Νέο ελληνικό δόγμα στο Αιγαίο κατά των Τούρκων: 5 drones ελικόπτερα Α900 για τις φρεγάτες

Αλλάζει ολόκληρη η φιλοσοφία και το δόγμα δράσης του ναυτικού μας σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο, εισάγοντας την χώρα μας στην νέα εποχή

Από τον περασμένο Νοέμβριο, η ελληνική εταιρεία ALTUS LSA ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, για την προμήθεια και εγκατάσταση μη επανδρωμένων ελικοπτέρων σε πλοία του Στόλου. Η συμφωνία προβλέπει, την προμήθεια 5 μη επανδρωμένων τύπου A900, σχεδίασης και κατασκευής της ισπανικής Alpha Unmanned Systems. 

Τα συστήματα θα αξιοποιηθούν επιχειρησιακά σε αποστολές ναυτικής επιτήρησης, ως οργανικά μέσα κυρίων μονάδων επιφανείας του Στόλου. Όπως ανακοινώθηκε, θα ενσωματωθούν στις ελληνικές φρεγάτες και αναμένεται να καταστούν επιχειρησιακά από τον Απρίλιο του 2022.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, το Πολεμικό Ναυτικό ενισχύθηκε ήδη με 5 μη επανδρωμένα ελικόπτερα, προφανώς τα Α900. Πρώτο βήμα για δοκιμές και εξαγωγή συμπερασμάτων, στο επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου ώστε να ακολουθήσουν μεγαλύτερα.

Νεο Ελληνικό δόγμα στο Αιγαίο κατά των Τούρκων

Απάντηση” στην Τουρκία, η οποία ετοιμάζει νέα ναυτική τακτική κατά μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων, με την μαζική χρήση UCAV, με τις ανάλογες δυνατότητες, δίνει το ελληνικό πολεμικό ναυτικό.

Η αγορά 5 μη επανδρωμένων ελικοπτέρων Alpha 900 για χρήση από τις Φρεγάτες μας, αλλάζει ολόκληρη την φιλοσοφία και το δόγμα δράσης του ναυτικού μας σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο, εισάγοντας την χώρα μας στην νέα εποχή.

 Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας αναφέραμε: Άλλα κόλπα σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο για το ΠΝ-Έτοιμα τα μη επανδρωμένα ελικόπτερα Alpha 900 στα πολεμικά πλοία μας.

Επίσημα το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα Alpha 900 σε αποστολές ασφάλειας και επιτήρησης, σε περίοδο κρίσης όμως, τα εναέρια αυτά οχήματα, θα αποτελέσουν τα μάτια και τα αυτιά των ελληνικών πληρωμάτων για τον εντοπισμό εχθρικών μονάδων επιφανείας, κομάντος, μη επανδρωμένων ναυτικών σκαφών, ακόμα και υποβρυχίων που κινούνται στα όρια της επιφανείας της θάλασσας.

«Το νέο Alpha 900 μπορεί να απογειωθεί κάθετα από μια ελληνική Φρεγάτα, και να προσγειωθεί αυτόνομα σε ένα άλλο  πλοίο του πολεμικού μας ναυτικού, απαιτώντας λίγο χώρο για αυτές τις δύο βασικές λειτουργίες», αναφέρει το δελτίο τύπου.

Μπορεί επίσης να πετάξει σχετικά σε μεγαλύτερους χρόνους πτήσης σε σύγκριση με άλλα UAV παρόμοιου μεγέθους (έως 4 ώρες και μεταφορά ωφέλιμου φορτίου έως 4 κιλά).

