Το μεγάλο comeback για το Ελ. Βενιζέλος: Μειώθηκε για πρώτη φορά η ψαλίδα τον Απρίλιο έναντι του 2019

Το μεγάλο και ουσιαστικό… comeback για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας σηματοδοτεί ο φετινός Απρίλιος για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας με την ‘’ψαλίδα’’ έναντι του 2019 να εμφανίζεται σημαντικά μειωμένη, στο -15,5%, έναντι του Απριλίου του 2019.

Είναι η πρώτη φορά που η απόσταση σε σχέση με την περίοδο της κανονικότητας, προ πανδημίας, μικραίνει σε αυτό το βαθμό- η καλύτερη επίδοση είχε σημειωθεί το Νοέμβριο του 2021, πριν την έλευση της μετάλλαξης «Όμικρον», όταν η επιβατική κίνηση είχε κλείσει στο μείον 26,9%. 

Γεγονός, που οφείλεται αφενός στην αυξημένη κίνηση της περιόδου του Πάσχα αφετέρου στην εκκίνηση, νωρίτερα από ποτέ για κάποιες εταιρείες, του θερινού προγράμματος των αεροπορικών για φέτος προκειμένου να καλυφθεί η συσσωρευμένη ζήτηση από πλευράς του ταξιδιωτικού κοινού, μετά από τους περιορισμούς στα ταξίδια των δύο και πλέον ετών της πανδημίας και μάλιστα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και των πιέσεων στα εισοδήματα των νοικοκυριών εντός κι εκτός Ελλάδος λόγω ακρίβειας και πληθωρισμού.

Έτσι, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου τον Απρίλιο έφθασε το 1,68 εκατ. επιβάτες και εμφανίστηκε μειωμένη κατά 15,5% σε σχέση με την κίνηση του Απριλίου 2019. Σε σύγκριση πάντα με το 2019, η κίνηση εσωτερικού ήταν μειωμένη κατά 4,3%, ενώ η διεθνής επιβατική κίνηση παρουσίασε μείωση κατά 20%. 

Για την περίοδο του τετραμήνου Ιανουαρίου- Απριλίου 2022 το σύνολο της επιβατικής κίνησης στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας ήταν λίγο κάτω από τα 4,5 εκατ. και παρέμεινε μειωμένη κατά 29,6% σε σύγκριση με το 2019. 

Οι επιβάτες εσωτερικού παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του 2019 κατά 21,4%, ενώ οι διεθνείς επιβάτες κατά 33,3%. 

Ο αριθμός των πτήσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά τη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων μηνών του 2022 ήταν 49.762, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 13,8% σε σχέση με το 2019, ενώ μόνο για το μήνα Απρίλιο ήταν μειωμένες σε μονοψήφιο ποσοστό κατά 8,5% σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα. 

Στο τετράμηνο, τόσο οι πτήσεις εσωτερικού όσο και οι διεθνείς πτήσεις παρέμειναν μειωμένες σε σύγκριση με το 2019, κατά 4,5% και 20,3% αντίστοιχα.

Πάνω από 500.000 αεροπορικές θέσεις από τις ΗΠΑ

Υψηλότερες προσδοκίες για φέτος στο Ελ. Βενιζέλος διαφαίνονται ήδη από την αγορά των ΗΠΑ, όπως προέκυψε και από τις διαδοχικές τηλεδιασκέψεις που πραγματοπoίησε τη Δευτέρα 2 Μαϊου ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας με ανώτερα στελέχη και των τριών αμερικανικών εταιρειών που εκτελούν δρομολόγια  στην Αθήνα φέτος, Delta Airlines, American Airlines, United Airlines. 

Υπενθυμίζεται ότι οι αμερικανικές εταιρείες και η Emirates προσφέρουν περίπου 500.000 θέσεις για την Αθήνα μέχρι το τελος Οκτωβριου αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί με τη χρονική επέκταση των δρομολογίων και τη δρομολόγηση μεγαλύτερων αεροσκαφών.

Ενδεικτικά στην τηλεδιάσκεψη με την Delta, η οποία φέτος ξεκίνησε νωρίτερα από ποτέ τα δρομολογια της από την Νέα Υόρκη στις 7 Μαρτίου και άνοιξε για πρώτη φορά με απευθείας πτήση την Βοστόνη, συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους θα μπορέσει να επιμηκυνθεί η σεζόν.  

Η εταιρεία εξέφρασε την πρόθεση της να παρατείνει τις πτήσεις μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου ώστε να συμπεριλάβει και τις χριστουγεννιάτικες διακοπές μετατρέποντας ουσιαστικά τη λειτουργία της σε 10μηνη βάση.

 Συζητήθηκαν επίσης οι τρόποι επέκτασης της λειτουργίας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ενόψει και του ανοίγματος της χειμερινής κρουαζιέρας φέτος τον Φεβρουάριο.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ της εταιρείας και του υπουργείου με σκοπό τη μετατροπή ενός τουλάχιστον δρομολογίου σε δρομολόγιο συνεχούς λειτουργίας όλο τον χρόνο. 

Στην τηλεδιάσκεψη με τα στελέχη της American Airlines συμφωνήθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας που θα μεταβεί στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Τέξας με στόχο να παρουσιαστούν οι δυνατότητες ανοίγματος και νέων προορισμών στην Ελλάδα το 2023-2024, εκτός της Αθήνας, με τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο Κρήτης να είναι στις πρώτες σκέψεις των στελεχών της εταιρείας. 

Παράλληλα μπήκαν οι βάσεις για το άνοιγμα νέων προορισμών στις ΗΠΑ με το Μαϊάμι, το Ντάλας και δευτερευόντως το Λος Άντζελες να μπαίνουν στην ατζέντα. 

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία φέτος αύξησε κατά 80% τη διαθεσιμότητα της σε σχέση με το 2019 και κατά 48% σε σχέση με πέρυσι δείχνοντας την εμπιστοσύνη της στο ελληνικό τουριστικό προϊόν.  

Στην τηλεδιάσκεψη με την United Airlines ανακοινώθηκε η πρόθεση της εταιρείας λόγω της αυξημένης ζήτησης να δρομολογήσει μεγαλύτερο αεροσκάφος στις πτήσεις προς Αθήνα από τις επόμενες εβδομάδες και έγιναν προκαταρκτικές συζητήσεις για το άνοιγμα και της Θεσσαλονίκης για εποχιακή πτήση μελλοντικά.

epirusblog.gr
5 of 5
Το μεγάλο comeback για το Ελ. Βενιζέλος: Μειώθηκε για πρώτη φορά η ψαλίδα τον Απρίλιο έναντι του 2019
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 475074654370445233
item