Γιάννενα: Ζητούν να αφαιρεθεί άμεσα κεραία κινητής τηλεφωνίας!

Ανάστατοι είναι κάτοικοι και έμποροι του ιστορικού κέντρου Ιωαννίνων, οι οποίοι αντιδρούν έντονα στην τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε ταράτσα κτιρίου περίπου στη συμβολή της οδού Ανεξαρτησίας με την Τσιριγώτη (φωτό).

Σε ανοιχτή επιστολή τους προς κάθε αρμόδιο φορέα ζητούν καταρχήν να γίνουν μετρήσεις του επιπέδου της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπει η συγκεκριμένη κεραία και φυσικά την απομάκρυνσή της από το σημείο αυτό, επισημαίνοντας τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί για την υγεία όλων, ειδικά δε των μαθητών

Ανάστατοι είναι κάτοικοι και έμποροι του ιστορικού κέντρου Ιωαννίνων, οι οποίοι αντιδρούν έντονα στην τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε ταράτσα κτιρίου περίπου στη συμβολή της οδού Ανεξαρτησίας με την Τσιριγώτη (φωτό).

Σε ανοιχτή επιστολή τους προς κάθε αρμόδιο φορέα ζητούν καταρχήν να γίνουν μετρήσεις του επιπέδου της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπει η συγκεκριμένη κεραία και φυσικά την απομάκρυνσή της από το σημείο αυτό, επισημαίνοντας τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί για την υγεία όλων, ειδικά δε των μαθητών που φοιτούν σε κοντινά σχολεία της περιοχής. 

Ήδη οι διαμαρτυρόμενοι επικοινώνησαν με τον Αντιδήμαρχο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Ποιότητας Ζωής και Πολεοδομίας Βαγγέλη Πήχα, ο οποίος τους ενημέρωσε ότι η αδειοδότηση της εν λόγω κεραίας έγινε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και όχι από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Υπάρχει προηγούμενο Επισημαίνεται ότι έχουν υπάρξει στο παρελθόν περιπτώσεις που κεραίες κινητής τηλεφωνίας απομακρύνθηκαν από συγκεκριμένες περιοχές επειδή είχαν τοποθετηθεί σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από σχολεία και κατοικίες, γεγονός που μπορούσε να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία μαθητών και πολιτών. 

Ως τέτοιο παράδειγμα, οι κάτοικοι και έμποροι του ιστορικού κέντρου Ιωαννίνων επικαλούνται σχετική απόφαση (346/2018) του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κορίνθου, το οποίο έκανε δεκτή αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την απομάκρυνση κεραίας κινητής από πυκνοκατοικημένη περιοχή της πόλης της Κορίνθου.

H επιστολή

Στην ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς κάθε αρμόδιο φορέα οι κάτοικοι και έμποροι του ιστορικού κέντρου αναφέρουν τα ακόλουθα σχετικά με την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην οδό Ανεξαρτησίας: «Η περιβόητη ανάπτυξη που μας υποσχέθηκαν όλοι και περιμένουμε με λαχτάρα τελικά θα καθυστερήσει και άλλο. 

Πριν μερικές μέρες εγκαταστάθηκε στην περιοχή μας και συγκεκριμένα σε στέγη κτιρίου στο μέσον περίπου της οδού Ανεξαρτησίας, στη διασταύρωση με την οδό Τσιριγώτη, κεραία κινητής τηλεφωνίας.

Οι κεραίες, ως γνωστόν, εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με τα ραδιοκύματα. Όσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς εκπομπής, τόσο υψηλότερη είναι και η ακτινοβολία. 

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι το θέμα είναι σοβαρό καθώς σε κοντινή απόσταση είναι σχολεία όπου φοιτούν μικροί μαθητές (Καπλάνειο – Ελισαβέτειο, 1ο Γυμνάσιο, Νηπιαγωγεία της οδού Κουντουριώτη), η Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σχολές χορού στην οδό Ανεξαρτησίας, ενώ στον χώρο του παλιού Χατζηκώστα θα λειτουργήσουν σύντομα δύο ακόμη σχολικές μονάδες.

Η διαρκής και εκτεταμένη έκθεση των παιδιών σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε δελτίο τύπου του Διεθνούς Γραφείου για την Καρκινική Έρευνα κατέταξε την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην κατηγορία των πιθανώς καρκινογόνων παραγόντων για τον άνθρωπο. 

Ζητούμε λοιπόν την άμεση αφαίρεση της κεραίας. Ζητούμε την παρέμβαση της ΕΕΑΕ (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας), ώστε να διενεργήσει τις απαραίτητες μετρήσεις ακτινοβολίας, για να διαπιστωθεί αν πληρούνται τα θεσπισμένα όρια έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Ζητούμε η περιοχή μας, αντί να υποβαθμιστεί, να γίνει πόλος έλξης και ανάπτυξης Περιμένουμε η Πολιτεία να σταθεί δίπλα μας και να πράξει τα δέοντα».

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Ζητούν να αφαιρεθεί άμεσα κεραία κινητής τηλεφωνίας!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4452420009841208619
item