Γιάννενα: Ο Δήμος Ιωαννιτών τιμά τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή


Με δύο μεγάλους κύκλους εκδηλώσεων τιμάται η συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή.

Με δύο μεγάλους κύκλους εκδηλώσεων ο Δήμος Ιωαννιτών, το Πνευματικό Κέντρο και το ΔΗΠΕΘΕ θα τιμήσουν την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή.

Ο πρώτος κύκλος ξεκινά την ερχόμενη βδομάδα και θα καλύψει όλο το διάστημα του καλοκαιριού και ο δεύτερος θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ σκοπός των εκδηλώσεων αυτών είναι να αναδειχθούν οι πτυχές ενός από τα πιο τραυματικά γεγονότα της Νεοελληνικής ιστορίας και του αποτυπώματος που άφησαν στην διαμόρφωση του ελληνικού κράτους.

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει με τη διοργάνωση Διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου που τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, γεγονός για το οποίο ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Κωνσταντίνο Τασούλα.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Ιουνίου με θέμα “Ο Πολιτισμικός Πλούτος των Μικρασιατών” στον Πολιτιστικό Πολυχώρο “Δημήτρης Χατζής”. Πρόκειται για ένα διήμερο που φωτίζει γνωστές αλλά και λιγότερο γνωστές πτυχές του Μικρασιατικού Ελληνισμού και στο οποίο συμμετέχουν επιφανείς ακαδημαϊκοί και ερευνητές.

Ταυτόχρονα με το συνέδριο όπως έκανε γνωστό η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής» θα λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής του Τάκη Στεφάνου με θέμα: «Σκυφτοί και κουρασμένοι με τα χέρια σαν ανοιχτά φτερά», ένα αφιέρωμα στους Ζεϊμπέκηδες.

Την Κυριακή 26 Ιουνίου το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου, τον Σύλλογο Μικρασιατών και Ποντίων Πρέβεζας, τον Σύλλογο Μικρασιατών Νεοκαισάρειας Ιωαννίνων και τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογος Καππαδόκων Κόνιτσας «Οι Ρίζες» παρουσιάζουν το δεύτερο μέρος της μουσικοχορευτικής εκδήλωσης Μνήμη και τιμή στο Μικρασιατικό Ελληνισμό»

Η επιμέλεια και ο συντονισμός της εκδήλωσης είναι των Ηλία Γκαρτζονίκα, Νίκου Νούσια και Βασίλη Ράπτη.

Το Φεστιβάλ Ελληνικής Μουσικής που ξεκίνησε πέρσι συνεχίζεται και φέτος με την θεματική του να αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από μουσικά σύνολα που θα παρουσιάσουν διαφορετικές πτυχές του Μικρασιατικού τραγουδιού. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 18 έως και την Κυριακή 25 Ιουλίου σε διαφορετικά σημεία της πόλης με τη συμμετοχή καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή με το έργο «Μάθημα Ιστορίας» του Σάκη Σερέφα, μια δραματική κωμωδία που ψηλαφίζει τις έννοιες της ιστορικής μνήμης, του πολέμου και της προσφυγιάς.

«Το ΔΗΠΕΘΕ στοχεύει στην αφύπνιση της ιστορικής μας συνείδησης σε μία πραγματικά κρίσιμη χρονική περίοδο», τόνισε η Αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Δημοτικού Θεάτρου Χριστίνα Κωτσαντή.

Το «Μάθημα Ιστορίας» σκηνοθετεί ο Δημήτρης Πετρόπουλος, τα Σκηνικά – Κοστούμια είναι της Μαρίνας Κωνσταντινίδη ενώ πρωταγωνιστούν η Αφροδίτη Αθανασιάδου και ο Χρήστος Χρήστου.

Όπως έκανε γνωστό ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Χάρης Πεχλιβανίδης η πρεμιέρα θα γίνει στις 20 Ιουλίου στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ και θα ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ήπειρο.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Ο Δήμος Ιωαννιτών τιμά τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8229682866612880023
item