Ανακάμπτουν τα ομόλογα μετά την απόφαση της ΕΚΤ - Στο 4,26% το 10ετές

Θετικά αντέδρασαν οι αγορές ομολόγων στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, να δημιουργήσει ένα ειδικό «εργαλείο» προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι «ασύμμετρες πιέσεις» στα ομόλογα της περιφέρειας.

Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι το μέτρο της ευέλικτης επανεπένδυσης των ομολόγων που έχει αποκτήσει η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ, από μόνο του δεν επαρκεί για να εξισορροπήσει τις πιέσεις στην αγορά ομολόγων. 

Ωστόσο, όσον αφορά στο νέο αυτό εργαλείο, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί υπό ποιες προϋποθέσεις η ΕΚΤ θα «αναλαμβάνει δράση» στην αγορά ομολόγων συγκεκριμένων κρατών μελών. 

Το κυριότερο ζήτημα είναι, αν τα κράτη που θα ζητήσουν από την ΕΚΤ να κάνει χρήση του εργαλείου αυτού, θα πρέπει να αναλάβουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις.

Στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν συναλλαγές 76 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 44 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. 

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,26% έναντι 1,63% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,63%. 

Στην αγορά συναλλάγματος, ελαφρώς πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα τελούσε υπό διαπραγμάτευση νωρίς το απόγευμα στο 1,0405 δολ., από το επίπεδο του 1,0432 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, διαμορφώθηκε στο 1,0431 δολ..

epirusblog.gr
5 of 5
Ανακάμπτουν τα ομόλογα μετά την απόφαση της ΕΚΤ - Στο 4,26% το 10ετές
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 5383156414917790450
item