Ήπειρος: Σε 15 μέρες τα… νεότερα για το τρένο στην Ήπειρο!

Στο προσκήνιο ήρθε ξανά τις τελευταίες ημέρες η προοπτική υλοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής Καλαμπάκα – Γιάννενα – Ηγουμενίτσα, η οποία ως έργο έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ήπειρο, εμπορική, οικονομική και κατ’ επέκταση αναπτυξιακή. 

Τώρα λοιπόν που είναι ξανά «ζεστό» το θέμα, ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας με έγγραφό του ζήτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου να ασκήσει πίεση στην Κυβέρνηση, εκδίδοντας ψήφισμα με το οποίο θα απαιτεί να δημοπρατηθούν άμεσα οι προβλεπόμενες μελέτες ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής.

Σε 15 μέρες…

Το θέμα τέθηκε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο με τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη να κάνει γνωστό ότι είχε σχετική συνάντηση πρόσφατα στο υπουργείο Υποδομών, στο πλαίσιο της οποίας έλαβε τη διαβεβαίωση ότι μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα υπάρξει απάντηση σχετικά με τη χρηματοδότηση των μελετών για τη σιδηροδρομική γραμμή, για τη δημοπράτηση των οποίων υπολείπονται αυτή τη στιγμή 7,5 εκατ. ευρώ.

Μέχρι να έρθει η απάντηση δεν θα βγει ψήφισμα, κάτι το οποίο θα γίνει, αν χρειαστεί, μετά, σημείωσε ο κ. Καχριμάνης. 

Τι λέει ο Γ. Ζάψας

Πρόσφατα δημοσιεύματα, που επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές, ενημερώνουν ότι βρισκόμαστε σε τροχιά ενεργοποίησης των μελετών για την νέα σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα – Γιάννενα – Ηγουμενίτσα υπενθυμίζει στο χθεσινό του έγγραφο ο Γ. Ζάψας, ενώ επικαλείται και απάντηση του ΟΣΕ σε ερώτηση βουλευτή για το θέμα, με βάση την οποία η πρώτη φάση των μελετών έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Πρόκειται για μελέτες που αφορούν σε σημαντικό τμήμα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας που προωθείται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και αφορά στην επέκταση του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου. 

Για να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες προς δημοπράτηση μελέτες (οριστικές) ο ΟΣΕ υπέβαλε τον Μάρτιο του 2021 αίτημα χρηματοδότησης ύψους 15 εκατ. ευρώ στο CEF 2014-2020, το οποίο εγκρίθηκε.

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους υπεγράφη μεταξύ της CINEA και του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων συμφωνία χρηματοδότησης με ποσοστό χρηματοδότησης από το CEF 50% και το υπόλοιπο 50% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπου και αναμένεται να ενταχθεί.

Ζητούνται 7,5 εκατ.

Για να προχωρήσει λοιπόν η δημοπράτηση των μελετών και να υλοποιηθεί το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου απαιτούνται πρωτοβουλίες για την εξεύρεση των 7,5 εκατ. ευρώ, αφού τα άλλα 7,5 εκατ. έχουν εξασφαλιστεί, ώστε με ορίζοντα το 2024 να ωριμάσει το έργο και να υπάρξει προοπτική κατασκευής του μέχρι το 2030. 

Γι’ αυτό το λόγο ο κ. Ζάψας ζητάει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου με ψήφισμά του να καλέσει την Κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει στη χρηματοδότηση του έργου «νέα σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα – Γιάννενα – Ηγουμενίτσα» από το ΠΔΕ, απαιτώντας να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα της συμφωνίας με τη CINEA, της οποίας η υλοποίηση καθυστερεί από τον Νοέμβριο του 2021 και να δημοπρατηθούν άμεσα οι προβλεπόμενες μελέτες.

epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Σε 15 μέρες τα… νεότερα για το τρένο στην Ήπειρο!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3370729549584516131
item