Νέα Συστήματα; Αυτούς τους εκτοξευτές ρουκετών μας πρότειναν οι Σέρβοι (Εικόνες)

Η σερβική Yugoimport SDPR μίλησε σε επιτελείς του ελληνικού υπουργείου Άμυνας για τους εκτοξευτές πολλαπλών ρουκετών RM-70 και Tamnava

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, στις 3 Ιουνίου, εκπρόσωποι της Yugoimport SDPR παρουσίασαν επιλογές εκσυγχρονισμού, επιθεώρησης και επισκευής για τον εκτοξευτή ρουκετών RM-70, επιλογές επιθεώρησης και επισκευής για τις 122 χιλιοστών ρουκέτες του και το σύστημα ρουκετών Tamnava. 

Ποιο Είναι το Σύστημα RM-70;

Το RM-70 ή Raketomet vz.70 είναι ένα σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών, το οποίο αποτελεί μία βαρύτερη έκδοση του σοβιετικού BM-21 Grad, παρέχοντας ενισχυμένη απόδοση. Η παραγωγή του ξεκίνησε στην χώρα το 1970, ενώ υπηρετεί σήμερα σε ένοπλες δυνάμεις διαφόρων χωρών. 

Το όχημα έρχεται με τεθωρακισμένη καμπίνα, η οποία παρέχει προστασία εναντίων μικρών βλημάτων και θραυσμάτων βλημάτων πυροβολικού. Υπάρχει και ένα πυροβόλο 7,62 χιλιοστών, τοποθετημένο στη οροφή του οχήματος. 

Ο RM-70 είναι εξοπλισμένος με 40 σωλήνες εκτόξευσης για ρουκέτες 122 χιλιοστών. Μία τυπική HE-FRAG ρουκέτα έχει μήκος 2,87 μέτρων και βάρος 66 κιλών, ενώ καταφέρνει να επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 20,5 χιλιομέτρων.

Το σύστημα μεταφέρει 40 επιπλέων ρουκέτες, ενώ διαθέτει ένα ιδιαίτερο σύστημα ανεφοδιασμού. Η διαδικασία ανεφοδιασμού απαιτεί δύο λεπτά για να ολοκληρωθεί, ωστόσο μπορεί να γίνει και χειροκίνητα εάν κριθεί απαραίτητο. 

Το Νέο Σύστημα Tamnava

Ο Tamnava είναι ένα νέος εκτοξευτής πολλαπλών ρουκετών με διαθέσιμα πυρομαχικά ρουκέτες των 122 ή 267 χιλιοστών. Και αυτό το όπλο προφανώς αναπτύχθηκε από την σερβική αμυντική εταιρεία Yugoimport SDPR.

Ο νέος διπλός πολλαπλός εκτοξευτής παρουσιάστηκε από την εταιρεία τον Φεβρουάριο του 2022. Ο κύριος σκοπός του είναι να ενισχύσει τις δυνατότητες πυροβολικού των σερβικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά παράλληλα να πετύχει και πωλήσεις εξαγωγής σε ξένους αγοραστές.

Ο βασικός σχηματισμός του συστήματος διαθέτει δύο μονάδες εκτόξευσης 25 κελιών με ρουκέτες 122 χιλιοστών ή δύο μονάδες εκτόξευσης έξι κελιών για τις ρουκέτες 267 χιλιοστών.

Το όχημα, το οποίο βασίζεται στο σασί του ρωσικού βαριού φορτηγού KAMAZ 6560 8x8, έρχεται με καμπίνα πληρώματος. Το σύστημα αποτελείται από άλλα υποσυστήματα, όπως σύστημα ελέγχου πυρός, μονάδες εκτόξευσης κλπ.

Με τις ρουκέτες μικρότερου διαμετρήματος το βεληνεκές του όπλου φτάνει τα 40 χιλιόμετρα, ενώ με τις μεγαλύτερες ρουκέτες η μέγιστη εμβέλεια πυρός είναι 70 χιλιόμετρα. 

Ο συνολικός οπλισμός που μεταφέρει το όχημα περιλαμβάνει πενήντα 122 χιλιοστών ή δώδεκα 267 χιλιοστών ρουκέτες, έτοιμες για χρήση. Μπορεί βέβαια να μεταφέρει και άλλες δύο εφεδρικές ακάτους εκτόξευσης 122 χιλιοστών. 

To Tamnava ανεφοδιάζεται μέσω μία συσκευής ανύψωσης, η οποία είναι τοποθετημένη στην πλατφόρμα. Υπάρχει και η επιλογή χρήσης αναλώσιμων σωλήνων εκτόξευσης. 

Το σύστημα τέλος έρχεται με ένα βαρύ πολυβόλο τοποθετημένο στην οροφή της μπροστινής καμπίνας πληρώματος. Η τεθωρακισμένη καμπίνα παρέχει προστασία παρόμοια με αυτή του RM-70, ωστόσο εδώ έχουμε δύο εκτοξευτές βομβίδων καπνού σε κάθε πλευρά της μπροστινής καμπίνας.epirusblog.gr
5 of 5
Νέα Συστήματα; Αυτούς τους εκτοξευτές ρουκετών μας πρότειναν οι Σέρβοι (Εικόνες)
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 7976604373907326688
item