Η ΕΕ ενέκρινε το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» -Τσακίρης: Θα δώσει πραγματική ώθηση στην ελληνική οικονομία

Εγκρίθηκε την Τετάρτη (15/6) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», το γνωστό ΕΠΑνΕΚ.

Όπως έγραψε στο Twitter ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεωνμ Γιάννης Τσακίρηςμ σχετικά με το πρόγραμμα για το οποίο άναψε «πράσινο φως» η ΕΕ: «Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα ωφέλιμο πρόγραμμα ειδικά για τις ΜμΕ, που θα δώσει πραγματική ώθηση στην ελληνική οικονομία. Ευχαριστώ όλη την ομάδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων!».

Σήμερα εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», το γνωστό ΕΠΑνΕΚ. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα ωφέλιμο πρόγραμμα ειδικά για τις ΜμΕ, που θα δώσει πραγματική ώθηση στην ελληνική οικονομία. Ευχαριστώ όλη την ομάδα του @MinDevGR! @AdonisGeorgiadi

Share

Το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» με προϋπολογισμό 3,89 δισ. ευρώ (συνεισφορά Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης -ΕΤΠΑ 2,66 δισ. ευρώ), θα ενισχύσει την παραγωγικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία της χώρας για μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Στο μεταξύ, παράταση καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων δόθηκε για τη δράση του ΕΠΑνΕΚ «Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές» έως την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 και ώρα 15:00.

ΕΕ: Το «ΕΣΠΑ 2021-2027» αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό τις νέες προτεραιότητες της ΕΕ

Σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα για το ΕΣΠΑ, σχετικό ενημερωτικό βίντεο.

Το νέο «Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2027» («ΕΣΠΑ 2021-2027») αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό τις νέες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια.

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 29 Ιουλίου 2021 και σύμφωνα με αυτό πρόκειται να διατεθούν για την χώρα μας πόροι συνολικού ύψους 26,2 δισ. ευρώ για τα επόμενα 7 έτη, από τα οποία τα 20,9 δισ. ευρώ αφορούν στην Ενωσιακή Στήριξη και ποσό 5,3 δισ. ευρώ αφορά στην Εθνική Συνεισφορά.

Η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος-μέλος της ΕΕ που προχώρησε σε επίσημη υποβολή και της εγκρίθηκε το «Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2027» για τη νέα Προγραμματική Περίοδο.

Το νέο «ΕΣΠΑ 2021-2027» αποτυπώνει και θέτει προτεραιότητες για την ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας, των υποδομών, των ανθρώπινων δεξιοτήτων και την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας.

Τα έργα/δράσεις που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες της χώρας τα επόμενα χρόνια και απαντούν στις διαρθρωτικές υστερήσεις της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται μεγάλα έργα που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Προβάλλονται, ως συνολική πολιτική, οι προτεραιότητες και δράσεις που θα υλοποιηθούν και οι οποίες ως σκοπό τους έχουν τη γόνιμη μετάβαση σε μια:

«πιο έξυπνη» Ελλάδα - 20% των πόρων

«πιο πράσινη» Ελλάδα - 27% των πόρων

«πιο διασυνδεδεμένη» Ελλάδα - 8% των πόρων

«πιο κοινωνική» Ελλάδα - 30% των πόρων

Ελλάδα πιο κοντά στους πολίτες της- 6% των πόρων

Για τη Δίκαιη Μετάβαση των περιοχών μετά την απολιγνιτοποίηση - 7% των πόρων.

Το νέο «ΕΣΠΑ 2021-2027» έχει ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα μέσα από δράσεις και έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας και με πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για την κοινωνία, όσο και για την οικονομία -μετά την πανδημική κρίση- συμβάλλοντας τα μέγιστα στην εκκίνηση ενός νέου κύκλου ευημερίας για όλους

epirusblog.gr
5 of 5
Η ΕΕ ενέκρινε το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» -Τσακίρης: Θα δώσει πραγματική ώθηση στην ελληνική οικονομία
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1994245197712882259
item