Άρτα: Ημερίδα Ενημέρωσης Για Την Ολοκλήρωση Του Ερευνητικού Έργου TrackMyHealth

Εργαστήριο Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής

Πλήρως επιτυχημένη κρίνεται η ημερίδα ενημέρωσης για την ολοκλήρωση του ερευνητικού έργου “Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποστήριξης ηλικιωμένων, ατόμων με προβλήματα υγείας και μοναχικών εργαζομένων με την αξιοποίηση Φορέσιμων Συσκευών και Αλγορίθμων Μηχανικής Μάθησης TrackMyHealth, το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020». 

Στο εταιρικό σχήμα του έργου συμμετέχει το Εργαστήριο Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής (ΕΓΕΠ), του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η εταιρεία Πληροφορικής Terracom Α.Ε.και η εταιρεία PLAN Α.Ε. από τα Ιωάννινα. 

Η ημερίδα έλαβε χώρα την Τρίτη 24 Μαΐου 2022 στην αίθουσα διαλέξεων της Βιβλιοθήκης στην Πανεπιστημιούπολη Άρτας,όπου πέραν του εταιρικού σχήματος που συμμετείχε, το παρόν έδωσαν φοιτητές και μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας.




Στο πλαίσιο του έργουTrackMyHealth, πραγματοποιήθηκε έρευνα και ανάπτυξη προηγμένων μεθοδολογιών για την παρακολούθηση & αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης ηλικιωμένων με τη χρήση κινητών συσκευών. 

Σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε μια προηγμένη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, η οποία αξιοποιεί σήματα από αισθητήρες και πραγματοποιεί αυτοματοποιημένα αισθητηριακό/κινητικό έλεγχο, προκειμένου να ανιχνεύσει κινδύνους και κρίσιμες καταστάσεις για την υγεία όσων παρακολουθεί.

Επιπρόσθετα παρέχει αποτελεσματική υποστήριξη σε πραγματικό χρόνο μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας. 

Με την ολοκλήρωση του TrackMyHealthεπιτεύχθηκαν οι στόχοι του έργου που ήταν η έρευνα, σχεδίαση, ανάπτυξη και δημιουργία μιας ολοκληρωμένης μεθοδολογίας και της αντίστοιχης πλατφόρμας που παρέχει υποστήριξη και παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο σχετικά με την υγεία τους, είτε γιατί ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες είτε λόγω του απομακρυσμένου περιβάλλοντος εργασίας τους. 

Μέσω της παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης και αναγνώρισης της δραστηριότητας ενός ατόμου με τη χρήση κινητού τηλεφώνου και ειδικά σχεδιασμένων φορέσιμων συσκευών, πραγματοποιείται αυτοματοποιημένη αξιολόγηση και ενημερώνει αυτοματοποιημένα κατάλληλο ιατρικό προσωπικό για θέματα ιατρικής παρέμβασης.

Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε ο Καθ. Χρυσόστομος Στύλιος που έκανε μια σύντομη εισαγωγή στην φιλοσοφία του έργου και την χρησιμότητά του λαμβάνοντας υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ηπείρου και την σημασία του για την ανάπτυξη συνεργασιών. 

Ο συνιδρυτής της εταιρείας TerracomΑ.Ε., ο κ. Στέλιος Γκούσκος παρουσίασε τις δραστηριότητες και τις καινοτόμες εφαρμογές που έχουν υλοποιήσει, καθώς και τις συνεργασίες που έχουν αναπτύξει τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, αλλά και στις προοπτικές απασχόλησης που ανοίγονται για τους αποφοίτους του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών που με ενδιαφέρον παρακολουθούσαν την εκδήλωση.

Εκ μέρους της TerracomΑ.Ε., ο κ. Δημήτρης Μότσιος πραγματοποίησε επίδειξη της εφαρμογής κινητού τηλεφώνου που αναπτύχθηκε, παρουσιάζοντας λεπτομερώς τις διάφορες λειτουργίες και δυνατότητές της, καθώς επίσης παρουσίασε την διαδικτυακή εφαρμογή, από όπου ο ενδιαφερόμενος μπορεί να αντλήσει πλήθος συγκεντρωτικών πληροφοριών. 

Ο κ. Γεράσιμος Παπαϊωάννου περιέγραψε εν συντομία την διαδικασία της τελικής επιλογής των αισθητήρων που χρησιμοποιήθηκαν και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους. 

Η κα. Θεοδώρα Ζούμπου, εκπροσωπώντας την εταιρεία Plan Α.Ε. παρουσίασε τα αποτελέσματα της πιλοτικής δράσης του έργου, όπου η εφαρμογή δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες.

Ο Επίκουρος Καθ. Πέτρος Καρβέλης, εκπροσωπώντας την ομάδα έρευνας και ανάπτυξης του ΕΓΕΠ παρουσίασε διεξοδικά την πορεία υλοποίησης του μοντέλου μηχανικής μάθησης που βρίσκεται στον πυρήνα της εφαρμογής που αναπτύχθηκε, τις ερευνητικές προκλήσεις, καθώς και τις καινοτομίες που εισήχθησαν. 


Τον λόγο πήρε στην συνέχεια η Επίκουρη Καθ. Βασιλική Λιάγκου που επεσήμανε την σημασία της ασφάλειας σε ένα σύστημα δραστηριότητας χρήστη και των ζητημάτων ιδιωτικότητας, δεδομένης της διακίνησης προσωπικών δεδομένων και πως αυτά έχουν αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του TrackMyHealth.


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση, όπου το κοινό συμμετείχε ενεργά και εκδήλωσε μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για το ίδιο το έργο, όσο και για τις δυνατότητες αξιοποίησης του παραγόμενου αποτελέσματος στο μέλλον.

epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Ημερίδα Ενημέρωσης Για Την Ολοκλήρωση Του Ερευνητικού Έργου TrackMyHealth
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 6450907769605573689
item