Αυτό το καθιστά ένα πολύ καλό εναέριο σύστημα για το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, την ακτοφυλακή, αφού δίνει πολλές δυνατότητες για πληροφορίες, επιτήρηση, απόκτηση στόχων ή/και επιχειρήσεις αναγνώρισης»

Με τα ζητήματα της μετανάστευσης να αποτελούν αυξανόμενη ανησυχία σε όλο τον κόσμο, το πολεμικό ναυτικό μας και η ακτοφυλακή έχουν αρχίσει να υιοθετούν μη επανδρωμένα συστήματα για αποστολές θαλάσσιας ασφάλειας και επιτήρησης με πρωτοφανή ρυθμό.

Το ελικόπτερο Alpha 900 θα καλύψει ένα κενό για χρήση UAV στρατιωτικού χαρακτήρα, με δυνατότητες κάθετης απογείωσης και προσγείωσης σε πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Ένα πλήρες σύστημα Alpha 900 περιλαμβάνει:

Α. 2 ελικόπτερα  Alpha 900

Β. Ένα σταθμό Ελέγχου για τον πτητικό έλεγχο των UAV

Γ. Μία Κεραία για μεταδόσεις και έλεγχο δεδομένων

Ουσιαστικά τα πολεμικά πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, επανδρώνονται με συστήματα που αφορούν την νέα εποχή μη επανδρωμένων οχημάτων, η οποία δίνει τεράστιες δυνατότητες εντοπισμού και καταστροφής στόχων, πολύ μακριά από την μονάδα επιφανείας, σε στεριά και θάλασσα, αυξάνοντας  έτσι τις δυνατότητες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε μια πολύ κρίσιμη από όλες τις απόψεις περίοδο με την Τουρκία.      

Τα χαρακτηριστικά του A900 είναι τα εξής:

Αυτόνομη απογείωση και προσγείωση (VTOL) σε κινούμενο σκάφος.

4 ώρες συνεχόμενης πτήσης με ωφέλιμο φορτίο 1 κιλού και 5,5 κιλά καύσιμου ή 4 ώρες με ωφέλιμο φορτίο 3 κιλών και 5 κιλά καυσίμου.

25 χλμ. επιχειρησιακή ακτίνα δράσης.

Υψόμετρο αποστολής μέχρι 10.000 πόδια.

Ταχύτητα 58 χ.α.ώ.

Βάρος κενό 14 κιλά.

Μέγιστο βάρος απογείωσης 25 κιλά.

Ωφέλιμο φορτίο ως 6 κιλά (σε 4 αποθηκευτικούς χώρους) με 2 κιλά καυσίμου και αυτονομία 1 ώρας πτήσης.

Ενσωματωμένη γεννήτρια 150W για παροχή ρεύματος σε πακέτα ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Πλοήγηση χωρίς εξάρτηση από GPS.

Δυνατότητα αυτοπεριστροφής και επίπλευσης.

Προδιαγραφές κατασκευής ΝΑΤΟ STANAG 4738.

Η συμμετοχή της ALTUS στο πρόγραμμα, πέρα από την προμήθεια των μη επανδρωμένων ελικοπτέρων, έγκειται και στα εξής:

1. Εκπαίδευση των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, αναφορικά με τον τύπο του UAV, το χειρισμό αλλά και τη συντήρηση του συστήματος.

2. Ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης των σχετικών συστημάτων στα πολεμικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

3. Παροχή υποστήριξης και συντήρησης.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ανάγκη από drone όλων των τύπων και κατηγοριών, για να αντιμετωπίσουν τα τουρκικά σχέδια, τα οποία μεταλλάσσονται σιγά-σιγά σε ανοικτή πρόκληση.

Το ελληνικό Πεντάγωνο εδώ και αρκετό καιρό, έχει βάλει στο μικροσκόπιο του αυτή τη νέα μορφή «πολέμου» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναλύει τις δυνατότητες των Τούρκων και εξετάζει πάντα τρόπους αντιμετώπισής τους.

epirusblog.gr
5 of 5
Νέο ελληνικό δόγμα στο Αιγαίο κατά των Τούρκων: 5 drones ελικόπτερα Α900 για τις φρεγάτες
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 3587381863150674887
item