Candida Auris – Παγώνη: Ο ασθενής πρέπει να απομονώνεται γρήγορα, 6 στους 10 πεθαίνουν στο εξωτερικό

Ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα, μετά τον κορονοϊό, χαρακτήρισε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, το μικρόβιο Candida Auris, που αναπτύσσεται μέσα στα νοσοκομεία. 

Ο πανίσχυρος μύκητος προκαλεί μεγάλη ανησυχία, καθώς έχει μεγάλη θνητότητα, όπως είπε η Ματίνα Παγώνη, με έξι στους 10 ασθενείς στο εξωτερικό να πεθαίνουν.

«Αυτό το στέλεχος δεν το μάθαμε τώρα. Το γνωρίζουμε από το 2009, στην Ιαπωνία. Όντως είναι επιθετικό στέλεχος και πρέπει να γίνεται γρήγορα ταυτοποίηση, ώστε ο ασθενής να πάρει θεραπευτική αγωγή. 

Το στέλεχος αυτό βρίσκεται στα νοσοκομεία, και ιδιαίτερα στις ΜΕΘ. Ο ασθενής πρέπει να απομονώνεται γρήγορα, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα. 

Υπάρχει επιτροπή λοιμώξεων στα νοσοκομεία που ενημερώνει τα τμήματα για το τι συμβαίνει», σημείωσε η κ. Παγώνη στην «Κοινωνία Ώρα Mega».

Ο κ. Σύψας ανέφερε χθες (5/5) ότι ο Candida προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα σε νοσοκομεία της Αθήνας και ειδικά στον Ευαγγελισμό. Ωστόσο η κ. Παγώνη ανέφερε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τα νοσοκομεία. «Δεν έχω στοιχεία για συγκεκριμένα νοσοκομεία. 

Δεν έχει σημασία σε ποιο νοσοκομείο είναι το στέλεχος, αλλά πώς θα αντιμετωπιστεί γρήγορα. Είναι πολύ δύσκολο στέλεχος, αλλά αν γίνει γρήγορα η ταυτοποίηση ώστε ο ασθενής να πάρει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, τα πράγματα μπορούν να πάνε καλά» εξήγησε.

 Το πολυανθεκτικό μικρόβιο προκαλεί πολλούς θανάτους. «Έχει μεγάλη θνησιμότητα. Στην Ελλάδα δεν έχουμε ακριβή ποσοστό. Στο εξωτερικό το ποσοστό είναι στους 6 στους 10».


epirusblog.gr
5 of 5
Candida Auris – Παγώνη: Ο ασθενής πρέπει να απομονώνεται γρήγορα, 6 στους 10 πεθαίνουν στο εξωτερικό
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 2444810055139453122
item