Γιάννενα: Πιλοτική πεζοδρόμηση της Ανεξαρτησίας από τις 15:00 ως τις 03:00 καθημερινά

Εκτενής συζήτηση για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Ανεξαρτησίας έγινε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε εκπρόσωπος του Συλλόγου του Ιστορικού Κέντρου «Παλιά Γιάννινα», ο οποίος μετέφερε το αίτημα για πεζοδρόμηση της οδού.

Μία τέτοια παρέμβαση θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής αυτής και θα επιτρέψει στο ιστορικό κέντρο να ανακτήσει την αίγλη του, όπως είπε.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος ανέφερε ότι στην Επιτροπή Κυκλοφοριακών Θεμάτων είχαν κατατεθεί δύο αιτήσεις. Με τη μία αίτηση ζητούνταν η πεζοδρόμηση και με την δεύτερη η διατήρηση του δρόμου ως έχει σήμερα.

Ο κ. Αρλέτος υπογράμμισε ότι αυτό που απαιτείται είναι μία συνολική κυκλοφοριακή μελέτη για το κέντρο της πόλης συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού κέντρο, στο πλαίσιο της οποίας θα δίνονται και οριστικές απαντήσεις για την οδό Ανεξαρτησίας.

Απαντώντας και σε ερωτήματα που τέθηκαν στη συνεδρίαση σημείωσε ότι τα κυκλοφοριακά δεδομένα της οδού Ανεξαρτησίας αυτή την περίοδο είναι πραγματικά καθώς έχουν αρθεί τα μέτρα για την πανδημία και υπάρχει τουριστική κίνηση.

Μετά την διεξοδική συζήτηση που έγινε ο αντιδήμαρχος πρότεινε και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο πεζοδρόμηση της Ανεξαρτησίας από τις τρεις το μεσημέρι ως τις τρεις τα ξημερώματα και τις Κυριακές για όλο το 24ωρο. Η πιλοτική πεζοδρόμηση θα έχει διάρκεια δύο μήνες με δυνατότητα παράτασης για άλλους δύο.

Παράλληλα θα συγκροτηθεί επιστημονική ομάδα που θα καταγράψει και θα αξιολογήσει όλα τα κυκλοφοριακά δεδομένα.

Στη βάση του πορίσματός της θα ληφθούν αποφάσεις για το σύνολο του ιστορικού κέντρου.

Η πρόταση της “Ενότητας Πολιτών”

Αναλυτική πρόταση για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην οδό Ανεξαρτησίας αλλά και για να μεγιστοποιηθούν τα αποτελέσματα της παρέμβασης του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου, κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης, «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου.

Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική στους χειρισμούς της δημοτικής αρχής οι οποίοι οδήγησαν στη δημιουργία μιας σειράς προβλημάτων σε καταστηματάρχες αλλά και κατοίκους του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Αρχικά, αναρωτήθηκε πότε θα ολοκληρωθεί επιτέλους το έργο του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου, τονίζοντας ότι αφού αυτό γίνει θα πρέπει να εξεταστεί η λειτουργία της οδού Ανεξαρτησίας, με στόχο την αναζωογόνηση της εμπορικότητας της συγκεκριμένης αλλά και παρακείμενων αυτής οδών.

Αναφερόμενος δε στη λογική των πιλοτικών εφαρμογών, σημείωσε ότι τέτοιου είδους αποφάσεις, σχεδιάζονται και υλοποιούνται σε συνεργασία με τους κατάλληλους επιστήμονες οι οποίοι αξιολογούν όλες τις παραμέτρους για να εξαχθούν τα κατάλληλα συμπεράσματα.

«Κύριοι της δημοτικής αρχής, έχετε στα χέρια σας μια σοβαρή μελετητική ομάδα με επικεφαλής των κ. Ριζομυλιώτη, αλλά από την ημέρα που αναλάβετε τη διοίκηση του δήμου δεν έχει επικοινωνήσει ούτε μια φορά μαζί τους. 

Στα τρία χρόνια διοίκησής σας έχετε συνεργαστεί με έναν στρατό συμβούλων αλλά δεν σας πέρασε από το μυαλό ότι ο πρώτος σύμβουλος με τον οποίο θα έπρεπε να συνεργαστείτε είναι ο κ. Ριζομυλιώτης και η ομάδα του για να προχωρήσετε βήμα-βήμα στην υλοποίηση του ΣΒΑΚ, ώστε να αναβαθμιστεί οργανωμένα και συστηματικά η ποιότητα ζωής στο δήμο μας. 

Οι μελέτες του ΣΒΑΚ σήμερα θα έπρεπε να είναι εδώ. Σε κάθε περίπτωση και με τα δεδομένα που συζητείται το θέμα στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο, η παράταξή μας συμφωνεί επί της αρχής με την πρόταση του συλλόγου ‘’Τα παλιά Γιάννενα’», επισήμανε ο κ. Μπέγκας.

Προχωρώντας στην κατάθεση της πρότασης της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», ο επικεφαλής της ανέλυσε τα παρακάτω:

  1. Άμεση υλοποίηση συμβουλευτικής συνεργασίας με τους μελετητές του ΣΒΑΚ.
  2. Λαμβάνοντας υπόψη την υλοποίηση του έργου του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου στην οδό Ανεξαρτησίας με στόχο την ενίσχυση της εμπορικότητας της οδού, συμφωνούμε με την πρόταση του συλλόγου «Τα παλιά Γιάννενα» σε σχέση με το ωράριο της πιλοτικής εφαρμογής πεζοδρόμησης. Αναφορικά με το διάστημα εφαρμογής υπάρχουν οι ειδικοί, ώστε να το προσδιορίσουν.
  3. Άμεση λήψη απόφασης για διάθεση συμπληρωματικού κονδυλίου από το δήμο ώστε να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στις όψεις των κτιρίων, λαμβάνοντας υπόψη την άποψη του Επιμελητηρίου ότι τα χρήματα που έχουν εγκριθεί δεν αρκούν.
  4. Κατά το παράδειγμα άλλων μεγάλων δήμων, άμεση προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την επανάχρηση και επαναλειτουργία του ιστορικού κέντρου της πόλης.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Πιλοτική πεζοδρόμηση της Ανεξαρτησίας από τις 15:00 ως τις 03:00 καθημερινά
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 827938698699403040
item