Η Ουκρανία δεν θα ανοίξει τον αγωγό που φέρνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη -Μέχρι να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο

Πηγή: iefimerida.gr - Η Ουκρανία δεν θα ανοίξει τον αγωγό που φέρνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη -Μέχρι να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο - iefimerida.gr

Η Ουκρανία δεν θα ανοίξει ξανά τη διαδρομή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη μέχρι να ελέγξει πλήρως το σύστημα αγωγών.

Η Ουκρανία δεν θα ανοίξει ξανά τη διαδρομή διαμετακόμισης φυσικού αερίου Sokhranovka από τη Ρωσία προς την Ευρώπη έως ότου το Κίεβο αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του συστήματος αγωγών, δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη ο επικεφαλής της εταιρείας εκμετάλλευσης GTSOU.

Την Τρίτη η εταιρεία κήρυξε κατάσταση ανωτέρας βίας, επικαλούμενη κλοπές φυσικού αερίου από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, και την Τετάρτη διέκοψε τις ροές μέσω της Sokhranovka, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που στέλνει η Ρωσία μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη.

Ο αγωγός διασχίζει την περιοχή Λουχάνσκ της Ουκρανίας, μέρος της οποίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία από το 2014.

«Δεν θα ανοίξουμε μέχρι να ανακτήσουμε τον πλήρη έλεγχο του περιουσιακού στοιχείου», δήλωσε ο επικεφαλής της GTSOU, Sergiy Makogon, σε γραπτά σχόλια.

Ουκρανία: Η Gazprom δεν ήξερε ότι οι αυτονομιστές έκλεβαν φυσικό αέριο

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρωσική κρατική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου, δηλαδή ο ενεργειακός κολοσσός της Gazprom (GAZP.MM), δεν γνώριζε ότι οι αυτονομιστές είχαν αρχίσει να κλέβουν φυσικό αέριο από την Ουκρανία.

«Δεν νομίζω ότι η Gazprom γνώριζε ότι οι αυτονομιστές είχαν αρχίσει να κλέβουν αέριο διαμετακόμισης από εμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Makogon.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Gazprom θα μπορούσε ακόμα να παραδώσει ολόκληρο τον όγκο φυσικού αερίου που έχει προορισμό την Ευρώπη χρησιμοποιώντας τη διαμετακομιστική διαδρομή Sudzha, η οποία παραμένει ανοιχτή.

Από την πλευρά της, όμως, η ρωσική εταιρεία διευκρίνισε ότι δεν είναι τεχνολογικά δυνατό να επαναδρομολογήσει όλη την προμήθειά της μέσω της Sudzha, ένας ισχυρισμός που, σύμφωνα με το Κίεβο, είναι αναληθής.

Συγκεκριμένα, η Gazprom απάντησε ότι έλαβε την ειδοποίηση από το Κίεβο ότι οι ροές θα σταματήσουν από τις 7 το πρωί της Τετάρτης, τοπική ώρα, και διαβεβαίωσε ότι εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στους αγοραστές αερίου στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι δεν βλέπει καμία απόδειξη ότι υπάρχει ανωτέρα βία, ούτε κάποιο εμπόδιο που να δυσχεραίνει τη μεταφορά αερίου.


epirusblog.gr
5 of 5
Η Ουκρανία δεν θα ανοίξει τον αγωγό που φέρνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη -Μέχρι να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο

Πηγή: iefimerida.gr - Η Ουκρανία δεν θα ανοίξει τον αγωγό που φέρνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη -Μέχρι να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο - iefimerida.gr


epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 5378899258092220142
item