Συρία: Ελάχιστη πρόοδος στον 8ο κύκλο συνομιλιών για το Σύνταγμα

Ο όγδοος κύκλος των συνομιλιών για την κατάρτιση νέου Συντάγματος στη Συρία ολοκληρώθηκε χθες, χωρίς να σημειωθεί παρά ελάχιστη πρόοδος.

Αυτό υποστήριξε ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών.

Οι συνομιλίες διεξήχθησαν ανάμεσα σε 15 αντιπροσώπους της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, της αντιπολίτευσης και της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών, με τη διαιτησία του ειδικού επιτετραμμένου του ΟΗΕ Γκάιρ Πέντερσεν.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης συνόψισε σημειώνοντας ότι ο κύκλος των συνομιλιών που διεξήχθη αυτή την εβδομάδα δεν επέτρεψε να σημειωθεί παρά οριακή πρόοδος.

«Σε ορισμένες (συνταγματικές) αρχές, οι διαφορές παραμένουν μεγάλες. Σε άλλα ζητήματα, υπάρχουν πεδία δυνητικής συνεννόησης», ανέφερε το γραφείο του κ. Πέντερσεν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Οι συνομιλίες αφορούν συνταγματικές αρχές, ειδικά ως προς τη διατήρηση και την ενίσχυση των κρατικών θεσμών, την υπεροχή του θεμελιώδους νόμου, την ιεράρχηση διεθνών συμφωνιών, το μεταβατικό σύστημα δικαιοσύνης.

Ο ειδικός επιτετραμμένος επισήμανε τη βραδύτητα των εργασιών και τη συστηματική αδυναμία των πλευρών να βρουν πεδία συμφωνίας, ή πεδία όπου υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

«Επανέλαβε την έκκλησή του σε όλα τα μέλη να εργαστούν με συμβιβαστικό πνεύμα και κατά τρόπο ώστε οι διατάξεις του Συντάγματος να έχουν ευρεία υποστήριξη μεταξύ των Σύρων», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

.@GeirOPedersen Statement at the Conclusion of the Eighth Session of the Small Body of the Syrian Constitutional Committee specialenvoysyria.unmissions.org/united-nations #Syria UN Photo by Violaine Martin
Image

Share

Νέος κύκλος συνομιλίων στα τέλη Ιουλίου στη Γενεύη, για το Σύνταγμα της Συρίας

Οι αντιπρόσωποι των μερών συμφώνησαν ο ένατος κύκλος των συνομιλιών να γίνει από την 25η ως την 29η Ιουλίου στη Γενεύη.

Η συριακή συνταγματική επιτροπή ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 και συνεδρίασε για πρώτη φορά έναν μήνα αργότερα. Εντέλλεται να καταρτίσει νέο θεμελιώδη νόμο, με την ελπίδα να ανοίξει ο δρόμος μιας ευρύτερης πολιτικής διαδικασίας.

Έναυσμα του πολέμου στη Συρία, ο οποίος ξέσπασε το 2011, ήταν η βίαιη καταστολή κινητοποιήσεων με κεντρικό αίτημα αλλαγή καθεστώτος.

Η σύρραξη πολύ γρήγορα έγινε εξαιρετικά περίπλοκη, με την εμπλοκή διαφόρων παραγόντων — τζιχαντιστικών οργανώσεων, ξένων δυνάμεων…

Ο πόλεμος αυτός έχει στοιχίσει τη ζωή σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους κι έχει ξεριζώσει εκατομμύρια άλλους.

epirusblog.gr
5 of 5
Συρία: Ελάχιστη πρόοδος στον 8ο κύκλο συνομιλιών για το Σύνταγμα
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 5030076258981541010
item