Διπλωματικό μπρα ντε φερ: F-35 για την Ελλάδα αντιπαραβάλλουν οι Αμερικανοί απέναντι στο Τουρκικό αίτημα για τα F-16 - Το μπλόκο της Αθήνας και το αγκάθι της χρηματοδότησης

Για τους Αμερικανούς αλλά και την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο ιδανικό momentum από αυτό ώστε η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα του Stealth μαχητικού ως αντιστάθμισμα σε ένα πιθανό «πράσινο«» φως από την Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα για τα F-16.

Όταν στις αρχές του περασμένου Απριλίου είχε αποκαλυφθεί ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται να αγοράσει από τις ΗΠΑ 40 καινούργια μαχητικά F-16 και να αναβαθμίσει ακόμη 80 η πρώτη αντίδραση επί Ελληνικού εδάφους ήρθε από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. 

Στο τέλος της επίδειξης  που πραγματοποιήθηκε στο Μεγάλο Πεύκο με αφορμή την πολυεθνική άσκηση συνεργασίας Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων «ΟRION 22» είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση ότι ναι μεν η Τουρκία είναι σύμμαχος όμως η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα οποτεδήποτε το αποφασίσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα του μαχητικού 5ης γενιάς F-35 από οποίο έχει αποπεμφθεί η Άγκυρα.

Ενάμιση μήνα μετά το Τουρκικό αίτημα έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα τόσο για την Άγκυρα όσο και για την Αθήνα. 

Με την Τουρκία να πιέζει την Ουάσιγκτον στα όρια του εκβιασμού-μόνο τυχαία δεν είναι η δήλωση Ερντογάν για τις ενστάσεις της χώρας του στην είσοδο Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - και την Αθήνα να φέρεται αποφασισμένη να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο τονίζοντας στους Αμερικανούς ότι η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα, κλιμακώνει συνεχώς την ένταση πάνω από το Αιγαίο και την ίδια ώρα λειτουργεί με ωφελιμιστικό τρόπο και παραμένει ο «επιτήδειος ουδέτερος» στο Ουκρανικό. 

Το «σκληρό» απέναντι στην Άγκυρα Κογκρέσο αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα της Αθήνας να βάλει φρένο στο Τουρκικό σχέδιο όπως απέδειξε άλλωστε και όταν η Άγκυρα προμηθεύτηκε τους Ρωσικούς S-400 με αποτέλεσμα να δει το δρόμο της «εξόδου» από το F-35

Αφού για τον Μπομπ Μενέντεζ και την πλειονότητα των Γερουσιαστών αποτελεί «κόκκινη γραμμή» κάθε εξοπλιστική ενίσχυση στην ‘Αγκυρα όσο επιμένει στους S-400.


 Για τους Αμερικανούς αλλά και την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο ιδανικό momentum από αυτό ώστε η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα του Stealth μαχητικού ως αντιστάθμισμα σε ένα πιθανό «πράσινο«» φως από την Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα για τα F-16. 

Με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ να αποκαλύψει το ενδιαφέρον της Αθήνας για απόκτηση μιας Μοίρας μαχητικών 5ης γενιάς.

Αυτό που υποστηρίζουν  από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία κατέδειξε πως η αεροπορική υπεροχή αποτελεί το απόλυτο κριτήριο για κυριαρχία σε κάθε πολεμική αναμέτρηση στο σύγχρονο περιβάλλον. 

Οποιαδήποτε επιτυχία στο έδαφος είτε στη θάλασσα θα ακυρώνεται όσο στον αέρα ο έλεγχος παραμένει στον αντίπαλο. 

Με το κόστος του F-35 να έχει πέσει κάτω από τα 80 εκ δολάρια και τη γραμμή παραγωγής σε πλήρη ανάπτυξη ειδικά έπειτα από τις μεγάλες παραγγελίες νέων κρατών η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει τη μεγάλη ευκαιρία να μπει τώρα στο πρόγραμμα.

Επιπλέον έπειτα από  την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα, υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις (slots) στη γραμμή παραγωγής που θα μπορούσαν να αποδοθούν στην ΠΑ, ιδιαίτερα στην περίοδο 2026-2031, εάν εγκαίρως ζητηθούν. 

Ενώ περαιτέρω καθυστέρηση στην εκδήλωση ενδιαφέροντος και τελικά σε παραγγελία, θα οδηγήσει στην απόδοση των slots  σε τρίτες χώρες που είτε έχουν αποφασίσει να αυξήσουν των αριθμό των F-35  που έχουν παραγγείλει, ή προχωρούν σταδιακά σε αρχική παραγγελία, οδηγώντας τις παραδόσεις στην ΠΑ μετά το 2030. 

Τη δεδομένη χρονική συγκυρία υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα διαπραγμάτευσης των Βιομηχανικών Επιστροφών, σε συνδυασμό και με τις δρομολογούμενες εξελίξεις στην ΕΑΒ, είναι δυνατός ο επιμερισμός του κόστους του προγράμματος σε βάθος χρόνου με καλύτερους όρους πληρωμής και χρηματοδότησης στο πλαίσιο ενδεχομένως και των προβλέψεων της MDCA ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία όμως δίνει στην Κυβέρνηση και το Οικονομικό Επιτελείο μεγάλα περιθώρια δημοσιονομικής ανοχής και ευελιξίας έναντι τυχόν ενστάσεων της ΕΕ.

Το F-35, το μοναδικό διαθέσιμο μαχητικό  5ης γενιάς, σύμφωνα με τους κατασκευαστες του ενσωματώνει σημαντικές τεχνολογίες (Stealth, Networked Warfare, Sensor Fusion) που το καθιστούν υπέρτερο των υπολοίπων αεροσκαφών προσδίδοντας σημαντικό πλεονέκτημα ακόμη και με μικρό αριθμό μαχητικών ιδιαίτερα εναντίον αντιπάλων που δεν διαθέτουν κάτι αντίστοιχο. 

Ενώ αποτελεί το μοναδικό οπλικό σύστημα που μπορεί να τους εξουδετερώσει τους Τουρκικούς S-400. To F-35, με τις προηγμένες δικτυοκεντρικές  δυνατότητες C2 (Command & Control) και την ικανότητα απεικόνισης του συνδυασμένου επιχειρησιακού περιβάλλοντος (Sensor Fusion), θα αποτελέσει πολλαπλασιαστή αποτελεσματικότητας τόσο των F-16 Viper και των αναβαθμισμένων block 50 όσο και των Rafale, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για πλήρη αεροπορική υπεροχή πάνω από το Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο. 

Mπορεί να μεταφέρει το σύνολο των προηγμένων όπλων που ήδη χρησιμοποιούν τα F-16 της ΠΑ (Amraam, JDAM), επιτρέποντας οικονομία και δια λειτουργικότητα με τις 7 Πολεμικές Μοίρες  F-16, τόσο σε αποστολές Αέρος-Αέρος όσο και σε αποστολές Αέρος-Εδάφους/Επιφανείας.


epirusblog.gr
5 of 5
Διπλωματικό μπρα ντε φερ: F-35 για την Ελλάδα αντιπαραβάλλουν οι Αμερικανοί απέναντι στο Τουρκικό αίτημα για τα F-16 - Το μπλόκο της Αθήνας και το αγκάθι της χρηματοδότησης
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 4764078630690856882
item