά θέματα είναι ευρωπαϊκά θέματα. Δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει μια ενωμένη Ευρώπη με μια διχοτομημένη Κύπρο» τόνισε.

Αναφερόμενος στην Τουρκία και το ΝΑΤΟ, χαιρέτισε την είδηση ότι η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα τα εμπόδια που προβάλλει ο Ερντογάν είναι εντελώς απαράδεκτα.

«Πρέπει να είμαστε σκληροί στην αντιμετώπιση των προσπαθειών του να μας εκβιάσει. Δεν θα αφήσουμε τον Ερντογάν να υπαγορεύσει ποιος μπορεί να είναι μέλος και ποιος όχι. Το ΝΑΤΟ είναι εκεί για να προστατεύει τις δυτικές αξίες και όχι το εγώ του Ερντογάν», είπε.

epirusblog.gr
5 of 5
Βέμπερ: Δεν μπορεί να υπάρξει ενωμένη Ευρώπη με διαιρεμένη Κύπρο
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8686993557315484721
item